1. oradaki yani padişahtaki önerme bizim meselemize cevap olmuyor. tanrının yaratılmadığını aklında kurabilen biri neden kainat için bir yaratıcı olmadığını kafasında kuramıyor. farabi'nin hareketin hareketi..diye bir açıklaması var en sonda hareket etmeyen bir şey var diyor ve onu tanrı olarak gösteriyor çünkü bilinci kendini rahatlatmak zorunda. belirsizlik, rastgelelik insanın aklının kaldırabileceği bir şey değildir.zihindeki dengesizlik durumu insanda doğal reaksiyonlara neden olmaz ve bu yüzden insan ulaşılamaz bir gerçektense ulaşılabilir bir "yalan"ı tercih eder.

    einstein, insanlık tarihinde beyninin kullandığı bölümün fazlalığı bakımından bilinen ender insanlardan..misal çoğunluk beynini yüzde birlik bir kısmını kullanıyorsa o daha fazlasını kullanıyordu. kuantum fiziğiyle uğraşıyordu, karşılaştıkları öyle akıl almaz şeylerdi ki "tanrı zar atmaz" cümlesini kurmak zorunda kaldı- kuantumla ilgili en azından çifte yarık deneyine bakman yeterli- çünkü olasılıklardan örülü bir dünya ve düşünebilen elektronlar fikrini kaldıramıyordu.demem o ki onun gibi bir beyin bile belirsizlikten "ürküp" bir dayanak arıyorsa çoğunluğun araması da normaldir.

    inanç bir tercih meselesidir ayrıca, tartışmaya kapalı bir olgudur, sorgulandıkça darbelenen, zayıflayan, yok olmaya başlayan bir şeye döner.

    "tanrının ne olduğunu bilmiyorum ama ne olmadığını çok iyi biliyorum" diyen biri vardı..bu da meselenin diğer tarafı. yani tanrı var ama bu dünya bugün bu halde.diğer tarafta görülecek herhangi bir hesap beni tatmin etmez ve varsa bile itaat etmeyen bir kulum ben,günahı bana tabii varsa tanrı hesabını ona veririm.

    bu tartışmanın pek sonu yok, yani kimse bir inançtan öte tanrının varlığını kanıtlayamaz..aliveli arkadaş şimdi "daha ne olsun koca kainat" diyebilir ama ben en sonuna kadar soru sorarak gitmeyi tercih ediyorum.

    tartışmanın böylesinin güzel olduğunu belirtir, güzel uslubundan dolayı aliveli arkadaşa teşekkürlerimi de sunarım. kendisi temiz olanın tanrısı da temizdir anlayışı vardır bende kendisine ve tanrısına ki ben buna vicdan derim saygım vardır.

    muhabbetle..

mesaj gönder