• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.19)
zamanın kısa tarihi - stephen hawking
zamanın kısa tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı.

kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. bu yeni gözlemler profesör hawking'in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. bu gözlemlere, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve hawking'in varlığını ileri sürdüğü uzayzaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden kozmik ardalan kâşifi cobe uydusunun son bulguları da dahildir.

kaleme aldığı özgün metne kendisinin son araştırmasından ve en son gözlemlerden edindiğimiz yeni bilgileri katma arzusuyla hawking, kitabının elinizdeki son baskısı için yeni bir önsöz yazmakla kalmadı, aynı zamanda solucan delikleri ve zaman yolculuğuyla ilgili çok etkileyici yepyeni bir bölüm kaleme alarak kitabını güncelledi.

"canlı ve kışkırtıcı.. hawking doğal bir öğretmen yeteneğine sahip: kolay anlaşılır yazıyor, mizah katıyor ve günlük yaşamdan örnekler veriyor."
-the new york times-

"tekerlekli sandalyede oturmasına karşın hawking'in zihni uzayın sonsuzluğunda her yere ulaşıyor ve evrenin gizemlerini açıklıyor."
-time-

"usta işi."
-the wall street journal-


  1. "doğanın neredeyse tüm sırları keşfedilmiş, bize ne kaldı ki?" diye düşünürken daha çözülmesi gereken bir yığın bulmaca olduğunu yüzüme çarpan kitaptır. açıkçası okul hayatınız boyunca fiziğe az da olsa merak duyduysanız zaten bileceğiniz konuları anlattıyor, her sayfasında yeni bir şeyler öğreneyim diye başlarsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. fakat daha öncesinde üzerinde düşünüp soru işareti ile bıraktığım birçok konuyu tekrar düşünmemi ve kafamın içinde karmaşık bir şekilde dağılmış olan olguları toparlamamı sağladı.

    evrenin insan zihninde ne ifade ettiğini antik yunan'dan günümüze kadar başarılı bir şekilde inceleyerek başlıyor, sizi newton'a ve sonrasında çağdaş fiziğin doğduğu yıllara götürüyor. solucan deliklerini ve zaman yolculuğu gibi karmaşık konuları incelediği bölümde biraz koptuğumu, altını çizerek okumama rağmen bazı yerleri tam anlamadığımı itiraf edebilirim. fiziğin birleştirilmesi bölümünde ise fizikçiymiş gibi kendimi kuantum ve izafiyet teorilerini birbirine uydurmaya çalışırken buldum.
  2. gerçekten mevzunun (evren, zaman, vsvs) olağanüstü basitlik ve yalınlıkla anlatıldığı kitap. benim gibi fen bilimlerinden zerre anlamayan kişiler tereddüt etmeden okusun derim. kafası basanlar yada ilgi alanına giren zaten okumuştur.

    ben milliyet yayınları'ndan çıkan çok eski bir baskıdan okudum. tek korkum baskı tarihinden sonra çok sayıda güncel gelişmenin bulunma ihtimali^:swh^
  3. zamanı geriye doğru sardığımızda evrenin başlangıcına yaklaşırken evren kanunları neydi ? neden değil nasıl sorusuna cevap arayan ve bu soruya hayatını adayan bir bilim adamının ilk adımlarını öğrenebileceğiniz bir kitap. daha sonra zamanın daha kısa tarihi'ni okuyarak hawking'in düşüncesindeki değişimleri analiz edebilirsiniz.
  4. hali hazırda elimin altında bulunan ancak bir süredir bir türlü başlayamadığım kitap. en büyük korkum da hiç bir şey anlayamayacağımı düşünmemdi. ancak buradaki entryleri okuduktan sonra bu gece başlamaya karar verdim.