1. en azından kendim için konuşursam, hepimiz pavlovun şartlanmış köpeği olduğumuz için sırasıyla doğ-oku-para kazan-evlen-çocuk yap-emekli ol ve öl.
  2. insan kendisi için yaşar. insan kendini sever.
    başkası olmayana herkes kendidir.
    neden tek bir insanı öldürmek, bütün insanlığı öldürmek gibidir?
    neden tek bir insanı kurtarmak, bütün insanlığı kurtarmak gibidir?
    seni sevmek kendimi sevmek olduğu gün kurtulacağız.
    seni affetmek kendimi affetmek olduğu gün kurtulacağız.
    senden ayrı kalmanın kendimden ayrı kalmak olduğunu anladığımız gün, ayağa kalkacağız.
    insan düşleri için yaşar.
    insan hayalleri için yaşar.
    insan ayırmak için değil, ayrımı görüp birleştirmek için yaşar.
    insan kendi için yaşar. görene herkes kendidir.
  3. (bkz: robotların sıfırıncı kanunu)

    insan, insanoğlu için yaşar. dünün insanları bana genetik mirasını, ateşi, metal işçiliğini, arabayı, uçağı, uzay mekiklerini, tiyatroyu, aya sofya'yı, modern sanatı, evrim kuramını, izafiyeti, klasik müziği vb. bıraktığı için ben bugün durduğum yerdeyim. yarının insanları, benim bıraktıklarımla hasta olmayacak, çok uzun yaşayacak, yerçekimsiz ortamda kendini ifade edecek, adı daha konulmamış gezegenlere gidecek, antimadde reaktörlerini inşa edecek ve karadeliklerde gözlem yapacak.

    geriye bir şey bırakmadıysanız, karbonifer döneminde yaşayan ağaçlardan farkınız yok demektir. ileride kullanılmayacak petrol yataklarına olacak katkınız hariç tabi. o yüzden, küçük de olsa bir taş koyun insanoğlunun bilgi ve kültür mirasına.

    son olarak: (bkz: son soru - isaac asimov)
  4. genel olarak bakıldığında, insan yaşamak için bir amaç edinmeye mahkumdur. yani insan bir amaç uğruna yaşar dersek yanlış olmaz lakin bu cümle gözüktüğü kadar erdemli değildir. bu cümledeki "amaç" herhangi bir şey olabilir. uzun vadeli bir hedef ya da uğruna hayat verilecek bir şey değildir. bu amaça ya ulaşılır ya da bu amaçtan vazgeçilir. iki durumda da insan yerini başka bir amaçla doldurur. hayat böyle uzun ve sıkıcı bir döngüden ibarettir diyebiliriz.
    bozuk
  5. sonsuzluk için.
  6. "bir"isi öyle istedigi icin.

    öyle cok da her tarafindan yasam fiskirmayan bir sonsuzlugun icinde, nerdeyse sans eseri olmus gibi gözüken hayatin, bilinen en gelismis varliklari, dünyalar güzeli bir gezegende yasama sansi bulmus biri olarak, bence hayat diye birseye taniklik edebilmis, onunbir bir parcasi olmus olmak, yasama nedeni olarak yeterde artar bile.
  7. bu soruyu sormak için yaşar.
  8. insan bir yaşam amacıyla doğmuyor. insan varoluyor sonra kendisi bir yaşam amacı belirliyor. ^:dinler^ her insanın yaşam amacı farklı oluyor bundan dolayı. zenginlik hırsı içinde olanda var, dünyanın önemsiz olduğunu düşünüp öbür tarafa hazırlananda var.

    not : her hangi bir dine mensup değilim ve bana göre yaşam amacı (düşünüp kendim buldum)
    iyilik yapmaktır, güleryüzlü olmaktır,kötüniyetle yaklaşmamaktır hayata. kötü olan şeylerin yapılabilecek ve yararlı şeyler olmadığını biliyoruz. o yüzden dünyaya sürekli iyilik yapmak yönünde düşünceler geçiriyorum içimde. ^:evet cümle saçma oldu ama idare edin^ sürekli gelişmek istiyorum. gericiliği sevmiyorum. modernliği ve her daim gelişmeyi istiyorum.
  9. gururu,şerefi ve idealleri için yaşar. benim ideallerim var. bu toprakları bırakıp gitme şansım yok,lakin bu toprakları düzeltme şansım var. hayallerim var. elimden geldiğince düzeltmek istiyorum. şeref yoksunu , haysiyetsiz ,paragöz insanları görünce daha da hırslanıyorum. bir gün hayallerimin gerçekleştireceğimi düşünüyorum sözlük. bir gün..
    edit: imla
  10. insan, onuru için yaşar.
    onurlu kalabildiği sürece...
    kaybederse, yaşasa ne yaşamasa ne...
    yalan