1. pek çok profili var ancak bir kaçını sıralayalım

    1. muhafazakarlar; kapalı din ve sosyal dokuları sayesinde aile içi siyaset ve aile içi yaşam koşulları barındırır. ataerkil ve kadının ikinci planda kalması eğitime yeteri kıymetin verilmemesi, dünyevi işlerin koca(evin reisi vs.) tarafından karara bağlanması gibi süregelen yaşam standartlarına sahiptir. siyasi neticesi yıllardır değişmemiştir.

    2. milliyetçi muhafazakarlar; ülkücülerin son yıllarda farklı yönelim göstermesi sonucu kafa karışıklığına uğrayan kitle, alkol kullanmak gibi alışkanlıklardan uzak sosyal gelişime açık ancak mhp ve akp arasında gidip gelen bir siyasi yapıya sahipler.

    3. para kazanan orta yolcular; medya patronlarından, kobi işverenlerine kadar akp sayesinde işini geliştirmiş büyütmüş bu çanaktan yemek yiyen kitle ve ailevi yapıları.

    4. komplocular; fikirlerini tamamen kapatmış dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanan gerçekten düz siyasetten çok komplolara inanan ikna edilmesi imkansız kitledir. partiye bağnazlıkla bağlıdır.

    5. cemaat; ülke içinde bulunan küçüklü büyüklü pek çok dini tabanlı kuran kursu, vakıf sahibi, üyesi.

    6. aynı yolun yolcusu; menderes, özal, siyasetinin devam kadrosu.

    7. mhp seçmeni; kürt siyasi hareketleri artığı noktada akp tabanında birleşen sağ kesim.

    8. değişen orta direk; inşaat vb. işlerle ortadirek aile sınıfına yükselen beyaz yakalı aileler, işveren kadroları, turizmciler ve esnaf hanesi. sosyal medyada şikayet eder gibi dursalar da apolitize yapıları ya da siyasi alışkanlıkları nedeniyle sandıkta akp ile buluşurlar.

    9. siyasi çıkarcılar: aktif siyasetin içinde ya da iş adamlarının koltuklarının iyi yerlerinde oturmak isteyen akp adına çalışan enerjisini ve kazancını siyasi(gençlik kolları, vakıflar vs) yollardan oluşturanlar.

    10. küskün liberaller; chp başa gelmesin de kim gelirse gelsin mantığıyla hareket ederler. onları şu cümleden rahatlıkla tanırız "tamam erdoğan gitsin de kim gelecek kılıçdaroğlu mu onda liderlik vasfı yok bir kere!"

    işte tek kitle olarak bildiğimiz akp seçmeninin iç yapısı bu şekilde homojen değil, aynı yapıda birbirini sevmeyen yan yana bulunmak istemeyen pek çok grup var. önemli etken ise bu grupları erdoğan'ın tek çatı altında toplayabilmesi.

    bunlar benim gözlemlediğim en sık karşılaştığım akp seçmen grupları. yanlışlıklar fikir çatışmaları elbette olabilir.
  2. çok komikler, tutarsızlar, cahiller.

    taptaze bir örnekle açıklayayım, iki gün önce sevgili liderleri rte; "anne olmayan kadın, ev işi hizmetini yapmayan kadın, eksiktir yarımdır" gibi bir söz sarfetmişti. bunlar deve kuşu gibi kafalarını gömdüler, ses etmediler,

    bugün sözcü gazetesinin manşeti "akp yarımları" idi. ve akp çatısı altında bulunan bazı çocuğu olmayan kadın milletvekillerini paylaşmışlar. bunların içinden bir kadın mv. de twitter'dan durumu inkar edip kendi ailesini paylaşmış çocuğu ile birlikte olan bir fotoğraf dahilinde kendince "bak ben yarım değilim ehe" diye savunmaya geçmiş. bu birinci komiklik. esas komiklikse bu pek tutarsız seçmenler bu fotoğrafın altına manşet için bir yığın kin kusmuş, bu şerefsizler böyledir, ne beklersin falan gibilerinden.

    e be gerizekâlı daha yeni senin liderin kadına laf etmedi mi? bir muhalefet gazetesi bunu manşet yapınca mı aklına geliyor? kendi lideri derse o diyorsa doğrudur, buna binaen bir gazete paylaşırsa şerefsiz, ırz düşmanı oluyor, nerenizden bakılsa tutarsızlık, nerenizden bakılsa örümcek kafalılık.

    bu ülke bu günleri görmeyi hak etmek için ne yaptı? gerçekten üzülüyorum.
  3. (bkz: goriotbaba) iki gündür olanları herkes biliyor artık. olay demokrasi şöleni gibi lanse edilse de aslında seçim öncesi havası mevcuttu. bunu halkın başındaki ve elindeki bayraklardan tutun da çalan mehteran marşlarından görmek bile mümkün. pimi çekilmiş bir bomba gibi meydanlara çağrıldı bu insanlar. neyi neden yaptıklarını hiç bir zaman bilemediler.

    pek çoklarımız onları cahillikle suçladık ama orada ele alınması gereken başka mevzularda var. bu insanlar arasında her türlü eğitimi almış, gerekli donanımlara sahip kişilerde var. onların da kendi içinde görevleri mevcut elbette ki. fakat artık görülen bir şey varsa ki; bir yanda akp seçmeni, onların holigan taraftarı.. bir yanda ise dini, siyasi görüşü her ne olursa olsun onlarla aynı düşüncede olmayanlar.
  4. 1 kasım 2015 seçimlerini baz alırsak;

    7 haziranda akp'ye oy vermemiş, 1 kasımda bu partiye oy vermiş, toplam seçmenin %9'u, akp seçmeninin ℅20'si olan bir kesim var. o kesim biliyor ki ülke, 6 haziran'dakini mumla aratır seviyede ve o kesim kaos olmasın diye emaneten oyunu verdi, ülkenin kaderi biraz da akp'den hiç bir çıkarı olmayan bu kesimin elinde. ortamlarda ve anketlerde evet demeye devam etsin bu arkadaşlar. sandıkta da vicdanlarına sorsunlar. saygılarımla
  5. genel propagandası dini sömürmek üstüne kurulu bir partinin seçmeni de aynı kafadadır bence. sanki cumhuriyet başlığı altında şeriat yaşıyormuşuz gibi bir ortam. gencecik kız ölüp gitmiş hala o saatte sokakta ne işi varmış diyen, o saatte sokakta olursa başına böyle şeyler gelir diyebilen zihniyet.
    asla anlayamayacağım. benden uzak olsun.
  6. aralarında iyi niyetli olanlar da vardır,ben ne olursa olsun akp seçmeninden nefret edilmemesi ,akp seçmeninin aşağılanmamasi gerektiğini düşünüyorum.bunu yaptığımızda onlardan bir farkımız da kalmıyor.hepimiz her gün oturup sabaha kadar halk çok cahil,hep akp'ye oy veriyolar ya diye ağlıyoruz,bugüne kadar bunun bir sorunu çözdüğünü hiç görmedim.
    hani diyoruz bu insanlar yobaz,cahil,bu halkla en fazla orta doğu ülkesi olabiliriz diye,atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaya çalıştığı halk bundan çok daha kültürlü ,çok daha bilinçli miydi sizce ? demem o ki,akp hükümetine hepimiz kızalım,hep nefret edelim.ama seçmeninden nefret etmek bize bir şey kazandırmadığı gibi,akp seçmenini daha yobaz ,daha cahil yapıyor,bilgili adamdan daha çok uzaklaştırıyor.bize bir şey kazandırmadığı gibi çok şey kaybettiriyor.
  7. her geçen gün daha fazla "yok artık daha neler" dememe sebep olan profildir. anlam vermekte zorlandığım ve kendileri adına bir yandan da üzüldüğüm insanlardır ayrıca.
    zepur
  8. bir yerde okumustum akp ve secmeninin yuzde 10 unu masonlar bas kademe yani yuzde 10 ununu cakal dedigimiz koylu kurnazi takimi yuzde 80 ide birseyin farkinda olmayan cahil koyunlardan olusuyor demisti.@benmorseverim in dedigi gibi aralarinda okumuslari cok hatta onlarda neyin ne oldugunu cok iyi biliyorlar ama işte egoları ve kisisel cikarlari yuzunden destekliyorlar.
  9. benim gibi insanları, kendilerinden soğutma özelliğine sahipler. 2 bayram atlattım kimseyle tartışmaya girmeden, insanların kalplerini kırmadan buna seviniyorum.
    aklım almıyor yahu, nasıl olur da bütün akrabalarım, ailem, çocukluk arkadaşlarım bu profile sahip insanlar olabiliyor? bir insanın bile fikrini değiştiremedim. kafa kafa değil mermer. her lafıma da bi cevap buluyorlar. hiç olmadı konu değişiyor ya da mala yatıyorlar.

    sırf bu sebeplerden dolayı küçükken iple çektiğim bayramlardan, çok sevdiğim insanlardan nefret eder oldum.

    adama diyorum ki kuranın mealini de oku. yok diyor onun sevabı çok az o yüzden arapçasını okuyorum. e anlamıyorsun ama? olsun ne kadar sevap senin haberin var mı diyor :d e yarram bi bok anlamıyorsun ama? sana oku derken; oku-anla-yorumla demek istemiş fakat sen salak arkadaşım sadece okuyosun. sonra bunlar birine beynini kiralıyor, onun yerine başkaları düşünüyor, yapıyor, vuruyor, yeri geliyor sefasını sürüyor. bizim mal, düşünmekten-okumaktan aciz insanlar hep bir elden senin benim gibilerini dışlıyor, ülkeye gelen turisti kovalıyor, çoluk çocuğun hakkına giriyor, insanların giyim kuşamına karışma hakkını görüyor kendisinde. ve hepsi gittikçe daha korkutucu bir hal alıyor.

    ottan boktan konuşmayı, insanlarla siyasete girmeden iki çift laf edebilmeyi özledim.
    insanlar birbirinden o denli nefret eder oldu ki; kim olursa olsun karşılaştıklarıma ön yargı ile yaklaşmaya başladım. yazık.

    umuyorum ki bu bölümü bitirip defolup gidebilirim buralardan çok geç olmadan.
    varsın künefe yiyemeyim yıllarca... bi dakka lan. sadece künefe de değil, iskender de çok özleniyor. yoğurtlu tantuni, atom :(
    neyse ben bunu bi düşüneyim.
  10. teog'un kaldırıldığını öğrenip herhangi bir fikri olmadığı halde deli gibi sevinen, ezilmiş müslüman yavrularımızın önünün açıldığını düşünen ama. oks, sbs gibi teogun da son 10 yılda mevcut yönetim tarafından getirildiğini görmeyen insan tipidir. bu arada eğitim sistemi değişti diyorlar dostlar biri beni aydınlatsın. hangi sistem?