• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.50)
sayıklamalar - ferhat uludere
“yaşadığın yeri görmek istiyorum” dedi kadın.

cılız bir yağmur yağıyordu. geceydi. rüzgârla savrulan yağmur damlaları, kadına ve adama çarpıyordu.

“neden” diye sordu, adam. sorusunun gereksiz olduğunun farkındaydı.

“görmek istiyorum” diye yineledi kadın.

“yemek yediğim, televizyon izlediğim, bağırsaklarımı boşalttığım, seviştiğim, uzandığım, uyuduğum yerleri mi görmek istiyorsun?”

“hayır” dedi. “yaşadığın yeri görmek istiyorum.”

haklıydı!


  1. sayıklamalar, ferhat uludere'nin ilk kitabı. insanı etkileyen hikâyelerin olduğu bir kitap. 1001 fıçı bira, sonbaharda sarhoş bir kasaba ve don quijote'nin üçüncü cildi adlı romanlarıyla tanınan ferhat uludere'nin 2002 yılında yayımlanan ilk kitabı sayıklamalar 13 yıl aradan sonra yeniden okurla buluştu.
    yitik ülke yayınları etiketiyle yayımlanan sayıklamalar, ferhat uludere'nin 1998 ve 2002 yılları arasında yazdığı hikâyelerden oluşuyor.
    yazar ve eleştirmen sevin okyay, ferhat uludere'nin sayıklamalar'da kurduğu dünyayı şöyle anlatıyor: "ferhat uludere'nin hikâyeleri yürek burkucu ve etkileyici. ben şahsen, kimine önceden aşina olduğum halde, hepsini okudum, sonra kimine bir kez daha baktım. sonra da, uzun süre aklıma takıldıklarını fark ettim. daha doğrusu aklıma takılan tek tek hikâyelerin kendilerinden çok, bir dünyaydı, ferhat tarafından yaratılmış bir dünya: çaresiz bir yalnızlık güzellemesi, imkânsız bir ilişkiler bütünü, loş odalar, yağmur, ne yaptığını bildiğini sanan insanlarla kendisine neyin niye yapıldığını anlamayan insanlar. ferhat, hikâyelerinin sayfalarında kendine bir dünya kurmuş görünüyor. sathi, modaya uygun, 'in', günbatımıyla değişecek, yel üfürse sarsılacak cinsten olmayan bir dünya. doğrusu bu da, herhangi bir edebiyatçı için hiç küçümsenecek şey değil."