1. -ilk olarak içmeyi bırakmamla beraber benim maddi durumum için yüklü masraftan kurtuldum. haftada 3-4 biradan bile aylık cepte kalan güzel bir meblağ oluyor.
    - akbilimi bir önceki ay kullandığıma göre dolduruyorum. öğrenci akbili kullanıyorum, bir önceki ay aylığı doldurmaya yaklaştıysam yine aylık alıyorum. ama uzaksa 3-5 yüklüyorum. tersi de geçerli. istanbulda en çok para yola gidiyor.
    - kitap limitim yok ancak okunacaklar rafındaki kitaplarımı ne kadar azaltırsam o kadar kitap ekleme hakkı veriyorum kendime. bir de uygulamayı başarabilsem güzel olur. erkek arkadaş kitaplığı da bu noktada tasarruf sağlıyor.^:teşekkürler canım:)^
    - evde internetim yok. evde ortalama 10-12 saat duruyorum.7 saati de uyuyorum. işyerinde de sürekli internette olduğum için eve bağlatmak anlamsız geldi. he telefonumda var lazım olursa onu kullanıyorum.
    - yemeğimi evde yemeye çalışıyorum ancak çaydan kısamam.
    -kafede oturup çay içmektense çay evleri ve çay bahçelerini tercih ediyorum. hem samimi. hem çayı güzel. hem ucuz.

    akmasa da damlar diyerek bunları yapıyorum. ama o maaş nereye gidiyor bak hala çözemedim.
  2. herhangi bir eşya ya da hizmetin ucuzunu almak yerine kalitelisini ve uzun ömürlü olanını almak da izlenmesi gereken yollardan biridir. örneğin aylık 50 tl gibi bir bütçeyi kitaba ayıran birisi(*:ben hep 50 liralık kitap aldığımdan) yıllık 600 lirayı kitaba ayırmaktadır. ancak bunun yerine temel ihtiyaçları giderecek ortalama bir e-reader'ı 300, ışıklı janjanlı bir e-reader'ı ise 400-450 liraya mal ederek de bu ihtiyacını karşılayabilir. tabi bu durumda korsan kitaba yönelmesi elzem, ben değil de bir arkadaş öyle yapıyor artık(*:swh).

    demem o ki uzun süreli sabit harcama yapmak yerine eğer yapacak gücünüz var ise yüklü bir yatırımla uzun vadede giderleriniz azaltma yoluna gidin.