1. zeki insanların yalanlarının yakalanmayacağını ve konuyla ilgili istatistiklerin doğru bilgi vermeyeceğini düşünüyorum.
    orr
  2. yalan bir zeka ürünüdür.yalan söyleyebilene yalancı diyemezsiniz bu yüzden.tabi yine de yalanın kullanımı ve sıklığı zekadan ve karekterden dolayı değişkenlik gösterebilir.bu da yalancı kavramının gerekliliğini ortaya çıkarır.çünkü herkes yalan söyleyebilir ama herkes yalancı olamaz...
  3. kanımca bir orantı vardır. çok zeki olan bir insan işlerini istediği gibi götürür, insanları kendine çeker ve mutlu olur çünkü zekidir. bu yüzden birilerine yalan konuşmasına gerek kalmaz, çünkü işler -eğer yolunda gitmeseydi yalan söylerken işlerin yolunda gittiğini söyleyecekti- yolunda gitmiş olacaktır. birini aldatmaz çünkü kendine en uygun çifti bulur zekasıyla, ya da kötü bir şey yapmaz çünkü sonucunun kötü olacağını bilir. kısacası zeki olduğu için yalanların açığa çıkacağını bilir ve ona göre davranır, yalan konuşmaz.

    ya da ben çok polyannayım.
  4. zeki insanlar dürüst olmadıklarında kendilerini ele verecek boşlukları, hataları, soru işareti yaratacak noktaları sorgulayacakları için dürüst olmaya yöneleceklerdir. yönelmeyecekleri durumlardaysa herhangi bir soru işareti yaratmayacak kadar ince bir iş çıkaracaktırlar yani dürüst olup olmadıklari anlaşılamayacaktır.

    belirli bir zekanın altında ki insansa tüm bu sorgulama sürecini gerçekleştirecek donanıma^:hardware^ ve birikime^:software^ sahip olmadığı için dürüst olmadığında bunu anlayacak yeterliliğe sahip olmayan insanlara karşı dürüst olmama işinde başarılı olacaktır. sadece belirli bir düzeyin üzerinde ki insanlara karşı sıkıntı yaşar ve büyük bir ihtimalle onlar da çevresinden uzaklaşacağı için istediği gibi at oynatmaya devam eder.

    yani zeka arttıkça otokontrol nedenli dürüstlük artar.
  5. başlık enteresan fakat yorum çer çöp. yani "washington posttaki habere göre" deyip sonra bi link atmayan birinin yazdığı tek bir paragrafı bile okumam ben. işinizi düzgün yapın.

    sonrasında, uzun süredir girmediğim youreadsin geldiği şu ahvali daha da gözler önüne seren komik yorumlar gördüm. "istediği kadar deney, araştırma yapılsın," "deneyin amacı, deneyin taraflılığı, peh, deneymiş" kafaları falan... aynen kanka, burdan devam edin.

    dediğim gibi, ilk yorumu okumadım, konu hakkında bilgim ve fikrim yok, fakat herhangi bir deneye ya da deneysel herhangi bir şeye "deneymiş, bi yerimden aşağısı kasımpaşa" kafası ile yaklaşan kitleye hiçbir bağlamda tahammülüm yok.

    tanım; aslı astarı var mı yok mu belli olmayan iddia.

    edit: yorumlar sandığımdan daha eskiye dayanıyormuş, neyse, yine de "aynen kanka, burdan devam edin"