1. sen yıl boyu her boku ye 1 ayda da açlığın verdiği sinirle ortalığın .. koy sonra de ki iyi hissediyorum maneviyat. bu arada oruç süresince de küfrü karı kız kesmeyi bırakma. benle birlikte yanacaksınız. yıl boyu adam gibi yaşanlara inanıp onun sorumluluğunda olanlara lafım yok lafım dinsiz diye millete laf edip artistlik yapanlara
    wtf
  2. abesle iştigal
    mutlu
  3. Çok enteresan yararları da var olmaktadır.

    '' İstanbul’da akşam saatlerinde trafik yoğunluğundaki düşüş dikkat çekti. Trafikdeki yoğunluğu yüzde 9’lara kadar indi. Birçok kere Yüzde 90, yüzde 95 olarak görmeye alıştığımız İstanbul’un trafik yoğunluğu, Ramazan’ın ilk gününde şaşırttı. Akşam saatlerinde köprü ve bağlantı yolları dahil hemen hemen hiçbir noktada trafik sıkışıklığı yaşanmadı. Yollarda araç yok denilecek kadar azdı.''

    kaynak
    ozumm
  4. paskalyadan kırk gün önce balık hariç hayvansal gıdaların yenmemesidir.
  5. mutlu
  6. sağlığı olumsuz etkilemediği takdirde yerine getirilmesi gereken islamın temel ibadetlerinde biri.

    sağlık ve konfor kavramlarını karıştırmayalım. mesela oruçlu olmasaydım uyandıktan sonra bu kadar zaman mümkün değil aç kalmazdım. ama şu an sabrediyorum. zaten ibadetin mantığı da budur. mesela her gün 5 defa namaz kılmak da zor gelebilir. sonuçta insanın uykusu olur, acelesi olur, olur da olur. ya da zekat verirken neden kazancımı başkasına vereyim diyenler olabilir. ama dediğim gibi ibadetin mantığı budur. konforunu, keyfini bozacaksın. kim için? allah için. başkası için olunca ona ibadet denmiyor zaten.
  7. çevremde oruç yüzünden kendi sağlığını kaybeden birçok insan bulunmaktadır. anladığım kadarıyla oruç tutmadan önce bir doktor kontrolü şart. eğer kendinizi tanımıyorsanız.
  8. herşeyin başı sağlık diyoruz ya islamiyette de bu böyledir eğer insan sağlığını olumsuz etkileyecekse oruç haram dahi olabiliyor...
  9. oruç tutanlara saygı falan deniyor. sosyal medya da biri kahve paylaşsa yapmadıkları kalmıyor. geçen gün hayrettin paylaşmış bardak ile bir fotoğraf. demedikleri şeyi bırakmamışlar. yok saygı yok falan yok filan. neden bunları diyorlar? çünkü onlar oruç tutarken bardak fotoğrafı paylaşmış. e o zaman televizyondaki yiyecek ve içecek içeren tüm reklamlar kaldırılmalı. bana saygısı yok onların. ben açım susuzum adam gelmiş lipton iç oh de diyor.

    saygı nedir? iş yerinde senin oruç tuttuğunu bilip gelip yanında su içmemektir. oruç tuttuğunu bilip dalga geçer gibi bisküvi uzatmamaktır.

    yoksa yolda su içiyor diye adam dövülmez. belki adam ilacını içiyor. hadi diyelim müslüman bile değil. gene yapılmaz. saygı bunu gerektirir.

    ekleme: yorumu tekrar okuyunca benim oruç tutmadığım gibi bir anlam çıkmış. tutuyorum lakin sitemim saygı diye bağırıp çağırıp saygısızlık yapanlara. bir sonraki yorumda güzel anlatılmış.
  10. "oruç tutana saygı duyulması gerekir" noktasında çoğu müslüman mantıklı düşünmüyor. yine de hepsi aynı değil.

    bir kısım ki bunlara nasıl bir sıfat gelir bilmiyorum, ramazan ayında oruç tutmayanlara baskı yapılması gerektiğine inanıyor. geceleri can sıkıntısından ramazan haricinde de dini yayın yapan kanalları izlerim, bana göre dini kanal falan değiller de neyse. bir tane sakallı herif, din'i kabul ettirme de zorlama yoktur, dine girdikten sonra zorlama tabii ki olacak; demişti. etrafındakiler de onayladı bunu. kural "dinde zorlama yoktur" ise öyledir, nasıl bir öz güvenle "ya öyle de, aslında şöyle" diyebiliyor anlamıyorum, allah'tan daha iyi biliyor herhalde (!)

    diğer bir kısım da "ya evet abi, zorlama olmaz da, onlar da ulu orta yerde yeyip içmesinler" diyor. bana göre bu da tamamen mantıksız. ben müslüman halimle, oruç tutmuyorken normalde nerede ne yiyorsam, yine aynısını yaparım. bir de inanmayan ve başka bir şeye inananlar var. adam inanmadığı bir şeye göre niye yaşasın? çoğunluk bu şekilde düşünüyor ama ben bir tane bile mantıklı bir açıklama duyamadım. hatta bir tanesi "çünkü böyle yapmazlarsa, dayak yerler" gibi bir şey demişti, sadece gülmüştüm.

    çok küçük bir kısım da, "istediklerini yapsınlar da, gelip özellikle oruç tutanların karşısında yapmasınlar"a benzer bir şey diyor. bana göre bunlar da bir üstteki kısımla aynı.

    bence kim ne yapıyorsa yapsın. isterse gelsin karşımda yemek banyosu yapsın. yarın bir grup çıksa belli bir vakitte ellerini kesme ibadeti yapsalar, ben saygısızlık olmasın diye ellerimi saklamam, hatta bana çok saçma geleceği için dalga bile geçerim. (taciz edermiş gibi değil tabii) müslüman olmayan birisinin gözünden de ben oruç tutarken o elini kesenler gibi oluyorum aslında. bana göre doğru bu ama o adam inanmıyor ve ona göre saçmalık.