1. aslında yapıyoruz.

    basitçe cevap verecek olursak bütün borçlarımızı para basıp ödemek ekonomiyi batırır. çünkü pazara, pazarı şok edecek ve fiyatlarda müthiş yükselmeler olacak kadar para arz etmiş olursun. bu yüzden bunu büyük ölçülerde yapılmamasının sebebi hiper-enflasyondur. hiper enflasyon sadece fiyatlarla da oynamaz üstelik. marketin istikrarını, güvenilirliğini azaltır ve üretici ile tüketiciyi tahmin edilemez yapar.

    bu soruya ise yok böyle bir şey yapmıyoruz demek ise imkansız. çünkü türkiye cumhuriyeti uzun zamandan beri açık vermekte ve bu açığın vergilerle kapatılamayan kısmı görünmez vergi olan bu yöntemle kapatılmakta. ama dediğim gibi yine de çok basamazsınız bu sebeple de açık büyümekte.

    soruya verilen yanlış cevaplar ise şunlar;
    1. "altın rezervi kadar para basılıyor." bu duruma value backed money deniyor. eski dolarlar bu özelliğe sahipti ve siz istediğiniz zaman paranızı gidip altına çevirebiliyordunuz hatta dolarların üzerinde bu açıkça yazıyordu. ama seksenden sonra yeni para politikalarıyla bu stratejiden vazgeçildi. artık elinizde tutuğunuz banknotun ona yüklediğiniz anlamdan başka bir değeri yok.

    2."herkesin her şeyi alabileceği sanrısı." bence böyle bir şey olsaydı çok para basarlardı. kim istemez ki herkes her şeyi alabilsin. ama burada anlaşılmayan şey şu; devlet senden para almadan elindekinin değerini yitirmesini sağlıyor ve fiyatları da artırıyor. doğrusu daha da fakirleşiyorsun. tabi yüksek enflasyon süreklilik kazandığında artık bu fakirleşme durumunu da hissetmiyorsun çünkü market yüksek enflasyona anında cevap verebilir duruma geliyor.