• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.18)
black mirror
bu bilimkurgu antolojisi dizisi, insanlığın en görkemli buluşlarının ve en karanlık içgüdülerinin zıtlaştığı karmaşık ve teknolojiyle dolu bir yakın geleceği konu alıyor.


  1. devamının bir an önce gelmesi gereken mini dizi.

    son olarak white christmas bölümü yayınlanmıştır.

    !---- spoiler ----!

    bu gidişatın nereye varacağının trajik göstergesidir; olayların giriftliği, gerçeklik duygusunun kaybolması, benliğin yitirilmesi... zamanın standart akışından saparak zamanın göreceliğinin maddeden bağımsız olarak "us"da yaşamasıdır. insanın kendi klonunu köleleştirerek nasıl bencilleştiğini bizlere göstermektedir. zaten "klonlama" baştan sona tartışmalı bir konudur. mesela moon filminde insanın kendi klonuyla karşılaşması ve sonrasında yüzleşmesi çok iyi bir şekilde anlatılmıştır. insan "teklik" güdüsünü kaybettiğinde "insan olma"ya dair her şeyini yitirmiş olur. herhangi birinin kendisiyle karşılaşması ve "sen klonsun ben gerçeğim" diye iddia etmesi durumda nasıl hissederdi acaba? neyse ben konuyu bencillik ve modern zaman insanlığının vurdumduymazlığından alıp klonlama olayına indirgemiş oldum.

    bu bana göre bir kısmıydı. dizinin ikinci kısmında "fractal"dan (zaten ev içinden ev çıkan sahneyle bu iç içelik net olarak vurgulanmıştır) bahsetmektedir. insanlık gerçekliğini yitirmektedir. similasyon dünyası yeni bir gerçeklik yaratabilme yeteneğine sahiptir. dizide sanık durumundaki eleman "biz nasıl geldik?" gibilerinden sorular sorar. başlangıç yoktur. rüyada olduğumuz zamanda bir giriş yoktur, gelişmeden devam ederiz -sonuca ulaşamadanda sağolsun annemiz uyandırır-. bu gelişme bölümünde rüyanın saçmalığını farketsek de gerçekliğinin karşısında rüyada olduğumuzu farkedemeyiz. tabii ki buradaki kritik nokta rüyalarımızın hayal dünyasında olması, reel dünyamıza yansımamasıdır. yansıması durumunda da zihnimiz bu iç dünyalar içinde kendini kaybedecektir.

    !---- spoiler ----!
  2. bu dizinin en önemli özelliği empati yaptırma kabiliyetinde olması. 3. sezon 1. bölümü izleyenler bilecektir ki hepimiz sosyal medya araçlarını kullanıyoruz ve mevcut düzen içinde içine düştüğümüz çukur günden güne büyümekte. like alma, takipçi kasmanın getireceği düzende yalnızlaşma ve yabancılaşma başlayacak. düzenin içine girmemeyi kabul edenlerin karnesinde 1 yazsa bile gerçek başaranlar onlar olacak.
  3. !---- spoiler ----!

    san junipero bölümünde pek coğumuzun yanlış anladığı bir durum var. şimdi bu ana karakterler ölüyor ve buluta yükleniyor ya. orada gerçek bilinclerinin alınıp sanal ortana aktarılması imkansız. sadece onların yapabilecekleri hareketleri kopyalayan bir yazılım sisteme yükleniyor. bu yüzdendir ki sisteme yüklenmekle yüklenmemek arasinda ölüler icin bir fark yok. sadece gerçek hayatta olup da misafir olarak bulunanlar daha fazla insanla karşılaşıp iletişim kurması için var.

    !---- spoiler ----!
  4. 6 bölüm birden yayınlayıp insana değişik duygular yaşatıyorlar. adeta kafamıza gözümüze teknoloji distopyaları fırlatıyorlar. (bkz: bilinç nakli) konusunda daha çok ekmek çıkar, severek izliyoruz.
    abi
  5. 2. sezon 2.bölüm favori bölümüm. muazzam bir dizi.
  6. engellemeli bölüm zorlamaydı. gerisi güzel.
    abi
  7. tam dayaklık bi' dizi, izleyiciyi her bölümde tokat manyağı yapıyor. aşırı beğenerek izliyoruz.

    wikipedia'da yazdığına göre amerikan uyarlaması yapılacakmış 2016'da. şaşırdık mı? hayır.
  8. her bölüm sizi ayrı bir distopik dünyaya sürükleyen müthiş mini dizi. etkileyici olmasının sebeplerinden biri aslında şu an ki yaşantılarımızdan çok uzak olmadığını suratımıza çarpması. en çok 2. sezon 2. bölüm beni sarstı çünkü adalet anlayışımızın değişiminin bizi ne kadar canileştirebildiğini gösteriyor.
  9. bugune kadar izledigim en ilginc dizi olmaya aday. her bolumun farkli senaryo ve oyuncularla olmasi ayri bir yana, bolumlerdeki alt metin gercekten cok zekice dusunulmus.

    ben boyle bir dunyada yasamak istemiyorum, o ayri mesele. (*:swh)
  10. 2 gün önce the waldo'sunu seyrettim, önceki bölümlerdeki kadar etkileyici olmasa da iyiydi, eğlenceli bir yapım, vakit ayırmak boşuna olmaz.

    !---- spoiler ----!

    karakter siyasetle uğraşmak için yeterince zeki ya da yeterince aptal değilim diyor bir yerde. fakat bir yerel seçim halini dizi yapıp bize izlettiriyor. mesaj kaygısı taşıyor ama mesajı almakla uğraşmayı aptalca buluyor. kendileri de tam anlamamış galiba ne yapmaya çalıştıklarını.

    !---- spoiler ----!
    abi