1. dini olmayanların dalga konusu olduğu bir ülkede normal karşılanası olgu. çokta şaşırılmamalı
  2. söz konusu sadece kendi dini olunca hassasiyet gösterilen olay
  3. çok komik olduğundan dalga geçerim tabiki! içimden, dışımdan her türlü. çünkü komik!
  4. Hiçbir sakıncası yoktur. Türkiye'de de yıllardır yapılmaktadır. Yalnız dalga geçerken aslen dindarmış gibi davranmaya dikkat edin. Bu takdirde, Günah işleme özgürlüğünden tutun da sevişmeden önce şeyhinizi düşünün demeye kadar istediğiniz kadar dalga geçebilirsiniz. İki bismillah bir maşallah derseniz de kimse şüphelenmez. Bırakın linç etmeyi sizi desteklerler.

    Seküler ülkelerde çok daha açık bir şekilde dalga geçmeniz mümkün. Bunu yaptığınızda insanların bir kısmı size kızabilir ancak bu zaten neyle dalga geçerseniz geçin aynıdır. Ancak kimse size dava açıp hapse atmaya çalışmaz ve devlet büyükleri sizi hedef göstermez.

    Buna örnek olarak da aşağıdakileri verebilirim:
    Ricky Gervais, Noah's Ark:
    God's Boss Craig:
    Cyanide & Happiness:
    Simpsons, Family Guy

    Bu işleri bu adamlar yapınca eğlenebiliyoruz. İki taraftan herhangi biri yanlış yapıyor olabilir. Ama ben diğer taraftaki zihniyeti tercih ederdim.
  5. dalga geçmek demeyelim de espri yapmak diyelim. insanlar inanmış, kutsal bilmiş. dalga geçmek olmaz. yine de inananların kendileri için beklediği "hoşgörüyü" karşısındakilere de göstermesi gerekir diye düşünüyorum. en fazla islam dinine mensup insanların tahammülsüz olması da islamda sürekli dikte edilen hoşgörü kavramıyla ciddi çelişki doğuruyor.
  6. din ile dalga geçilmesinin etikliği analiz edilir çoğu zaman,ancak bu sefer farklı olarak neden din ile dalga geçildiğini sorgulayalım isterseniz.

    öncelikle,din,insanı daha iyi biri yapması gerekirken gruplaştıran,eleştirilere kapalı hale getiren,dogmatik ve saldırgan bir hale getiriyor,özellikle ortadoğu coğrafyasında. ' gerçek islam bu değil' düşüncesine sahip bireyler bile bazen zararsız mizahi şeylere hoşnutsuz yaklaşır.

    ayrıca,kendi gerçeklerine ters düşen bir soru sorulduğunda veya yorum yapıldığında sizi ateist olarak görürler. ne olursanız olun,sorgulamadıkları için gözlerinde ateizm dışında dine şüpheli insan modeli bulamazsınız. elbette ki bunlar çoğunluk adına yapılan yorumlar,kaliteli dindar insanlara da rastlayabilirsiniz.

    ' sizin dininiz size,benimkisi ise banadır.' gibi bir cümle varken kendim gördüğüm bir gerçek de şudur ki,'selamün aleyküm' gibi bir lafta ısrar edenler var. resmi bir kurumda bile ' merhaba,iyi günler ' yerine ' selamün aleyküm' gibi bir iletişim etkeni kullanan dindarların sayısı gerçekten çok fazla. bu ülkede yaşayan birinin fikir terörizmine maruz kalmaması mümkün değil. etrafınıza bir bakın,kaç tane cami görüyorsunuz? buna rağmen hala cami yapılıyor değil mi? diyanete ayrılan bütçeye göz atmanızı öneririm.

    uzun lafın kısası,din ile dalga geçilmesi bazen insanların gördüğü fikir baskısına karşı zararsız bir eylem olabilir. nasıl değil neden diye sormak lazım bazen. ve hayır,ateist değilim.
    kg
  7. ara ara yaptığım faaliyet. zira herhangi bir öğreti size konuşan yılanların, göğe binek üzerinde çıkabilen kimselerin, asayla ikiye vurulup ayrılan denizlerin, yere atılınca yılana dönüşen asaların, istihbarat toplayan kuşların, bakire doğumların, kundakta konuşan bebeklerin sorgulanamaz doğrular olduğunu söylüyorsa dalga geçilmeyi hakediyordur.
  8. din ile dalga geçilmez, dini anlamayan yobaz ile dalga geçilir. yoksa hiç bir dinde mizah konusu olacak birşey yoktur kanımca.
  9. çok abartılmaması gereken eylemdir. dozunda ve mantıklı yapılmalıdır. günümüzde dünyanın dinlere ihtiyacı vardır. dünya üzerindeki insanların belki de %90'a yakını öyle ya da böyle bir yaratıcıya ve ahirete inanmaktadır. buna rağmen dünyada her gün insanların yaşam hakları başka birileri tarafından bazı sebeplerle ellerinden alınmaktadır. hatta ışid gibi örgütler bu cinayetleri din adına yaptıklarını iddia edebilecek kadar ileri bile gidebiliyor. konu sadece cinayet de değil. aklınıza gelebilecek, modern toplumların kanunlarında suç ve günümüz popüler dinlerinde günah ve haram olarak belirtilmiş tüm eylemler yine inanan insanlar tarafından ifa edilmektedir. ve bu insanlar bunu cehenneme gideceklerine inanmalarına rağmen yapmaktadır. cennet ile ödüllendirilmeyip cehennem ile cezalandırılmayacağınız bir dünya düşünün. dünyada oluşabilecek kaosu hayal edin. cezaların en büyüğünü bile göze alıp cinayet işleyebilen insanlara bir de sadece cehennem korkusu yüzünden içindeki şiddeti bastıran insanlar eklenecek. bence insanlık buna hazır değil. ilahi bir yaratıcı kavramı insanlığın aklına hiç gelmemiş olsaydı bu gün dünya daha güzel bir yer olabilirdi belki ama artık çok geç... insanlık evrimini tamamlayana kadar dinlere muhtacız arkadaşlar. azalarak bitecekler ama bizim ömrümüz tabi ki bunu görmeye yetmeyecek.

    yine de ben dalga geçerim arkadaş diyen varsa bunun gibi güzel örnekleri izlemesini de tavsiye ederim: akıllı tasarım