• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
Yazar henri troyat
rasputin - henri troyat
sibirya’nın karanlık bir köyünde, geçen yüzyıl sonunda doğan grigoriy rasputin yarı cahil bir majik olarak hayata atılır. ilgisini kadınlardan çok bağlı bulunduğu dinin sırları çekmektedir. köylülerden başlayarak zamanla çevresindeki herkesi ve ülkesini büyülemeye başlar inanılmaz bir çekimle. ortodoks kilisesine saldırıları onu daha da ünlü yapar. kısa sürede st. petersburg’daki kibar çevrelerde çok konuşulan birisi haline gelir. aynı zamanda imparatorluk ailesiyle de iyi ilişkiler kurar. etrafında çeşitli komplolar baş gösterir ve imparatorluğun düşüşüne yakın bir zamanda korkunç bir cinayete kurban gider.

çok alçak tabakalardan gelerek çok yükseklere tırmanan rasputin’in kişiliğinde rusya’nın ruhu cisimleşir.

rasputin, rusya’yı anlamak için en temel anahtar kavramlardan birisidir. rus asıllı dünyaca ünlü fransız yazar ve fransız akademisi üyesi henri troyat bir çok dile çevrilen bu önemli biyografisinde rasputin karakterini düşsel ve efsanevi zirvesinden alarak onu hepimizin anlayacağı bir gerçeklik düzeyine indiriyor.


  1. troyat biyografi konusunda eşsiz biri. yöntemi ve üslubu çok güzeldir. bu kitapta da rusya'nın en ilginç figürlerinden rasputin'i anlatıyor. küçük bir köyde dünyaya gelen rasputin'in geçirdiği kaza ve kurtuluşuyla köy halkı tarafından seçilmiş kişi ilan edilmesiyle başlıyor kitap. kraliçe'nin oğlunu iyileştirmesiyle de büyük bir güce sahip oluyor. hatta rusya'da öyle bir güce ulaşıyor ki ingiltere ajan gönderip rasputin hakkında dosya hazırlatıyor. o dosya da basıldı ama basımı kalmadığı için bulmak imkansıza yakın. bu kitap da adı duyulmayan görece başarısız bir yayınevinden çıktığı için gereken ilgiyi göremedi. iletişim yayınları troyat külliyatını yayımlar ve rasputin tekrar basılır.
    sezgi