arthur schopenhauer

Kimdir?

arthur schopenhauer (d. 22 şubat 1788, danzig - 21 eylül 1860, frankfurt), alman filozof, yazar ve eğitmendir. aynı zamanda immanuel kant'ın en çok değer verdiği öğrencisiydi. schopenhauer, alman felsefe dünyasındaki ilklerdendir ve dünyanın anlaşılmaz, akılsız prensipler üzerine kurulu nedenselliklerinin olduğunu söyleyerek dikkatleri çekmiştir.ayrıca schopenhauer, nietzsche'nin ilk akıl hocasıdır.


  1. bu vatandaş kadar yalnızlığa iyi giden hiçbir şey yoktur hayatımın iki yılını kendisini okuyarak geçirdim hiçbir şey bana kendimi daha iyi hissettiremezdi eğer çağımızın hastalığı yalnızlıktan muzdaripseniz okuyun inanın yalnızlığın ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlayacaksınız keşke şimdi biraz yalnız kalabilsem o yılları ne kadar da özlüyorum...

    bu arada bu arada kreutzer sonat isimli bu kitap kadar evliliği güzel anlatan başka bir kitap görmedim tolstoy'un bunu yazarken schopenhouer dan etkilendiğini duymak hiç şaşırtıcı olmadı ama yine de çok enteresan bir bilgi... en azından schopenhouer ı doğru anlamışım :) teşekkürler entelijansiyanin son uyesi...
  2. bir kadının schopenheuer'in canını yakmış olduğunu düşünüyorum.
  3. c.jung kendisi hakkında şöyle bir yorumda bulunmuştur:"ama araştırmalarımdan çıkan büyük buluş schopenhauer'di...evrenin temellerinde her şeyin en iyi olmadığını gören en az bir filozof vardı...schopenhauer'in karanlık dünya resmini tamı tamına onayladım;ama soruna getirdiği çözümü onaylamadım...."
    jung'un buradaki hatası bir çözüm olduğunu varsayması olabilir.
  4. çok afili bir şahsiyettir kendisi. güzel ve estetik üzerine muazzam bir fikir adamıdır. insan karakterini ilmek ilmek işler. okurken biraz zor gelse de o huysuz saçlarından diye düşünüp gülümser geçersiniz. bu arada saçlarını benim herifin saçlarına benzettiğimden olsa gerek bana sempatik gelir büyükbabacım. kant'tan çok öğrenmiş demiş ki akıllı olun.^:swh^
  5. herif tam bir kadın düşmanı. aşkın metafiziğinde kadınlar insan mıdır? diye sormadığı kalmış. bu kitabı ballandıra ballandıra bana öneren beyfendiye selam olsun. kadınları kuluçka makinesi gibi gören bu adamın nesi etkiledi seni bu kadar? niye bu kitap??
  6. günahım kadar sevmem, aşkın metafiziği'ni okuduktan sonra, hacı sen bizle dalga mı geçiyon dediğim yazar/felsefecidir.
    kadınları sevmeyen, onları hala köle gibi gören, ve ayrıca nietzsche'nin kendisinden çok etkilendiği bir felsefecidir.
  7. schopenhauer ın istenci ve nefs aynı anlamda kullanılabilecek kelimeler sanırım. doğu felsefecilerinin yazdıklarından etkilenmiştir. mutluluk bir yanılsamadır peşinden koşma, huzurunu korumayı bil der.
  8. beynim olmasa gerek, istenç ve tasarım olarak dünya beni aştı, her ne kadar tekrar kendisine girişmeye çalışsam da benden kaçtı. fakat almancanın zorluğuna ve çevirinin kötülüğüne verdim olayı. çoğu zaman çok basit birkaç kelime hayatın ne menem bir şey olduğunu anlatmaya yetiyor ne de olsa ''kötü bir rüya'' gibi.