1. yavuz sultan selim köprüsü ya da üçüncü boğaz köprüsü, istanbul boğazı'nın karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapımına başlanan üçüncü köprü (adı olacak herhal)
  2. hem türk hem de dünya tarihine adını derinlemesine kazımış padişahtır. doğruları olduğu gibi yanlışları da muhakkak bulunmaktadır. ancak 16 yüzyılda başlayan osmanlı gerilemesinin temellerini onun dönemi üzerine yıkmak pek de sağlıklı bir değerlendirme olmaz kanaatindeyim. ondan önce de yanlışlar vardı, ondan sonra da oldular. bu sebeple bugün batı ile olan ilişkilerin böyle şekillenmesinin sebeplerini tek başına kısacık yavuz sultan selim dönemine sıkıştırmak isabetli bir görüş olamaz.

    -----ara not-----
    doğu'nun batı karşısında geriden kalması konusunu (türkler özelinde de) "sadece" yavuz sultan selim'in din alimlerini istanbul'a toplaması ve bu sebeple gelişen olaylara bağlamak da sığ bir yorumlama olur kanaatindeyim. çünkü bu durumun değerlendirilmesi oldukça geniş bir çalışma alanına yayılmakla sağlıklı şekilde yapılabilir.
    -----ara not-----

    ancak ne olursa olsun; osmanlı imparatorluğunun kendisinden sonra yaklaşık bir 200 yıl daha baskın güç olarak avrupa karşısında ayakta kalabilmesine zemin hazırlamış padişahlardandır. ayrıca tüm seferlerini doğu'ya yapmasının sebepleri arasında orta doğu ve iran'daki stratejik çıkarların temel belirleyici sebep olduğunu da belirtmekte fayda vardır. osmanlı devletinin uzun yıllar boyunca kasasına düzenli bir şekilde para akmasını sağlamış, kendinden sonra gelen padişahların bu açıdan dertlerini epeyce hafifletmiştir.

    üzerinde çokça durulması ve ayrıntılı araştırmalara konu olması gereken bir insandır ayrıca. mekanı cennet olsun.
  3. yaptırdığı çeşmenin üzerine kendi kaleme aldığı aşağıdaki dörtlüğü yazdıran osmanlı padişahı... faşizan gelmesin gözlere ermeni rum içsin diyor :)

    aman verme kürde yarab, dehre sultan olmasın
    ayağını çarık sıksın, asla iflah olmasın
    vur ensesine al lokmasını, karnı bile doymasın
    bu çeşmeden ermeni içsin rum içsin, kürde nasip olmasın
    erdo
  4. neden hala filminin çekilmediğini düşündüğüm padişah.
  5. bir gün padişah yavuz sultan selim tebdili kıyafet pazarda gezerken düdük satılan bir tezgah görür. bütün düdükler 1 altındır fakat ayrı bir tanesi 100 altındır.

    yavuz sultan selim sorar;

    -bunlar 1 altın da bu niye 100 altın

    satıcı yavuz sultan selimi tanımaz ve cevaplar;

    -sanane yarrağım hünkar mısın başıma alıyorsan al almıyorsan siktir git

    bunun üstüne yavuz sultan selim 100 altını çıkarıp adama verir ve:

    -al amına koyim ver düdüğü... der

    herkes şaşkınlık içinde napcak acaba koca padişah bir düdüğü diye düşünürken yavuz sultan selim düdüğü alır ağzına götürüp düüüüüüüüt diye çalar ve der ki;

    -parayı veren düdüğü çalar!!!
  6. kırk evliyanın başıdır kendisi. büyük adam vesselam.
    gundi