1. 'okudum', 'izledim' gibi, oyunlar için de 'oynadım/oynamak istiyorum' oylaması koyulabilir.
  2. ödevlerinizi, projelerinizi son güne bırakmayın :)
  3. şu anda izlediği diziler
    şu anda okuduğu kitaplar
    gibi kısımları daha aktif bir hale getirmek amacıyla şu anda okuduğumuz kitapı/ izlediğimiz diziyi bizimle eş zamanlı olarak okuyanları/izleyenleri görebilmemizi sağlayan bir kısım hoş olabilir. aynı zevke sahip olduğumuzu gördüğümüz kişilerin entrylerinden de yeni filmler vs keşfetmek gibi bir yararı da olur bize.
    kup
  4. yeni gelen arkadaşlar için : lütfen ekşideki başlıkların aynısını buraya taşımayın. kelimelerle oynayın , aynı anlamı taşıyacak birden farklı şekilde başlık açılabilir. bizler için okuması daha keyifli daha özgün olur bu şekilde.
  5. istatistiklerdeki yorumların altında bir link olsa ekşi'deki gibi güzel olurdu. böyle sıra sıra okuyup gitsek, hatta klavyedeki yön tuşlarıyla bile işimizi görebilsek. yorumun saydamlaşmasına bile gerek yok. bu şekilde kendimi veremiyorum, arada atladığım yorumlar oluyor. özellikle yılın en beğenilen yorumlarını okumak tamamen işkenceydi.
  6. bir öneri de benden gelsin, tespit de denilebilir. youreads kurulalı yaklaşık 1 yıl oldu kitap-film-dizi müzik-felsefe kanalları ciddi anlamda el üstünde tutuldu hep önplandaydı. gerçekten de en büyük sözlükler de dahil hiçbir sitede bu kadar zamanda bu kadar kitap ve film yorum akışı sağlamadı, bunu başardık evet, kendim de dahil herkesi tebrik ederim.

    ancak bir şeyi atladık gibi geliyor bana; burası aynı zamanda bir sözlük sitesi, yani kavramlar ve tanımlar açısından da bir kaynak olabilmeliydi. tematik çalışan yazarlarımız çıkmadı ya da teşvik edilmedi de diyebiliriz. çok basit başlıklarda basit tanımlar ve bilgi arayışında olanlara minik minik bilgiler verme konusunda geri kaldık bence. mesela birisi çıkıp bütün meyvelerin başlıklarını açıp ph değerlerini yazabilirdi. ya da bilim kanalı tanımlarla coşabilirdi.

    elbette tanım sayısı ufak sözlüklere göre yine iyi durumda ama youreads özellikle edebiyat ve sinema alanında duygudurum ve yorum paylaşılan bir mecra, alanında zirveye oynuyor. bence hep birlikte biraz da tanım kasmalıydık ki insana dair her alanda bir kaynak site, bilgi ve kültür ağı haline gelebilelim. umarım bu konuda yapıcı öneriler ve eylemlerle açığımız kapanır.

    ek: birkaç mesaj geldi konuştuk ama buradan da yazayım. herkes kendi alanında bilgi sağlayabilir siteye. en önemli konu bence bunu paylaşmaya "gerek yok" diye düşünmemektir. gerek yok diye bir şey yok bence tez-antitez-sentez diye düşünelim. bir fikir ya da bilgi olmazsa karşıtı da olmaz, karşıtı olmazsa sentezi de olmaz, sentez olmazsa yeni bir tez üretemeyiz. dolayısıyla bilginin gerekli gereksizi, "zaten herkes biliyordur"u diye bir şey olmaz bilgi bilgidir, herkesin farklı yorumu gelebilir yorumlar farklı bilgilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir diye düşünüyorum.
    abi
  7. sözlükte devinim ve dinamizmi yüksek tutarken bir taraftan da sürdürülebilir kalite ortamı nasıl sağlanır ? yönetimde olmasam da bu konu üzerinde epey kafa yordum .çünkü öyle ya da böyle insanlar artık populer kültürün gitgide seviyeyi aşağı çekmesinden ,kalitesizlikten,anlayışsızlıktan ,tartışma ve fikir edinme ,beyan etme kültüründen yoksunluktan , başka fikirlere tahammulsuzlukten şikayetçiler .hem gündemi takip edelim hem sıkılmayalım .hem de bilgisayar başında geçirdiğimiz süre içerisinde kişisel birikimimize katkı yapalım .taş üstüne bir taş daha koyalım .bunu yaparken de kendi bildiklerimizi paylaşalım ki neredeyse tüm değerleri dibe vurmakta intibası veren ülkede kültürel bir aydınlanma ışığı doğacaksa .(ki mutlaka olmalı ) bu ışığın gücüne şiddetine ne kadar katkıda bulunursak o kadar kardır düşüncesiyle arayıştalar . arayıştayız .
    öyle günler var ki 70 milyon insanı toplasam da şu düşüncelerimi anlatabilsem .ya da ''keşke şu kişinin düşüncelerini tüm ülke dinleyebilse '' dediğimiz çok olmuyor mu ?
    eğer niyetimiz buysa dikkat edilmesi gerekenler belli :

    1 -)
    ____________
    zeka pırıltısı göstermeyen.hangi derde derman olacağı belli olmayan başlıklara yorum bile yapmamak .kaale almamak .olumsuz da olsa altına birşeyler yazdığımızda gündem olarak yerini koruyacaktır .
    bu konuda örnek vermek gerekirse .
    a )- ''sinemada izlenen ilk film'' başlığı ne işe yarayabilir .herkesin izlediği ilk film farklı olabilir .olmasa ne olur ? altına yazılan ''esaretin bedeli '' ,''titanic '' gibi iki kelimelik entrylerin kime ne faydası olacaktır ?
    b)- ''tavsiye filmler'' veya ''tavsiye edilen gerilim filmleri'' gibi bir başlık ise en azından işe yarayacaktır. hepimiz film izlemek istediğimizde ''birileri kaliteli bir film tavsiye etse de izlesem'' demiyor muyuz ? hele hele bu başlığın altına yazanlar .sadece film ismi yerine neden o filmi beğendiğini de yazarlarsa tadından yenmez .

    2-)
    ---------------------
    gereksiz fav yapmamak .gereksiz karma vermemek . yine aynı şekilde ,fav ve karma verirken de cebimizden veriyormuş gibi de davranmamak .

    adam destan gibi yazmış .arşivlik bilgiler paylaşmış .bir iki fav alıyor .bir diğeri bir diğerine laf sokmuş ''hah gözünü seveyim kardeşim yürü beaaa ''niyetine bir sürü fav almış .

    ne olursa olsun egolarımıza ,siyasi görüşlerimize , hitap edene değil kaliteye ,zekaya ,birikime prim verilmeli . kişi iki satırla da olsa birilerinin işine yarayacak bir şey yazmışsa bir şekilde ödüllendirilmeli . fav olur +karma olur ...
    ''vay be ne kaliteli yazdım yarım saatimi harcadım ama güzel oldu '' diye düşünen a yazarın yazdığının hiç karma almaması . altına tek satır geyik bir bknz veren b yazarın onlarca fav alması a yazara ne hissettirir ? yazdıkları sitenin derinliklerine gömülüp gidecekse neden uğraşsın neden vaktini harcasın ? harcar mı bir daha ?

    bir şekilde sistem de çok beğenilen başlıkların ya da entrylerin üste çıkmasını .öncelikli olarak gözükmesini temin etmeli .

    3-)
    ----------------------------
    çok fazla başlık açılmıyorsa ya da çok fazla yazan olmuyorsa .ya da hep benzer konular üzerinde dolanıp duruyorsa site mudavimleri sitenin daha dinamik görünmesi için .eskiden açılmış konular da rastgele bir seçimle bir yerde görünmeli .yukarıda az yazan butonla istatistikler butonu arasında bir kayan yazı şeklinde mi olur nasıl olur,nerede olur bilemiyorum .

    4 -) kesinlikle ne özel mesajda ne de başlıklarda ,entrylerde şaklabanlığa ,küfüre yer verilmemeli . bu konuda moderatore tam destek verilmeli . ''sevgiliyi domaltıp kafasına ayakla basmak '' gibi bir başlık anında silinmeli yazarı da uçurulmalı mesela . fikir özgürlüğü ayrıdır kafamıza eseni yazmak ayrıdır . özgürlüğümüz nasıl başkalarının özgürlük sınırında bitiyor ise sizin özgürlüğünüz de sitenin misyon ve vizyonunun yarattığı çizgiyi aşınca biter .bitmelidir .
    -------------
    5-) formattan uzaklaşmaya müsade edilmemeli .insanlar en azından formatı sağlamaya çalışarak zekalarını zorlamalı .yine aynı şekilde ,gereksiz ve boş bknz lara izin verilmemeli .bu bahsettiklerime bir kez izin verilirse olay şirazesinden çıkıyor .site gitgide forumsulaşıyor .
    ------------
    eklemek istiyorum: ''abi''ye selamlar .denk geldikçe yazılarını okumaya çalışıyorum ve yönetim hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorum .ve diyebilirim ki ''tarzını beğendim'' allah kolaylık versin . ben de bir ara forum yönetmiştim .o açıdan işinin ne kadar zor olduğunu biliyorum .sitenin büyümesi mümkün olduğunca güçlü ve birbiriyle koordine bir moderasyon istiyor .umarım bunu sağlarsın . ya da sağlamışsındır .
  8. reddit'teki gibi oylama sonucu otomatik yorum gizleme özelliği getirilebilir. nedir bu? mesela bir yorum belli bir sayının üstünde olumsuz oy almışsa (aslında olumsuz oy ile olumlu oy sayıları arasında belli bir miktarın üzerinde fark varsa) o yorum, başlığı görüntüleyenlerde otomatik olarak gizli gözükür ve yanına "bu yorum çok fazla eksi oy aldığından gizlendi, okumak istiyorsanız lütfen tıklayın" yazılır. tıklandığı zaman da yorum tıklayan kişi için görünür olur (başlığı sonraki açışında tekrar gizli olacak).

    böylece hem troll'lerin en önemli motivasyon kaynağı yok edilmiş olur hem de sözlüğe sınırlı zamanlarında girmiş olanlar bilgiye daha kolay ve abuk sabuk kimi yorumları okumalarına gerek kalmadan ulaşmış olurlar.

    ayrıca bu sistem moderasyona da kolaylık sağlar. okuyucuların oylarıyla yazılar zaten gizleneceği için, bir kural ihlali durumunda moderasyon olaya müdahale edene kadar yazı çoktan gizlenmiş ve çoğu kişi tarafından ekstra bir işlem yapılmadan görülemiyor vaziyette olur.

    "troll ya da saçma olsun olmasın, her yazılanı görmek istiyorum" diyen için de "herkesi gör" diye bir seçenek sunulur ayarlar kısmında.

    bu sistem reddit'te gayet düzgün bir şekilde işliyor ve oldukça da faydalı. hiç "ama ifade özgürlüğü" falan denmesin. ifade özgürlüğü yine olacak, bu sadece kimi insanlara okumama özgürlüğü de verecek. bunu uygulayan reddit, bizim sözlüklerin toplamından daha özgür bir platformdur.
  9. başlıklar için de şikayet tuşu olsa güzel olabilir. böylelikle bazı yanlış formatta veya yanlış kanalda açılmış başlıkları moderasyona bildirip youreads'in düzenine katkıda bulunabiliriz (ilk yorumun altındaki şikayet tuşunu kullanmaktan,iletişim kısmını kullanmaktan, moderasyondan birine mesaj atmaktan direkt bir yöntem olur hem). bir de "yukarı ok" gayet faydalı ama bir de aşağı versiyonu olsa :)
  10. herkesin kendini haklı veya farklı gördüğü çoklu topluluklarda yaşananlar youreads'e de sirayet etmiş durumda. kirli çamaşırları dökelim, farklı düşünenleri linç edelim yetmedi kutuplaşalım, it dalaşına girelim. eee ne olacak sonra? diğer çöplüklere benzemeyecek mi?
    ben buraya sadece ve sadece kendime yeni şeyler katabildiğim için üyeyim. yeni kitaplar, filmler, müzikler hakkında bilgi aldığım, güzel yürekli insanların ortaya koyduğu kampanyalar sayesinde işe yarar, faydalı hissettiğim için burdayım. yaptığımız bu klavye savaşı bize ne kazandıracak ya da yazılanları okuyanlara ne katkısı olacak? şimdi elinizi o klavyeden çekin ve düşünün, gerçekten ne yapıyorsunuz? neyi paylaşamıyor sunuz? nick altı geldiğim ilk günlerde güzel yorumlar için kullanılıyordu şimdi ise saçma sapan laf sokmalar peşindeki kişilerin hücum ettiği alanlar. ne diyeyim umarım tez vakitte olgunlaşır, büyürsünüz arkadaşlar.