• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
la revolution française - robert enrico & richard t. heffron
fransız devriminin bütün süreçleri tek tek işleyen 1989 yapımı 5 saat 30 dk. süren çok iyi film.


  1. seneler önce iki defa izlemiştim bu filmi. üçüncü defa izledim mi emin değilim.

    ilk yarısını les annees lumiere - robert enrico'nun yönettiği,
    ikinci yarısını les annees terribles - richard t. heffron yönettiği film.
    yönetmenler senaryoyu david ambrose, daniel boulanger, fred a. wyler ile birlikte yazmışlar.
    tarih danışmanı jean tulard
    müzik georges delerue
    marşı okuyan şarkıcı jessye norman

    paris 1774 büyük louis yüksekokulu (lycee louis-le-grand)
    kapıda öğrenciler ve öğretmenler toplanmış, bir çocuk dizlerinin üstüne çökmüş, at arabasından dışarıya bile bakmayan krala eline tutuşturulmuş kağıttan övgü dolu yazıyı okuyor. at çamura ayağını basıyor ve çocuğun üstü çamur oluyor. arabalar gittikten sonra okula dönerlerken o çocuğa arkadaşı bir şeyler söylüyor ve dış kapıyı kapatan öğretmen dönüp onlara sesleniyor, desmoulins ve robespierre konuşmayın! geriye!

    ilk yarısının adı: les annees lumiere (ışık yılları)

    1788 ülkenin borcu arşa çıkmış ama saray eğlenceleri, yemeler, içmeler, lüksten vazgeçmek yok çünkü itibardan tasarruf olmaz. hem masrafları kısmak yerine vergileri artırmak daha iyi. tabii halk isyan etmeye başlıyor, "ne hakla soylular ve rahipler vergiden muaftır?"

    5 mayıs 1789 etats generaux: genel meclis açılış oturumu. toplantıyı yaptıkları yer hotel des menus-plaisirs. devrim öncesi. sol ve sağ kavramları bile burdan çıkmış. halk üçüncü sınıf olarak görülüyor. soylular ve din adamları üst sınıf. krallık olmasına gerek yok, her boktan düzen böyledir. neyse ki biz bunu yaşamadık!

    20 haziran 1789 tenis kortu yemini ve kurucu meclisin kurulması: fransa'ya yeni bir anayasa verilene kadar dağılmamaya yemin ederler.

    23 haziran 1789 kraliyet toplantısı: "bu mecliste milletin kimseden emir aldığına inanmıyorum!" diyen ve oynayan kişi jean sylvain bailly - michel duchaussoy tenis kortu yeminini yaptıran da aynı kişi. kurucu meclis de onun öncülüğünde kuruldu ayrıca paris'in ilk belediye başkanı. ayrıca honore-gabriel riqueti de mirabeau - peter ustinov çok iyi oynamış: "seni gönderenlere git söyle, halkın iradesi buradadır. ve bu süngü noktasını asla bırakmayacağız!"

    12 ve 13 temmuz 1789 isyanları: burası çokomelli, maliye bakanının (jacques necker - raymond gerome istifası üzerine yaşananlar (ulan ne maliye bakanları var! istifası üzerine devrim tetikleniyor ayrıca kendisi mme de stael in babası)

    14 temmuz 1789 - bastille baskını ve paris komünü'nün kuruluşu: camille desmoulins - françois cluzet çok iyi oynamış. bu gazetecinin palais royal'de, cafe de foy'da masanın üstüne çıkıp halka yaptığı konuşma. bu baskın fransız devrimini başlatıyor (marie antoinette'nin "ekmek bulamazlarsa, pasta yesinler!" sözünü de onun iftira attığı söylenmektedir. kadının böyle bir laf ettiğine dair kanıt yokmuş)

    louis xvi - jean-françois balmer çok iyi oynamış. aynı günün gecesi avdan dönmüş ve günlüğüne yazıyor: 14 temmuz - hiçbir şey

    gece yatağında uyurken gelip haberi verirler.
    - bu bir isyan.
    - hayır efendimiz; bu bir devrim. (kendisine bunu diyen françois xii de la rochefoucauld - yves-marie maurin oynuyor)

    o sırada isyancılar arasında camille ile danton arasında
    - çok sayıda ölen var.
    - ne bekliyordun? bazı kafaları değiştirmeden istediğin dünyayı kuramazsın!

    kralın hotel de ville-paris belediye binasına gelişi.

    4 ağustos 1789: feodal hakların ve ayrıcalıkların yanı sıra sınıfların, illerin, şehirlerin ve şirketlerin tüm ayrıcalıklarının kaldırıldığı gece.
    - meclis din özgürlüğü ilan etti. kimin umrunda? ama çok daha önemlisi; basın özgürlüğü ilan ettiler! (club des cordeliers de bir yurttaş)

    26 ağustos 1789 declaration des droits de l'homme et du citoyen ( fransız insan ve yurttaş hakları bildirgesi) "ben kral'ım. nasıl birisiyle mutlak gücü paylaşabilirim?" ona kalsa paylaşmazdı zaten.

    5-6 ekim 1789 çoğu kadın 5 bini aşkın fransız, kıtlığı protesto için versay sarayı'na yürümesi ve kral louis xvi'yi paris'e taşınmaya zorlaması.

    haziran 1790 paris joseph-ignace guillotin - jacques ciron oynuyor. giyotini krala anlatması ve kralın bıçağın daha iyi kesmesi için üçgen şeklinde olmasını önermesi. hayatın ikinci büyük acı ironisi kendisine.

    14 temmuz 1790 federasyon kutlamaları marquis de la fayette - sam neill çok iyi oynamış. hem amerika bağımsızlık savaşında hem fransız devriminde önemli bir isim.

    31 ağustos 1790 nancy garnizonunda çıkan isyan üzerine askerlerin aldığı cezalar.

    20-21 haziran 1791 gecesi kral'ın kaçması ve geri yakalanması.

    17 ocak 1791 halkın üstüne ateş açılması (bu sahne devamı maurice duplay- jean bouise rolü kısa ama çok iyi oynamış. robespierre'nin ikinci yarıda evdeki yardımcısı, film vizyona girdikten iki ay sonra ölmüş)

    29 ağustos ve 5 eylül 1791 ulusal yasama meclisinin kurulması.

    20 nisan 1792 jacques pierre brissot ve robespierre arasındaki savaş üzerine tartışmalar, ardından avusturya imparatorluğu'na savaş ilanı.

    20 haziran 1792 tenis kortu yemininin yıldönümünde tuileries sarayı'nın halk tarafından işgal edilmesi.

    9-10 ağustos 1792 paris isyan komününün kurulması.

    10 ağustos 1792 günü journee du 10 aout 1792 (tuileries sarayının ele geçirilmesi)

    —————————————————————————————

    ikinci yarısının adı: les annees terribles (korkunç yıllar)

    13 ağustos 1792 louis xvi ve ailesinin tapınağa hapsedilmesi.

    2 - 7 eylül 1792 eylül katliamları ve terörün (terreur) kuruluşu. (marie-therese de savoie-carignan - gabrielle lazure oynuyor. işkence edilip başı kesilerek katlediliyor ve kesilen kafası marie-antoinette'nin hapsedildiği tapınağın pencereleri önünde teşhir ediliyor)

    20 eylül 1792 valmy savaşı

    21 eylül 1792 1. cumhuriyetin kurulması ve ulusal konvansiyon (convention nationale)

    louis de saint-just - christopher thompson ilk filmi, iyi oynamış "yurttaşlar, bir kral sıradan bir adam değildir. o bir asi - diğer insanların haklarının gaspçısıdır. bir krala saltanat gerekir ya da ölüm!"

    maximilien robespierre - andrzej seweryn harika oynamış "zalimlere karşı acımasızım çünkü mazlumlardan yanayım"

    21 ocak 1793 louis xvi yargılanması ve infazı.

    charles-henri sanson - christopher lee çok iyi oynamış (paris şehrinde kırk yıldan fazla bir süre boyunca ölüm cezası verdi ve kendi eliyle kral dahil olmak üzere yaklaşık 3.000 kişi idam etti)

    10 mart 1793 devrim mahkemesinin kurulması.

    6 nisan 1793 kamu güvenliği komitesinin kurulması.

    31 mayıs-2 haziran 1793 montagneler ve girondinler arasındaki çatışmalar.

    13 temmuz 1793 la mort de marat (marat'nın ölümü) jean-paul marat - vittorio mezzogiorno oynuyor. charlotte corday - philippine leroy-beaulieu oynuyor.

    15-16 ekim 1793 marie-antoinette'in yargılanması ve infazı. marie antoinette - jane seymour çok iyi oynamış kadın (çocukları rollerinde oynayanlar gerçekten çocukları)

    büyük terör dönemi. giyotin ile öldürülenlerin sayısının arttığı zamanlar. binlerce insan.

    hebertistlerin yargılanması. jacques rene hebert - georges corraface oynamış.

    dantonistlerin yargılanması. georges jacques danton - klaus maria brandauer çok iyi oynamış.

    louis legendre - jean-françois stevenin danton'dan yana (son mahkemede marşı başlatan adam)

    8 haziran 1794 yüce varlık bayramı, 20 prairial yıl ii (robespierre kendi dinini kuruyor. mutlak varlık kültü. öyle zeki bir adam güç eline geçince nasıl kafayı kırdı)

    26 temmuz 1794 robespierre'nin düşüşü (9 thermidor)

    georges couthon - bruce myers (iki bacağı da felçli olan adam)

    28 temmuz 1794 robespierre'nin infazı

    “biz zalimin ayrıcalığını kırdık. yolsuzluğun kökünü kesip ortadan kaldırdık, güç hiçbir zaman bir insanda olmadı. doğum ve servet tekeline devletin tüm kademelerinde son verdik. kiliselerimizde, ordumuzda, fransa’nın muhteşem gövdesindeki her yerde! alçak gönüllü adamı büyük ilan ettik. ve biz kölelerimize kendimize tanıdığımız özgürlüğü teklif ettik. ve tutuşturduğumuz umutla dünya’ya geleceği inşa etme görevi emanet ettik. bu savaşta bir zaferden daha fazladır. avrupa’nın kılıçları, topları ve süvarilerinden daha fazla! ve bu ilham... bu görev tüm insanlar için her yerde... bu özlem, bu susuzluk özgürlük için. hiç kimsenin yok etmesi mümkün olmayacaktır. hayatlarımız anlamsız olamaz! boşuna yaşamış olamayız!” danton

    bütçe: 300 milyon fransız frangı (45 milyon euro)
    çekim süresi: 6 ay
    teknisyen sayısı: 380
    oyuncu sayısı: 200
    ekstra sayısı: 36.000
    kostüm sayısı: 15.000 ve 3.000 peruk

    oynayan diğer oyunculardan bazıları, kimi oynadıkları:
    yolande-gabrielle de polastron - claudia cardinale
    l'envoye du pape - massimo girotti
    gabrielle danton - marianne basler
    lucile desmoulins - marie bunel