1. ahlak deyince aklına hemen cinsellik gelen kişi önermesi.

    kişinin önce ahlak nedir, ne değildir bunu ogrenmesi gerekir. ahlakı sadece cinsellikle ilişkilendirmek yoz ortadoğu toplumlarına has bir gelenektir.
  2. şimdi size bunu sokak kültürü ile anlatmaya çalışıcam. how ı met your mother dizisini izliyorum ve tv izleyen tüm arkadaşlarıma yahu bırakın şu saçma sapan dizileri madem izliyosun yabancı dizi izle ki ingilizcen gelişsin farklı kültürler tanış. medeniyet gör. 'medeniyet gör' cümlesini söyledikten sonra malum arkadaşlardan 1 2 tanesi bu diziyi izlemeye başladı.

    yorumlar;

    -hacu full seks var. çok iyiymiş. yalnız çıplaklık az.
    -la oğlum ne farkı var şimdi türk dizilerinden oda onun yatığı ile yatıyo vs.
    -iğrenç bir dizi sadece seks var.

    şimdi ahlaksızlık var . ahlaksızlık var. bir insanın yengesine sulanması bize göre ahlaksızlık hatta onunla yatması rezalet bir olay. buna dersin ki ahlaksızlık. ama birde yatığın kız ile ayrıldıktan sonra başkasının yatması. benim umrumda olmaz kimsenin olmamalıda işte bu medeniyettir saygıdır. kişisel özgürlüğe saygı how ı met your mother'da izlenilen medeniyetttir. ahlaksızlık mı? işte o bizim ülkemizde.
  3. doğru bir davranıştır.

    ahlak muhafazakarlığın silahlarından biridir. medeniyetler gelişip ilerledikçe değişirler. bu değişimler sokağın köşesinden başını uzattığı an, toplumun muhafazakar kesimi bu değişimin ne kadar yanlış olduğunu, ahlaka aykırı olduğunu, toplumu yozlaştırdığını haykırmaya başlar.

    bu kölelerin veya kadınların özgürleşmesi gibi büyük siyasi konular kadar, mektup, gazete veya internet kullanımının yaygınlaşması gibi acaip konularda da böyle olmuştur.

    bu "ahlak dışı addedilen her şey aslında iyidir ve medenidir" demek değil, fakat beş saniye kafa yorarak hepimiz aslında kimseye zararı olmayan ama ahlaksızlık olduğu iddia edilen bir iki meseleyi hatrımıza getirebiliriz. zira ahlak kavramının felsefi ve mantıksal bir temeli olmayışı, onu manipulasyona açık ve siyasete alet edilebilir kılıyor. o yüzden olayları ahlak içi/dışı olarak değil, kime ne zararı olacağı üzerinden yargılamak daha doğru olacaktır.
  4. tam tersi medeniyetsizlik ahlaksizligi getiriyor.bakin medeni olmayan ülkelere,en büyük ahlaksizliklar buralarda görülür. en basiti adamın 2 yada 3 karısı var. karısının yan odasında başka bir kadınla cinsel yakınlaşma!!!ulan dünya üzerinde bundan daha ahlaksız birsey mi var?
    hangi medeni ülkede bu sıradan karşılanır?
    işinize bakın.her isin ahlaksizligini aradığınız için size öyle geliyor.
    ayrıca medeniyet ve ahlaksızlık sunulmaz.alınır.
  5. kime göre ahlaksızlık neye göre ahlaksızlık?

    normal şeylerin ahlaksızlık adıyla kötülenmesi de olabilir.
  6. tekamül bu. bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler. herkes payına düşünden alsın biraz. doyuyorsa sorun yok ama doymadığında? biraz da böyle yaşasın insanlık. hiçliğini fark etmediğimiz şeyler ülkü olarak kalır. yeni verilenden de sıkıldıklarında ne yapacaklar? istenç hiç durmayacak. uyuşturucu daha da yaygınlaşır belki. bu tür şeyler kaygılandırmıyor beni. tarihin başından beri avam ve havas vardı. okuma ve eğitim yaygınlaştırdığı için daha iyiye gidiyor işler. üzgünüm ama geçmişte şerefli bir mazi yok. en azından tanık olduğumuz kadarıyla. aradığımız şey dışarıda değil içeride bir yerlerde.
  7. ahlak'i iyi-doğru kavramlariyla ele alanlar malesef büyük yanilgi icindeler.
    ahlak, toplumun cikarlar uzerindeki uzlasimidir realitede.
    t
  8. yaniltici onermedir. medeniyetin degil kapitalizmin kacinilmaz sonuclarindan birisi ahlaki yozlasmadir (kapitalizmi pazarlayanlar medeni ulkeler oldugundan medeniyet isin icine karisabiliyor). yani neden sonuc iliskisi ters kurulmamali, yanlis kavramlar kullanilmamali.

    kapitalizm, kuresellesme, serbest piyasa adina ne derseniz deyin medeni ulkeler tarafindan pazarlaniyor ve bu kavramlarin en onemli ozelligi bireyin kendini tanimasi ve kacinilmaz olarak yalnizlasmasi. ornek vermek gerekirse bugun kolaylikla sevdiginiz diziyi izliyor, dunyanin obur ucundaki muzikleri dinleyebiliyorsunuz. internet sayesinde hic akliniza gelmeyecek bir hobiyle tanisabiliyor, bununla ilgili bir siteye uye olup saatlerce sanal arkadaslarinizla konusup, tartisabiliyor, yazabiliyorsunuz. tum bunlar insanin daha mutlu hissetmesini sagliyor, kendinizi taniyor ve mahalledeki, okuldaki, isteki arkadaslarinizdan daha hizli sogumaniza, onlarla daha az vakit gecirmek istemenize, esinizden sıkılmanıza sebep oluyor. bireysel oldukca gunden gune yalnizlasiyor, gunden gune bencillesiyorsunuz. teknolojik cagda ahlaki yozlasmanin onune gecmek pek kolay birsey degil.

    demek istedigim bu durumun icine medeniyeti sokmamak gerekir. bu duruma sebep olan kapitalizm ve teknoloji cagidir.

    (bkz: amerikanizm)