1. üsteki entry de geçen " aleviler bir tanrıya inanmaz" cümlesi tamamen yanlıştır. alevilikte allah inancı vardır. dualar yaratıcıya edilir. alevileri ateist gibi göstermek tamamen saçmalıktır. burda girilen entry okuyan cahil kesim daha sonra bunlar ateist diye milleti yaftalıyor.

    alevilerdeki şu sözü hatırlatmakta fayda var " ya allah ya muhammed ya ali".
  2. alevilik, tek tip bir inanış değildir. bazı aleviler islam'ı kabul etmezken, bazıları zaman içinde şii'leşmiş ve islam'ı kendine göre yorumlamıştır. hepsinin ortak yanı ise sünni islam düşmanlığıdır.
  3. alevilik hakkında kimisi doğru kimisi yanlış .ama çoklukla eksik bilgi içeren bir 13 no'lu entry var ki burada buna değinmeden edemedim . Bir de sanırım yazan kişi kendi önyargılı ve yalan yanlış edinimli dünya görüşü ile şöyle bir cümle yazmış ki . akıllara zarar :
    ''4. müslümanlar kadın-erkek beraber ibadet etmez iken, aleviler genelde perşembe akşamları cem evinde kadın erkek bir halka oluşturarak ibadetlerini yaparlar.''

    umarım burada aleviliğin müslümanlık olmadığını kastetmiyordur . bir yazım hatasıdır ,diyerek fazla sinirlenmemeye davet ediyorum kendimi ...
    __________________
    Alevilik ve alevi inancının kaynağını . öğretilerini , tarihini merak edenler için br kaç kitap ismi önerebilirim :
    1- Türk aleviliği (Rıza Zelyut)
    2- Türkiye'de alevilik -Alevileri anlamaya çalışmak / Ali Özcan
    3- Anadolu aleviliği /Anton jozef dierl e- kitap pdf indirmek için tıkla
    2 - Pir Sultan Abdal /Hikmet Pala

    bunlar ilk etapta aklıma gelenler .zamanla editlerim belki .
    okuyun arkadaşlar okuyun , araştırın ve her şeyden önce önyargısız .Size kabullendirilenlerden arınmış ve temiz bir şekilde okuyun .
    Alevi dostlar edinin kendinize .Tanımaya çalışın , sorun ,sormaktan zarar gelmez .
    ''Can dost'' olun .Can dostlar edinin . o zaman pek çok şey değişecek ufkunuzda
  4. islamiyetin eski türk inanışlarıyla harmanlanmış halidir aslında uygulamada türklere daha uygunken ve özümüze daha yakınken ısrarla arap kültürünü benimsemeye çalışmamız biraz anlamsız geliyor bana
    wtf
  5. Alevilik'le ilgili araştırma yaparken bir hipotez dikkatimi çekti. Mehrdad Izady isimli (Kürt asılı, ABD'li) bir tarihçi var. Bu arkadaş bugün bildiğimiz 3 inancın ortak bir kökene sahip olduğunu, İslam ve Zerdüştlük gibi büyük dinlerin dışında antik İran'da -yukarı mezopotamya'da- geliştiğini (tabi bu dinlerden büyük oranda etkilendiğini), İndo-İranian (hint-iran) orijinli eski bir dinden (veya kültten) köken aldığını söylüyor. Bu antik inancın daha sonra Yezidilik (veya Ezidilik), Ehl-i Hak (İran'daki kolu Ehli Hak veya Yarsan alevileri, Irak'taki kolu Kakailer olarak adlandırılır) ve alevilik (anadolu aleviliği ile nusayrilik) olarak 3 farklı dala ayrıldığını söylüyor. Bu inançlara bir de ortak çatı ismi vermiş; Yazdan (veya Ezdan) dini yada Cult of Angels (Melekler Kültü) diyor.

    aşağıdaki makalede bu 3 inancı diğer dinlerden ayıran ortak özellikleri sıralanmış, karşılaştırılmış;

    The Cults of the Angels: The Indigenous Religions of Kurdistan

    Biliyorsunuz Alevi inancına aynı zamanda Anadolu Aleviliği deniyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalarda Aleviliğin sadece Anadolu'ya özgü olmadığı; iran, ırak, Suriye gibi ülkelerde de yerleşik Aleviler (veya Alevi inancına çok yakın insan toplulukları) olduğu keşfedilmişti. Hamza Aksüt'ün bu konuyla ilgili bir röportajı var. Yaptığı araştırma ve incelemeler sonunda, Alevi inancının Orta Asya kökenli değil, Mezopotamya kökenli olduğunu söylüyor. Ezidilik'le olan benzerlikleri dile getirmiş (Ehl-i hak mensuplarını ise hali hazırda Alevi kabul etmiş). Ancak Izady'nin hipotezine dair herhangi bir fikir beyan etmemiş;

    "Aleviler Orta Asya'dan değil, Mezopotamya'dan geldi." (Dergi röportajın tamamını yayınlamamış, şurada tamamı var.)

    Bu hipotezi kabul eden Alevi araştırmacılar da var. Ünsal Öztürk bunlardan biri. aleviliğin kaynağı ezdan dini isimli bir de kitabı var.

    son olarak ismail beşikçi bu konuyla ilgili bir yazı yazmış. okunabilir.

    izady'nin bu hipotezini destekleyenler olduğu gibi (Philip Kroyenbroek, Christine Allison), karşı çıkanlar da (Richard Foltz, Ziba Mir-Hosseini) var. Izady'yi olmayan bir Kürt tarihi oluşturmak ve yeni bir din icat etmekle eleştirmişler.
    ulgan