1. itu elektronikçiyim, düşünen varsa bi msj uzağındayım.
    r2-d2
  2. youreadse genelde muhabbetine şeyler yazmamaya çalışıyorum ancak üniversite tercihi kabul edelim etmeyelim hayati bir karar. bu yüzden istanbulda ya da başka yerde tıp okumak isteyen adayların sorularını yanıtlayabilirim memnuniyetle.
  3. sülalede-mahallede "okumuş abla" olarak kabul edildiğimden dolayı şu günlerde eş dost akraba çocuklarının tercih danışmanlığını yapmaktayım.

    son 1-2 gündür uzmanlaştığım alan genellikle şunlar:
    --erkek öğrencilerimiz için: "en iş bulunabilecek-en para getirebilecek önlisans bölümleri"
    --"diplomam olsun iş mühim değil zaten zengin koca bulup evleneceğim" diyen kızlarımız için açıköğretim fakülteleri.

    dalga geçmek için söylemiyorum bunları. çocukların ve ailelerin istekleri o yönde. ve malesef hayat dediğin bir acımasız gerçek.
  4. öğrenci için zaten stresli olan bir sürecin eşiktekinden beşiktekine kadar çevredeki herkesin akıl vermeye kalkmasıyla kabusa dönüşerek son bulur. üzülerek söylüyorum ama çoğu ailede tercih baskısı var. ailenin yaşadığı şehirde herhangi bir üniversiteye puan yetiyorsa bölümün ne olduğu nasıl olduğu önemsiz oluyor bu tip aileler için. he eğer tutmuyorsa en yakın mesafedeki okulun tercih edilmesi yönünde baskılar oluyor. tercihleri aile bireylerinin yaptığını da görmüşlüğüm var. bu gibi durumlara maruz kalan arkadaşlar hayatlarının geri kalanında pişman olmamak için tercihlerini kendi istedikleri şekilde değiştirsinler derim ben.
  5. 3-4-5 temmuz tarihlerinde istanbul - lütfü kırdar kongre ve sergi sarayında,
    8-9 temmuz tarihlerinde ankara - Congresiumda üniversite tercih fuarı gerçekleştirilecek.

    devlet ve vakıf üniversiteleri ve yabancı üniversitelerin temsilcileri - standları yer alacak.
    eğitim uzmanları tercih danışma hizmeti verecek.

    Giriş ücretsiz ancak davetiye almak gerekiyor. fuar girişinden veya sitesinden alabilirsiniz.
  6. çanakkale ve üniversitesinin eğitim fakültesi hakkında sorulara yardımcı olabilirim ben de.

    kesinlikle gitmeyi istemeyeceğiniz ama açıkta kalmamak için yazacağınız yerleri tekrar düşünün. 2/4 sene bunun pişmanlığını çekersiniz. bir de siz hangi mesleği yapmak istiyorsanız onu yazın, hergün işe küfür ede ede gideceğiniz bir işi kimse istemez. (bkz: 3 idiots)
  7. ftr ve pdr öneriyorum. mali durumunuz rahat değilse istanbul kasmamak iyi bir fikir olabilir.
    mutlu
  8. üniversite giriş sınavından sonra sıralama ve puan değerlerine göre girmek istenen bölümü seçme işidir. ^:anlamsızca tanımlama ihtiyacı duydum nedense^

    yıllarca üniversite sınavına öğrenci hazırlamış biri olarak bir iki hususta naçizane görüşlerimi paylaşmak isterim. umarım bu bilgiler şu kısa tercih döneminde bu girdiyi okuyan arkadaşlara bir ışık olsun.

    öncelikle, üniversite tercihinin "ne" olacağından ziyade "ne zaman" olacağı önem arz eder. ilk tavsiyem; lise ikinci sınıf sonunda ya da üçüncü sınıf başında hangi bölümde okumak ve ileride hangi işle meşgul olmak istediğine karar vermektir. rotası olmayan gemi limana ulaşamaz ve onun için her yol doğrudur. hedefleri belirleme konusunda sınav sonrası ya da sınava yakın tarihler kanımca çok geç kalınmış dönemlerdir. çalışanı motive etmesi, konuya bağlaması vb. sebeblerden dolayı bugünlerde arkadaşların yapmaya çalıştıkları tercih meselesi bahsi geçen dönemlerde yapılmalıdır. okulların ve dershanelerin rehberlik uzmanlarının yapmadıkları en önemli şey de tam budur. yoksa sınavdan sonra alınan puana ya da sıralamaya göre bir tercih yapmak cebindeki para kadar yemek yemektir. doymayabilirsiniz ya da paranızın yettiği yemek hoşunuza gitmeyebilir. zorla yediğiniz yemeğin de size bir faydası olmaz. yemek istediğiniz şeye karar verip paranızı bu süre zarfında tasarruf ederseniz sonunda o yemeğe kavuşur ve doyarsınız. özellikle üzerinde durduğum nokta tercih döneminin sınavdan bir veya iki yıl önce olması gerekliliğidir.

    tercihini bahsettiğim dönemlerde yapmamış "bir puan alalım, sıralamamız belli olsun da bakarız" şeklinde bir tavır içinde olan arkadaşlar için yine tavsiyelerim olacak. bu tavır içinde olan arkadaşların sıralama ve puanlarının potansiyellerinin çok altında olacağını göreceksiniz. peşinde koşacak bir tavşan yoksa hızlı koşmanın ne anlamı var? ^:evet, insanlar yarıştırılıyorlar^ ^:bu konuda ayrıca bir yazım olacak^ bu arkadaşlara tavsiyem puanları ve sıralamalarının yettiği oranda kaliteli bir üniversite tercihi yapmaları yönündedir. bu saatten sonra bölüm seçmenin bir anlamı olmaz. zaten eldeki veriler buna izin vermeyecektir. mümkün olduğunca üniversite seçme yoluna gitmek lazım. bu seçim bir üniversitenin diğerine göre daha iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmesin. fakat; istanbul üniversitesinde okumak varken fiyakalı bir bölüm için başka bir üniversite tercihi yapmak yersiz olabilir. özellikle teknik bölümlerde ^:mühendislik gibi^ konuları çok fazla değişmeyen, belli kurallar dahilinde anlatılan bölümler için üniversite kalitesi ön plana çıkar. eşit ağırlık bölümler için de durum farklı değildir; fakat mühendislik adayları için bu durum daha önemlidir. inşaat mühendisliğinin atatürk üniversitesi ile erciyes üniversitesi arasında bir tercihe bağlı kalması bu iki üniversitenin de derinlemesine incelenmesini gerektirir. ya da elektrik elektronik ve bilgisayar mühendislikleri tercihi yapılırken tercih edilecek üniversite bölümlerin önüne geçmelidir.

    ülkemizde diplomasını bir ünvan olarak kullanan meslekler ne yazık ki çok azdır. hukuk, tıp, mühendislikler, iktisat ve öğretmenlik dışında diplomalara bağlı meslek ünvanları verilmez. ^:eksik kaldıysa düzeltin lütfen^ bu anlamda özellikle eşit ağırlık dalında tercih yapacak arkadaşların "uluslararası ilişkiler" bölümünden "diplomat" payesi ile mezun olunmadığını idrak etmeleri gerekmektedir. mezunları bekleyen en büyük engel üniversite giriş sınavından daha beter olan kamu personel sınavıdır. ^:kpss^

    her nerede çalışacak olursanız olun kendinizi geliştirip güncellemeleri yüklemezseniz geride kalacaksınızdır. özellikle sınav sonrası tercih yapacak olan arkadaşlara bölümden ziyade üniversite tercihini öne çıkarmalarını tavsiye etmemin sebebi de budur. üniversitenin tecrübesi kendinizi geliştirme anlamında daha geniş bir yelpaze sunabilir. tabii, sunulan imkanlar bir kağıda yazılarak kampüs girişine asılmayacaktır. talep edilmedikçe hiçbir kaynak ortaya çıkmaz. siz o kaynağa erişmeyi öğrenmelisiniz. üniversite dediğimiz mekanizmanın anlattığı şey tam da budur işte!

    herkesin tercihinin hayırlı olmasını dilerim.
  9. lise eğitiminin başlarında yapılmasının %100 gerekli olduğunu düşünmüyorum. kendi sınıfımdan ve çevremden baktığımda çoğu insan hedef koymadan sınavına girdi. benim hedefim 1. sınıfta belliydi ama asla hedefime ulaşmak için gayret göstermedim. hatta dershanedeki hocalarım benim o zamanki öss netlerimle asla istediğim bölüme giremeyeceğimi söylüyorlardı.

    diğer arkadaşlarım ise hedefi olmadığı halde çok çalışkan çocuklardı. hatta kendisinden pek hazzetmediğim bir arkadaşım 2. sınıftan başlayıp öss'ye kalan gün sayısını tahtaya yazardı, ama hedefi yoktu. bu çocukların çoğu hukuk fakültesini kazandı. şimdi duruşmadan duruşmaya koşuyorlar. bir arkadaşım ise sınava benle beraber gelen tam bir ders manyağıydı. çocuğun hiçbir hedefi yoktu ama hepimiz öss'ye tecavüz edeceğine kesin gözüyle bakıyorduk. sınavdan çıktığında "bir soruyu yapamadım, çok uğraştım ama olmadı" diyordu. bu çocuğa da özel üniversitelerden benim diyen üniversite mezunlarına verilmeyen maaşlar ve arabalar teklif edildi ve "gel bizde oku" denildi.

    demem odur ki, hedef koymanın önemi bence sınavda başarılı olmaktan değil, doğru mesleğe yönelmekten kaynaklanıyor. bir lise öğrencisinden 15-16 yaşında 40 yılını geçireceği bir mesleği belirlemesini bekleyemezsiniz. ama sistem dünyanın hemen her yerinde böyle işliyor ve beklemek zorunda kalıyorsunuz. kesinlikle iyi bir şey ama hedef koymayan çocuğa da "senden bir bok olmaz" gözüyle bakmamak lazım.

    ben ise lisede koyduğum hedefi, hocalarımın "asla olmaz" dediği netlerle inat edip gerçekleştirdim ve şu an hayatımın dönüm noktasındayım. tüm liselilere başarılar. hayat her geçen gün zorlaşıyor gençler. ayağınızı denk alın.
  10. çok müsait olamıyorum ama dokuz eylül üniversitesinde okumaktayım, sorunuz olduğunda özelden burdan çekinmeden sorabilirsiniz