1. gerçekliğe karşı geliştirilmiş bir savunma mekanizması, duygu. korkunun yada o duyguya götüren yolların mantıktan uzak olması, hatta yer yer gülünçlüğü korkuya hapsolmuş insanlara gösterilmeye ve bu duygunun yersizliğine dikkat çekilmeye çalışılır. oysa korku sahibi insan bu mantık zincirinden neden sonuçlardan devam etmekten belli bir alanda zaten vazgeçmiştir. her korkunun altında sağlam bir bireysel karar ve hayat deneyimi vardır. kimilerine rastlayan piyangolardan birinin de size rastladığını düşünün. ilk defa at görmüş bir meksika yerlisi olduğunuzu, yada okulda ki ilk gününüzde öğretmeninizin sizi dövdüğünü. beklenilen , kurulmaya çalışılan o neden sonuç zincirlerini patır kütür yok eden o şey; sizin hayatta mücadele etmeniz gereken şeydir ve siz o şeyin neden, nasıl ve ne olduğuna dair hiçbirşey bilmezsiniz. yada biraz bilirsiniz, yada bildiğiniz yanıldığınıza yetmez.
  2. insan henüz avlanırken ve av iken korku çok gerekliyken şimdi sınıf atlamış ve insan beyninde manipülasyonlara neden olmakta. suç üstü yakalayın keza her taşın altından kendisi çıkmakta, insanoğlunun tüm itici dürtülerinde neredeyse..
  3. askerde bi uzun dönem revirci hiç unutmayacağım keskin ve beylik bi laf etti bi defa.

    .'' bak hoca bu hayatta neyden korkarksan o başına gelir.o yüzden hiç bir şeyden korkma.hiç bir şeyi çok umursama.çok takma.''

    (uzun dönemler kısa dönemlere askerde hoca der önüne isimlerini ekler memet hoca ahmet hoca gibi.)
  4. sezgi