1. benim gbi 14 yasindan beri istedginiz bir seyse bilim adami olmak,yapmaniz gerekiyor. yalniz cok zor ve uzun bir surec. eger aklinizda en ufak bir suphe varsa baslamamanizi oneririm.

    turkiyede calismak istiyorsaniz tabi ki de yurtdisinda yapilani makbuldur,pek cok universite kendi dr. ettigi adami yurtdisi deneyimi olmadan almaz. cunku "kendi doktora egitimine guvenmez" bence,ben baska bir aciklama bulamiyorum buna.tabi ki farkli ulkelerde de arastrma yapabilmek cok onemlidir bir akademisyen icin ancak ornegin avrupada ders dahi almadan 3 senede doktor olan arkadaslarin bizden bir adim onde olmasi da sacmalik.

    bu surece dair turkiyede en onemli sorun sigortasiz calismamiz ve hic bir ozluk hakkimizin olmamasidir. devlet resmen doktora yapan binlerce kisiyi yok saymaktadir. bu konuda hic bir siyasi partiden donus alamadim ben.avrupada vrya amerikada doktora yapmak bir meslektir.maasiniz iyidir ve sigortali bir calisansinizdir

    bir de her bolumde izin verilmemeli calisirken yapilmasina.biz mesela 4 sene boyunca gunde 16 saat okulda kalirken,disaridan gelen arkadaslar haftada bir geliyorlar ve bir de ayricalik ya da yardim istiyorlardi bizden. doktora akademik egitimin bir parcasidir ve tum zamanini vererek calismasi gerekir kisinin eger akademisyen olacaksa. akademisyen olmayacak kisiler icin belli bolumlerde de doktora verilebilir ama bence adi sani farkli olmali ikisinin.cunku takdir edilmeli ki bizler omrumuzin 6 yilini sigortasiz bir yerde calisarak harciyoruz.bu tabi ki gelecegimiz icin ama arada bir fark olmali.
  2. yeterliligimi gecen hafta alarak sirtindaki buyuk yukten kurtulmus bulunmaktayin. bahar donemini sonunda derslerim de bitiyor ve tez asamasina geciyorum. yorucu bir surec, ailenizden ve arkadaslarinizdan destek gormezseniz sittin sene bitiremezsiniz. doktora birazda moral motivasyon surecidir. danismaniniz ile araniz iyi olmali ve en onemlisi tez komitesini iyi olusturmak lazim. yeterliligimi alir almaz ilk isim tez komitemi dusunmeye baslamak oldu.