1. dindar olmayan bir insan olarak ben ne bok yiyeceğim o zaman bu ülkede.
  2. ülkede yalayarak bir yerlere gelmeye çalışmak alışkanlık oldu.
  3. anayasanın ilk üç maddesini bilmeyen bir (bkz: mal beyanı)

    normal ülkelerde bu lafın cezası olması lazım ama gukuk devleti olduğumuzdan dolayı pek mümkün değil.

    bu lafları eğer 2007 yıllarında bile söylemiş olsaydı emin olun bundan daha keskin bir tepki olurdu ülkede veya bir çok kesim karşı çıkardı. ama günümüzde artık kutuplaşmanın zirvelerini gördük ve hızla tırmanıyoruz oraya doğru. şimdi buna sıcak bakanların sayısını hepimiz aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz.

    ne kadar pratikte olmasa bile anayasamızda laiklik kavramı var, ama yeni anayasa diye kıyameti koparanlar esas niyetlerini yavaş yavaş döküyorki halk uyanmasın tepki göstermesin. kusura bakmayın artık dayanıcak gücüm kalmadı ama 'bu koyun milleti' yavaş yavaş iyi güddüler ve sonunda geldiğimiz nokta bu.

    bir yandan bu topraklar kolay kazanılmadı taşımızı elimizin altına koymamız gerek diyorum; bakıyorum ilk kadına seçme-seçilme hakkı verilmiş, çocuk bayramları coşkuyla kutlanmış dünyanın dört bir yanından çocuklar gelip bayramı kutlarlardı;

    şimdi bakıyorum da gerçekten bizler de ihanet ediyoruz atatürk e ve düşüncelerine, ben çok yoruldum, bu insanlara laf anlatmak devri çoktan geçti artık ya seyit onbaşı gibi büyük bir mucize gerçekleştireceğiz ya da üzülerek söylüyorum ama bu tipte insanlarla aynı ülkede yaşamak istemiyorum; ne olucaksa olsun kafasına geldim. her gün laf anlatmaya çalıştıkça tepemize çıkan insanlarla doldu taştı ülke cidden yeter artık.
  4. inanç özgürlüğünün gereğidir arkadaşlar. sonuçta arapların 7. yüzyılda yazdığı kutsal kitapta öngörülen bir düzen var, bu kitap sadece sevgili peygamberimizin kimle cinsel münasebette bulunacağına ilişkin mühim konuları kapsamıyor. hayatın her alanına etki edecek hükümler barındırıyor.

    şüphesiz ki 7. yüzyıl arap kabilelerinden daha iyi bilecek değilsiniz devletin nasıl yönetileceğini, hayatın nasıl yaşanacağını.

    o zamandan bu zamana reform, rönesans, aydınlanma, sanayi devrimi, modern devlet kurumu, demokrasi filan diye şeyler bulunmuş olabilir. kölelik, cariyelik gibi kurumlar kaldırılmış olabilir.

    ama olsun sonuçta 7. yüzyıl arap kabilesi kelamı. bunun üstüne fikir yürütülmez, hikmetinden kuşkulanılmaz.

    hukuk mukuk kalmadığı için şu söyleyeceğim abesle iştigal ama kurulması düşünülen rejim saf hukuksal bakımdan hak temelli düşünüldüğünde en başta avrupa insan hakları sözleşmesi madde 9'da düzenlenen inanç özgürlüğü'ne aykırı olacaktır.

    tabi yukarıda dalga geçtiğim gibi "inanç özgürlüğü"nden ne anladığınıza göre değişir bu aykırılık.

    neyse biz 17.-18. yüzyıl avrupa'sının geçtiği zor yollardan geçeceğiz gibi görünüyor önümüzdeki yüzyıl boyunca.

    öyle olsun.

    (bkz: krallara ölüm)
    (bkz: sultanlara ölüm)
    pinot
  5. laiklik konusu ile ilgili herhangi bir görüş bildirmeyeceğim, din devleti olmaya karşıyım nitekim. ancak beni rahatsız eden nokta, her zaman, madde 4 olmuştur, neden değiştirilemiyor? çok canımı sıkıyor bu, zorundaymış gibi hissetmeyi sevmediğimden olabilir. kimisi takmaz, kimisi savunur ama ben dayatmacı bütün zihniyetlere karşıyım. ayrıca anayasa değişince sanki insanlar da aniden, bir bütün olarak değişecek mi? çok eğitimli, vasıflı bir toplum mu olucaz sabah uyandığımızda? genler değişebilse keşke.
    reap
  6. ben kaldırdım. gelin bekliyorum...
  7. bu cumlenin rahatlikla bir platformda soylenebilmesi nin,laikligin getirisi oldugunu bilmeyenler tarafindan boyle bir cumle soylenebilir anca...

    eger ki savunuldugu gibi şer'i bir hukuk anlayisina sahip olsaydik,hicazet geleneginin devam edeceginden,sayin makam sahiplerinin topluluk temsili olarak degil de,sahsi bir tarafindan secilme durumuyla,binden bir ihtimalle makam sahibi olma sanslari olacakti ve diledikleri gibi kamuya sahsi fikir beyaninda bulunamayacaklardi.
  8. söyleyende şöyle bir sıkıntı var:
    hem anayasanın sağladığı imkanlarla anayasaya karşı suç işliyor, hem de bunu kendisine anayasanın sağladığı demokrasi(referandum) aracılığıyla yapmak istiyor.

    işine yarayan tarafı al kullan işine yaramayan kısımda milli irade değişmesini diye ağla.
  9. tamam. ama o din hristiyanlık olsun, o zaman uyar.