1. youserların bu kutsal kitap ile ilgili genel olarak yaklaşımı aşağıdaki yorumla gayet net anlaşılabilir.

    (#16517)

    bir kutsal kitabın, hatta kutsal kitabı bırak, herhangi bir varlığın olabilecek en basit ve tarafsız yapılmış tanımına bile tahammülü olmayanlardan saygı beklemek yersiz.

    ne kötü niyetliyim ben de ya, youserlar belki de tanımı beğenmemiştir.

    belki de hakikaten öyledir.

    bu minvaldeki son gönderimdir.

    yaza yaza bir hal oldum notu: abi uyardı. ilgili yorum kişinin en beğenilen yorumuymuş.

    eğer youser aylar sonra böyle bir tartışma çıkabileceğini tahmin edip bizi trollemek için "bunun nesini eksiliyorsunuz" yazmadıysa, bu yazıyı görenler yousera destek olmak için gönderiyi beğenmiş olabilir. aklıma başka bir şey gelmiyor.
  2. paulo coelho geçenlerde hesabından bir kuran-ı kerim fotoğrafı paylaşıp altına "dünyayı değiştiren kitap" yazdı. arap bir kız fotoğrafın altına "doğru, şiddet ve katliamın kaynağı" yorumunu yazmış.

    bunun üzerine coelho çok güzel bir açıklama yaptı. onu burda paylaşmak isterim.

    “bu doğru değil. ben hristiyan’ım ve biz hristiyanlar asırlar boyu inancımızı kılıç ile yaymaya çalıştık. haçlılar kelimesine sözlükten bir bak. kadınları öldürdük. onlara cadı dedik ve bilimi engellemeye çalıştık. galileo’ya yaptığımız gibi.

    ancak bütün bunlar inançların değil, onu istismar edenlerin sorunudur”
  3. okuyan insanların büyük kısmının oku emrini yanlış anlayıp, ana dillerinde değil, hiçbir şey anlamadıkları bir dilde okuduğı kitap. bir de açıp türkçe okuyunca laf eder bunlar. allah'ınız türkçe bilmiyor mu sizin? neden geçersiz olsun namaz kılarken duayı
    türkçe okuduysam?
  4. kuran'ı kerim islam öğretisinin ana kaynağıdır. müslüman kimseler bazı entelektüel kesimlerce kuran okumamakla itham ediliyor, yer yer aşağılanıyor hatta cahil cesaretiyle kuran'dan ayetler göstermelik paylaşılıyor. böyle bir moda var, dini bir mevzu geçince google'da ayet bulup paylaşan tıfıllar var, neyse.

    kuran okumak ne islamın ne de imanın bir şartı değildir. namazda kıraat dışında kuran okunması gibi bir kaide yoktur, sünnet iye geçer. müslümanlar canı istemezse bu sünneti de yerine getirmez, ve bununla da itham edilemez. islamın da imanın da şartları açık ve nettir. geri kalan şeri hükümlerden müslüman vatandaş sorumlu tutulamaz. islam bilme dini değil uygulama dinidir. bunu iyice anlamak gerek.

    yani kaynak müslümana der ki; kelime-i şahadet getir, namaz kıl, oruç tut, zekat ver,hacca git. bunlar farz kılınmıştır müslümana, emirlerdir.
    yine imanın şartlarında kuran okumak yoktur, sadece 4 kutsal kitaptan biri olduğuna iman etmek vardır. imanın şartları da; (allah, melekler, kitaplar, peygamberler, ahiret ve kaza-kader)'e imandır.

    gördüğünüz üzere müslümanlara ne kuran okumak(namazda kıraat harici) , ne de felsefe yapmak farz kılınmamıştır. dolayısıyla geriye kalan her şey ama her şey müslümanın sorumluluğu dışındadır, canı isterse yapar istemezse yapmaz.

    gerçek müslüman ; iman eden, ibadet edendir. farzlara uyan, günahtan sakınan kimsedir. sağda solda ayet copy paste yapanlar da kibirli, felsefe kasan, işe yaramaz, bilmecilik oynayan tiplerdir. ibadet etmezler, iman etmezler ama bilmeye gelince oho çok bilirler, bütün detayları bilirler, google'dan bulur bulur getirirler.

    ben buna islamı esnetmek diyorum. esnetirler çünkü kırılsın yok olsun istemezler. tarih boyunca islam esnetilmiş, genişletilmiş, bir tuhaf hallere sokulmuştur. halbuki her şey çok basittir, islam bu basitlikte yaşamayı telkin eder, bu basitlikte yaşayamıyorsan islamın dışına çıkarsın o zaman da islam yerine başka bir öğreti sunar adına da başka bir şey dersin onu enjekte edersin. fakat yok, illa islam olacak ama öyle olacak böyle olacak esnetirler ki yok olmasın, kaybolmasın hep var olsun her şeye uyum sağlasın. bugün kuantumu islamla açıklayanlar var yahu. adem ile havvayı metaforik değerlendirip evrimle içiçe lanse edenler var. tabi bi de bunlara çeşitli ayetler copy paste edip karşı çıkanlar var. çok ilginç geliyor bana esasen, bu zorlamak niye?
    abi
  5. kuran, yani okumalar. giriş bölümü ile başlar ve ilk olarak tanrı'nın adını verir. ikinci bölümünde ise der ki: "... bu kitap kalısızdır (çelişki-şüphe barındırmaz), taparlılara(yaratıcıya yürekten bağlı olanlara) kılavuzdur. onlar saklı olana inanırlar, kutsalı anmak için ayakta dururlar, ve onlara verdiğim geçimlikten saçarlar. onlar sana inene de, senden önce de inene de inanırlar. onlar için son kesindir. bunlar, rablerinden bir kılavuzluk üstündedirler ve bunlar başaranlardır"

    kitap tanrı'nın bizzat kendisi tarafından yazılmıştır ve başkalarından duyduğuna inanmak yerine, kendisini okuyan kişilere açık ve net bir şekilde yazarının kim olduğunu gösterir. tevrat ve incil okunulup bitirildikten sonra okunursa daha rahat anlaşılır.

    kendisini yalanlayanlar için ise şöyle denilmesini ister:
    "ey yalanlayanlar!
    ben sizin taptıklarınıza tapmam
    siz de benim taptığıma tapmıyorsunuz.
    ben sizin taptıklarınıza tapacak değilim
    siz de benim taptığıma tapmıyorsunuz.
    sizin kutsalınız sizin için, benim kutsalım ise benim içindir."

    inanmak zorunda değilsin. en azından yalanlama. yalanlıyorsan da vakti geldiğinde yalanladığın şey sana getirilecek. sabret.
  6. şunu şuraya bir bırakayım belki okursunuz. tabi bunlar birer iddia gerçek olabilir de olmaya da bilir. kuran ve hz. muhammed
  7. okuyanların ateist olduğu, okumayanların inandığı bir kitap.

    edit: kitap yazarlarıyla eklenmiyor muydu bu siteye. yazarını yazmıştım ama kabul edilmedi. bir arap tarafından yazılan kitap.
  8. agnostik ve bir tanrıya inanmayı gerçekten çok isteyen bir insan olarak, bu aralar beni detaylı araştırmalarla en fazla meşgul eden bir dinin, kutsal kitabı.

    inanmak istiyorum derken, toplum baskısından dolayı diye düşünülmesin. sadece bir şeylere inanmak, şimdiki boşluğumdan çok daha kolay olurdu. bir yerden sonra mantığımı geride bırakmam gerekecek sanırsam.
    isk
  9. dünyanın en çok okunan ama en az anlaşılan kitabı. "gerçekten" okuyup ateist olan kimse sorunu kendisinde aramalıdır.
  10. okunup ateist olunmasının mümkünatı olmayan kitap. kuran'ı okuyup bunu bir tanri'nin gondermis olamayacağını dusunebilirsiniz saygı duyarim ama kuran'ı okuyup bir tanrı'nın olmadığına karar vermek, yanı ateist olmak saçmadır çünkü daha bu işin hristiyanligi, budizmi, deizmi var, var da var. ateizm tum tanrilari reddetmektir islam'ın tanri'si tum tanrilar demek degil ki.