• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.70)
Yazar platon
devlet - platon
platon, felsefenin klasik yapıtlarından biri olan devlet'te, bugünkü üniversitenin öncülü sayılan akademia'nın kurucusu ve hocası sokrates'i konuşturduğu diyaloglarla ideal devletin nasıl olacağını anlatıyor. platon'un insanların mutlu olduğu bir bir devlet ütopyasını anlattığı 10 kitaplık devlet, aynı zamanda "mutluluk felsefesi" üzerine yazılmış bir metin olarak da kabul edilir. günümüzdeki devlet felsefesi konusunda en temel kaynaklardan biri sayılan devlet, bir dost evinde yapılan felsefe toplantısındaki konuşmalardan, tartışmalardan oluşur.platon'un kanaatkâr işçi sınıfının üreterek maddi ihtiyaçlarını karşıladığı, cesur bekçilerin güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunduğu, bilge yöneticilerin yönettiği bu ütopya devletinde her sınıf erdemlidir.devlet'te, adalet, iyi-kötü, doğruluk, eğitim ve gücü, eşitlik, güçlülük ve haklılık, yöneticilik, mutluluk, zenginlik, sanat eğitimi, yasaklar, müzik, beden eğitimi, devletin ne olduğu ve değerleri, devlet biçimleri, devlette kadın-erkeğin rolleri ve eşitliği, çocuk eğitimi, filozofun ne olduğu, filozofların bozulması, demokrasi, insan gibi onlarca konudaki insanlık durumunu okuyoruz.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. platon - diğer adıyla: eflatun - tarafından kaleme alınmış, ama temelde sokrates'in erdemli bir toplum için düşündüğü ve savunduğu ideal devlet yapısını anlatan şaheser kitaptır. kitabın orjinal ismi "politeia" dır.

    platon, bu kitabında sokrates'in konuşmalarını bizlere aktararak, "ideal toplum yapısı nasıl olmalıdır?" ve "bireysel ve toplumsal olarak mutluluğa nasıl ulaşılır?" sorularına somut ve gerçekçi yanıtlar vermektedir. ünlü filozofun ideal devlet yapısına göre, işçi, bekçi ve yönetici olarak devlet üç sınıfa ayrılmıştır. bu sınıfların her birinde farklı bir erdem ya da farklı erdemler ön plana çıkmaktadır. kadın-erkek eşitliğine bağlı kalarak, sınıflar bu erdemlere yatkın bireylerden oluş(turul)maktadır.

    savunulan devlet yapısı, ütopik bir modeldir.

    benim için bu kitap, çok önemli bir başucu şaheseridir. bugün tartıştığımız pek çok meselenin, çağlar önce de tartışılıyor olduğunun somut bir göstergesidir. ayrıca, ortaya atılan argümanlar ve karşılaştırmalar vasıtasıyla rejimsel siyasî süreçlere yönelik mükemmel açıklamalar mevcuttur.

    iş bankası kültür yayınları, hasan ali yücel çevirisi tercihim ve tavsiyemdir.