1. tutandan çok tutmayana dert olan ibadet.

    x yapmak orucu bozar mı? diye soran müslümanla her ramazan yemek resmi paylaşan ateist gerizekalılıkta ölümüne yarışır. hatta anket yapalım bakalım nasıl bir sonuç çıkacak.

    http://www.strawpoll.me/10369798
  2. dini açıdan kafamın oldukça karışık olduğu şu günlerde bile gerçekleştirmeyi umduğum; yalnızca müslümanlıkta olmayan ibadet şeklidir.

    manevi boyutu bambaşka bir şeydir. beni 'şimdilik' islamiyete bağlı tutan yegane daldır.
  3. sağlığa zararlıdır.
    mutlu
  4. oruç tutmak, sırf dini zorunluluk diye yapılırsa olmaz, oruç tutmak isteyerek yapılmalıdır, oruç her akşam sahura kalktığında uykulu uykulu muaah diye güle oynaya yapıldığında, her akşam yılbaşını bekler gibi sevinçle şevkle iftar beklendiğinde oruç olur, oruç gecesinde tıka basa karınını doyurmak, sahurunda olm yarın aç kalcaz diye öküz gibi yemek değildir, oruç aa ramazan vakti haydi eğleneliip rahmi dayılara gitmedik diye bir yerlere gitmektir, bir adam oruçlu iken başkasının karısına kızına bakmaz, bakamaz gücü yoktur oruçludur zaten pili öğlen biter, ama bir kişi bir başka kişiye hele oruçluyken müsamaha gösteremiyorsa onun tuttuğu oruç değildir, orucu niye tutarsın anlamak için fakiri anlamak yoksulu anlamak için, e it akşamında dana gibi yersen o nasıl yoksulu anlamak! demezler mi derler kızdırmayın adamı, oruçlu isen efendi gibi yoluna bakar iftarda acep kimi ağırlasak diye düşünürsün, jest yapmayı düşünürsün, ha bunları düşünmüyor musun? aklında karşında ki adam oruç tutmuyor diye sinir mi var? vay amk içiyor bu itne diye uyuz mu oluyorsun adamın ağzını burnunu kırmak mı istiyorsun? bu durumda arkadaşım senin tuttuğun oruç değildir, sen sırf din istiyor ulan, diye aç kalıyorsun yapma bunu, yaptığın kul hakkına girmektir kaş yapayım derken göz çıkarmaktır, haa ayrıca din istiyor ile allah rızası arasında fark vardır onu da diyeyim.
  5. “gerçek oruç, yemeyi ve içmeyi terk etmek değildir. asıl oruç, boş sözü ve hayasızca konuşmayı terk etmektir. oruçlu iken birisi sana söver veya kabalık ederse, “ben oruçluyum, ben oruçluyum” de. (câmiü's-sağîr)
    “oruçlu iken yalan sözü ve yalan söze göre hareket etmeyi terk etmeyen kimsenin yemesini ve içmesini terk etmesine allah’ın ihtiyacı yoktur.” (taberani)
    orucun üç derecesi vardır
    1-avamın orucu:bu oruç, mide ve tenasül uzvunu şehvetlerden sakındırmaktır. yani yemek, içmek ve cinsi münasebette bulunmaktan sakınmaktır.
    2-havassın orucu:
    kulak, göz, dil, el, ayak vesâir azaları günahlardan uzak tutmaktan ibarettir.
    havassın orucu, salihlerin orucu olmakla birlikte şu altı şeyle tamam olur:
    •gözü korumak:
    gözü, çirkin ve istenilmeyen şeylerden korumak, kalbi meşgul eden ve allah’ın zikrinden alıkoyan şeylere bakmamaktır. cabir (ra), enes’den (ra), o da resulullah’tan (asm) şu hadisi rivayet etmektedir:
    “ beş şey vardır ki oruçlunun orucunu bozar: yalan, gıybet, nemime (kovuculuk), yalan yere yemin etmek ve şehvet ile bakmak.” (el’ezdî)
    •dili korumak:dilini hezeyan, yalan, gıybet, nemime, fahiş konuşma, galiz konuşma, kavga ve riya ile konuşmaktan korumaktır. ve aynı zamanda dili sukut etmeye icbar, allah’ın zikri ve kur'ân tilavetiyle meşgul etmektir. işte dilin orucu da budur.
    ebu hureyre’den (ra) rivayetle; peygamber efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
    “ oruç, mü’min için kalkandır. bu bakımdan her hangi biriniz oruçlu ise fahiş konuşmasın, cahilce hareket etmesin. eğer bir kişi kendisiyle çirkin konuşur veya dövüşürse, desin ki: ben oruçluyum, ben oruçluyum.” (buhari ve müslim)
    •kulağı korumak:kulağı her mekruhu işlemekten alıkoymak gerekir. çünkü söylenilmesi haram olan her şeyin işitilmesi de haramdır. işte bu sırra binaen allah teala, gıybet dinleyen ile haram yiyeni eşit tutmuştur.
    ibn ömer’den (ra) rivayetle; peygamber efendimiz (asm) şöyle buyurmuşlardır: “ gıybet edenle, onu dinleyen günahta ortaktırlar.” (taberani)
    •diğer azaları korumak: diğer azaları da günahtan alıkoymak gerekir. mesela el ve ayak gibi..
    ebu hureyre’den (ra) rivayetle; peygamber efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır:
    “nice oruç tutanlar vardır ki; orucundan sadece açlık ve susuzluk elde eder.” (nesai ve ibn mace)
    •iftarda az yemek:iftar zamanında helal de olsa tıka basa yememek gerekir. helal de olsa tıka basa doldurulan karın, allah nezdinde en fazla buğzedilen kaptır. oruçlu bir kimse, gündüz yemediklerini iftar zamanında tıka basa yerse, acaba allah’ın düşmanı olan nefis ve şeytanı nasıl kahredebilir ve şehvetini nasıl kırabilir?
    •iftar sonrasında korku ile ümit arasında olmak: oruçlunun iftardan sonraki kalbi korku ve ümit arasında muzdarip olmalıdır. çünkü kişi orucunun kabul edilip kendisinin allah’a yakın olanlardan mı yoksa orucunun kabul edilmeyip allah’ın gazabına maruz kalanlardan olup olmadığı kestirememektedir. her ibadetin sonunda da böyle olmalıdır.
    belirtmek gerekir ki; bu sayılan maddeler orucun "manen" sevabını giderir. kişinin zaten "orucum bozuldu deyip" yeyip içmesi ya da "maddeten" de oruçsuzmuş gibi davranması söz konusu olamaz.
    3-ahass’ul-havassın orucu: kalbi, dünyevi düşüncelerden tamamen arındırıp allah’tan başka her şeyi kalpten uzaklaştırmaktır.
    böyle bir oruç, allah’tan ve kıyamet gününden başka bir şeyi düşünmekle bozulur. din için düşünmezse dünyayı düşünmek de bu orucu bozar.
    bu mertebe, peygamberlerin, sıddîk ve mukarriblerin mertebesidir. bu mertebenin sözle anlaşılması mümkün değildir. bunun tahkiki ancak ameli yönden mümkündür. çünkü bu, himmetin bütünüyle allah’a yöneltilmesi ve allah’tan başka her şeyi bir tarafa itmek demektir.
  6. dini gerekler bir yana, bu zamanda oruç tutmak artık bende alışkanlık haline geldi. yapmadığımda kendimi kötü hissediyorum. kattığı huzur ve farkındalık çok güzel.
  7. ben, bir konu hakkında insanları bilgilendirmek isteseydim onları çağırır ve bir düzen altında konuyu anlatırdım. belki slayt yapardım. belki ppt ile sunardım. onlardan sorularını konular bittikten sonra sormalarını isterdim. ben anlatırken ise susmalarını isterdim. çünkü duymak için susmak gerekir.
    sustuğumda duyuyorum rüzgarın sesini, ağacın hışırtısını, sineklerin vızıltısını. insan sustuğunda duyabiliyor karşıdakinin sesini, rüzgarı, yaprağı, sineği.
    susuyorum okçu.
    bak, susuyorum.
  8. kuzey kutbundaysanız oldukça zor olacaktır.
    bozuk
  9. yemişim hurmasını, zeytinini. bir aylığına kin, nefret, hınç, haset, kıskançlık orucuna giriyorum. hakkınızı helal edin. vakit buldukça güncelleyeceğim.
  10. 21 haziran is coming.