• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.00)
Yazar Jules Verne
yirminci yüzyılda paris - jules verne
sanayi devrimi sonrasında hızla gelişen ve makineleşen dünyada insanın kıymeti harbiyesi kalmamıştır. tüm bu gelişmelerden paris de nasibini almıştır. teknolojik açıdan, bütün yenilikler bu kenti etkileyici ve büyüleyici kılmakta adeta yarış halindedirler: köprüler üzerinden giden, tamamen otomatik kent içi demiryolu hatları, sessiz kişisel otomobiller, parlaklıkta güneşle yarışan elektrikli aydınlatma sistemleri, sokakları, caddeleri, kurumları ve hatta kültürü bile bu makinalaşmış düzene ayak uydurmak üzere yeniden oluşturulmuştur. bu yeni düzen içerisinde müziğin, resmin, heykellin kısacası sanata ve kültüre dair ne varsa hiçbirinin yeri yoktur. sadece bir avuç insan, toplumun tüm dışlamasına rağmen bunlara değer verip yaşatmak için mücadele etmektedir.
1863'te kaleme aldığı yirminci yüzyılda paris'i, yayıncısı hetzel fazlasıyla abartılı bulup yayımlamadı. bir tarafa atılan bu müsveddeler ancak 1994'te bulunup yayımlanabildi. bir tek bu kitaba bakarak bile günün bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden hareketle yüz yıl sonraki gelişmelere ilişkin kestirimlerde bulunmakta jules verne'nin dünyada bir eşinin daha olmadığı görülür.
(tanıtım bülteninden)
(idefixten alıntıdır)


  1. okuyalı çok oldu ama genede burası boş kalmasın istedim. o yüzden biraz genel yazacağım.

    çocukluğumuzda okuduğumuz jules verne kitaplarından farklıydı, daha çok rus edebiyatına benzer bir tarz ile yazılmış. zaten çocuklukta okumak yerine jules verneden okuyacağınız en son kitap olmalı. kendi zamanında yapılan, yapılmakta olan, hiç yapılmasa bile planlanan çoğu icat ve projeden ne kadar ilgili olduğu bu kitapta fark ediliyor. bu birikim sayesinde kitaplarında o zaman imkansız görülen ama şimdi çocuk oyuncağı olarak baktığımız o aletleri ve araçları bize aktarmış.

    kitap genel olarak sanata, kültüre olan ilgi eksikliğinden çoğu ünlü yazar, şair ve müzisyenlerin bile unutulacağından bahsediyor. artık burası içinde geleceğimi görmüş yoksa her yüzyıla ait genel bir sorunumu olduğu bulmak size kalıyor.

    açıkçası eğer çocukluğunuzda aklınızda kalan jules verne imajını bozmak istemiyorsanız okumanızı tavsiye etmem ama nostaljiye deneyim eklemek isterseniz okuduğunuz en son j.v. kitabı olmalı.
  2. hiç okumadığım bir kitapla ilgili konu olmadığı için açmaya karar verdim. hiç okumadığım içinde yorum yapmak yerine üç nokta bıraktım. ama sevgili mod kafası her zaman ki gibi modçuluğa çalıştığından silmeyi daha uygun gördü. o yüzden burada hiç okumadığım bir kitapla ilgili yorumu yazıyorum ki kurallara dayanarak silemesin. yazdıklarımın hepsinin doğru olduğuna da ant içerim.

    öncelikle yazar çok nokta kullanmış. neredeyse her cümlenin sonunda nokta var. keşke daha çok soru işareti ve ünlem kullansa, daha zevkli olurdu. sonra parisin adının geçmesi ama osmaniyeden hiç bahsedilmemesi çok acı bir durum. keşke yirminci yüzyılda osmaniyenin halinden de bahsedilseydi. birde kitapta kağıt kullanılmış biraz demode bir fikir. ama en acı yönü ney biliyor musunuz , jules verne bu kitabının youreads'te konusunun 2018'te açıldığını öğrense bir elini gökyüzüne uzatarak mezarından çıkar vaziyette kalırdı.