• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.56)
2001; a space odyssey - stanley kubrick
2001: bir uzay destanı (ingilizce: 2001: a space odyssey), 1968 yılında stanley kubrick tarafından yönetilen bilimkurgu filmi. senaryosu kubrick ve ünlü bilimkurgu yazarı arthur c. clarke tarafından kaleme alınmıştır.stanley kubrick, dr. garipaşk filmini bitirmesinin üzerine bir bilimkurgu filmi çekmek ister; filme dönüştürülebilecek bir fikir geliştirmek üzere bilimadamı ve bilimkurgu yazarı arthur c. clarke'a danışır. clarke da 'sentinel' adlı kısa öyküsünü önerir. bunun üzerine önemli bir ortaklık kurulur: kubrick ve clarke, eleştirmenler, sanatçılar ve izleyiciler tarafından sıklıkla en başarılı bilim-kurgu olarak anılan '2001: a space odyssey'i kurmaya başlarlar; kubrick senaryoyu yazıp, geliştirirken, clarke da aynı ismi taşıyan romanı yazar. stanley kubrick'in isteği üzerine, bu roman filmin gösterime girmesinden sonra yayınlanır.film, alışılageldik anlatım yöntemlerinin dışına çıkması, zamanına göre son derece şaşırtıcı olan görsel efektleri, uzun süresi ve gösterime girdiğinden beri tartışılan sonu (yıldız-çocuk sekansı) ile sinema tarihinde ün kazanmıştır.


  1. beyin yakan bir kubrick filmi. izlediğim en ilginç filmlerden biri ama üstüne söyleyecek çok fazla şey bulamıyorum. beni aşıyor biraz.
  2. defalarca izlenebilecek filmler listesine eklemeyi unuttuğum film... 60 lar ve 70 lerde çok flash bir akım olan paleoseti felsefesi (erich von daniken öyle isimlendiriyor ben değil) ne yapılmış mükemmel atıfı bilmeden yargılamamak lazım bu akım hakkında bir fikriniz yoksa film ilk 10 dakikasında uyuya kalmanız çok doğal... bu arada yakın zamanda izlediğim jacobs ladder filmini de anlamak için ölüm anındaki beyin aktiviteleri ve bilinç konusunda yapılmış araştırmaları okumanızı öneririm arkadaşlar aksi halde bu canım filmi de çok anlamsız bulacağınız kesin daha fazla konuşmayayım spoiler olacak... :)
  3. döneminin kesinlikle çok ötesinde bir şaheser. anlatılanların derinliği büyüleyicidir. sahnelerin alt metnine dikkat ederseniz, 1968'den bugüne bu seviye ve derinlikte pek film bulunmadığını fark edersiniz.
  4. ilk 25 dakikası bildiğiniz maymun belgeselidir... insanlığın şafağı diyenler falan olmuş, ulan ne adamlarsınız ya:)) düşünüp düşünüp gülüyorum.
  5. dunyanin en sikici filmi.
    yok arkadas bir film guzelse gece saat 3'de oturup sonuna kadar goz kirpmadan izlersin. bu filmde garantisini veriyorum uyuya kalirsiniz. saati 3 yapmaniza da gerek yok. uyuyamadiginiz, ama uyumak istediginiz bir gece acin bu filmi, ilk 1 saat bitmeden uyursunuz.

    kisa film falan olsaydi guzel olabilirmis, bu filme 2 saat cok fazla. butun olayi en fazla 30 dakika gibi makul bir surede anlatabilirmis kubrick. nitekim filmin ici bombos, koca filmde 2 3 olay falan var. onun disinda uzayda giden bir gemi, baska da bir sey yok.
  6. sanırım bu filme ait en iyi yorumu sinema eleştirmeni atilla dorsay yapmıştır.

    "defalarca görülmesine karşın tam anlamıyla anlamı çözülememiş, hâlâ bir bulmaca olarak kalmış, dolayısıyla insana hala yeniden bir kez daha görme arzusu veren bir başyapıt. öyle bir başyapıt ki, üzerinde sürekli düşünüyorsunuz ve düşünmeyi de arzu ediyorsunuz. 'ya ben bu filmi çözemedim. allah kahretsin!' demiyorsunuz, yeniden görüp, o finali özellikle yorumlamak istiyorsunuz. bu da çok önemli bir özellik diye düşünüyorum."

    bana kalırsa da her seyrettiğimde görmediğim bir detayı gördüğüm, ''yahu bunu nasıl görmemişim ,anlamamışım'' dediğim filmdir.
  7. giriş bölümünde neler olduğunu anlayamadığım bir film.
    janus
  8. yarım saatlik filmi iki buçuk saatte çekebilen dehanın eseridir. bu filmin süresini savunanlar türk dizilerinin uzunluğuna laf söylemesin rica edeceğim.
  9. fazla abartılan (bkz: kült) film.