1. color efex pro olmadan olmaz. photoshopla beraber google nik collection eklentisini kurduğunuzda elinizin altında photoshoptan daha fazlası olduğunu fark edeceksiniz. türkiye'de gözlemlediğim kadarıyla çok fazla kullanıcı bu eklentinin varlığından haberdar değil. ancak profesyonel olarak ben bile özellikle color cast düzeltmeleri için onsuz yapamayacak noktaya geldim. peki bunu neden paylaşıyorum? bu ülkede hiçbir profesyonel meslek sırlarını açıklayıp, bu işe yeni başlayanlara yol gösterecek adımları atmıyor ne yazık ki. kapitalizmin en sert şekilde yaşandığı bir ülkedeyiz malum. rekabet çok sarsıcı. ama ben, adobe un bütün programlarını youtube'ta gönüllü olarak ciddi detaylar vererek anlatan yabancı arkadaşlarımızdan öğrendim. şu anda mesleğim bu programlar çevresinde dönüyor. dolayısıyla bu programı profesyonel olarak kullanıp, hala nik i keşfetmemiş insanlar varsa mutlaka bir göz atmalarını tavsiye ederim.

    Özellikle düğün fotoğrafçılığı gibi, aynı anda onlarca fotoğrafı editlemeniz gerektiğinde bu eklenti sayesinde detaylarda kaybolmadan işinizi çok seri bir şekilde yürütebileceksiniz. actionlar ile her fotoğrafta farklı bir sonuca ulaşmaktan yıldıysanız şiddetle tavsiye ederim.

    edit: bu bahsettiğim yazılımı hiç kullanmamış insanlar internetten göz attıklarında bunu bir filtre uygulaması olarak görebilir. ancak internetten göz attığı kadarıyla fikir edinip bilgi sahibi olmak ve bir de yorumda bulunmak ne yazık ki çok tipik. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak konusunda üstümüze yok. color efex pronun profesyoneller tarafından kullanılan bir uygulama olduğunu bilmemek ayıp değil, öğrenmemek de ayıp değil. ama ilgili gibi durup bilmeden konuşmak ayıp.

    fotoğrafın ne olduğu konusunda da bu kadar keskin yorum yapmak için herhalde çok uzun yıllar kendini bu alana adamış, dünya çapında üne kavuşmuş falan olmak lazım. ama bir dk, ara güler bile ben fotoğrafçı değilim diyordu, neden acaba?
  2. dijital kameraların hayatımıza girmesinden sonra hızla gelişen "piksellerin efendisi" photoshop , şubat 1990'da mac os için 1.0 yayınlamıştı.o zamanlar sadece denge, renk ve doyma ile renk düzeltme, çıktı için görüntü optimizasyonu, eğriler, seviyeler ve klon aracı hizmetleri verse de tarihler 2015'i gösterdiğinde son sürümü "cc" ile programcılarını bile hayrete düşüren bir yazılım haline geldi.
  3. her ne kadar adobe photoshop lightroom'a basitleştirilmiş dense de, photoshop ile kullanıldığında fazla efor harcamadan birçok temel düzenlemeyi daha hızlı yapabilirsiniz. bunun dışında nikcollection da mini bir lightroom'dur.
  4. illegal camiada fink atan portatip versiyonunu kesinlikle tavsiye etmediğim yazılım. -aman şimdi kurmakla uğraşmayayım, acil işim var şuradan bir halledivereyim- diyerek başladığınız işinizi ansızın kendini kapatıp herhangi bir kurtarma imkanı sunmadan yok edebilmektedir. elbette bu işlerle içli dışlı olan herkes bunun ne kadar mümkün olduğunu bilir, fakat hani o -bir şey olmaz yea- düşüncesi var ya kafanızdaki, onu dinlemeyin.