1. "çalmaya klasik gitarla başla" diyenlere kulak asmayın. dinlemeyi sevdiğiniz (ve tabi ki çalmak istediğiniz) müzik türüne en uygun elektro gitarı alın. yanına güzel de bir amfi alın. pedal hemen şart değil o isteğe bağlı biraz. ama başlangıç seviyesi gitar ve amfi muhabbetinden uzak durun. enstrümanı çok hevesle çalmaya başlarsınız kısa sürede büyük yol kat edersiniz. ama bir yerden sonra gitar size istediğinizi vermez. amfinin tonlarını beğenmemeye başlarsınız. ilk zamanlarda aldığınız tadı alamazsınız ve bir süre sonra soğuyup bırakırsınız. aman sakın yapmayın öyle bir şey. orta seviye hatta onun da biraz üstü segmentte bir gitar alın mutlu mesut yaşayın.

    sadece temel akorları bilip ritim atmak gitar çalmak değildir. bunu da çıkarın aklınızdan. bunu yapanlar sadece kız tavlamak için gitar çalanlardır. onlardan olacaksanız ne zamanınızı boşa harcayın ne de paranızı. o gitarı aldıysanız ona vakit ayırıp ilgi gösterip her şeyiyle öğrenmeye bakın. bir yerden sonra sırdaşınız gibi olur. çok ilginç bir bağ olur aranızda. şöyle düşünün annemin evine gittiğimde gitarımı özlediğimi söylemiştim, "beni özlediğini o kadar söylemiyorsun" dediğinde "en azından seni arayıp konuşabiliyorum annem" demiştim. bu derece bir sevgi kurabilirsiniz onunla aranızda.

    metal gruplarına özenmeyin. çok hızlı olmak marifet değildir. çalıştıkça her şey olur. siz tuşenizi geliştirmeye, çaldığınız şarkıyı hissetmeye çalışın. çaldığınız şarkıyı hissetmezseniz karşınızdakine de bir şey aktaramazsınız. yavaşı çalamayan hızlıyı da çalamaz diye bir kural vardır ki çok doğrudur. sıkılacaksınız belki ama yavaş antrenmanlar yaparak zamanla hızlanacaksınız. bu süre çalışmanıza göre değişir.

    ve en önemlisi de. kendinize güveniniz olsun. havalı olun demiyorum kendinize güvenin diyorum. hayranlıkla izlediğiniz bütün dünyaca ünlü gitaristler bir zamanlar amatördü. siz çalışın emek verin, gerisini zamana bırakın.
    jimi
  2. Çalmak istenen müzik türüne göre değişebilen önerilerdir. rock ve blues ağırlıklı müzik çalınmak isteniyorsa pentatonik scale ler iyice kavranmalı. ama burada bir tehlike var sadece pentatonik scale üzerinde durmamalısınız yeri geldiğinde minor ve major gam notalarından kullanarak pentatonik scale süslenmeli. araştırdıkça büyük sanatçıların zaten böyle yaptığını görürsünüz. Dorian, Mixolydian falan derken zaten üfff adları bile ürkütücü ben amatör ötesi biri olarak uzak dururum bunlardan. Jazz ise bambaşka bir dünya, whiplash - damien chazelle filmini izlerseniz jazz'ı öyle kendi başınıza öğrenemeyeceğinizi anlarsınız. filmde hoca öğrencileriyle "merak etme burada başarılı olamazsan bir rock grubunda çalabilirsin en kötüsü" gibi dalga geçiyordu.
  3. öncelikle sıfırdan başlayacağımı söyleyerek merakla beklediğim tavsiyedir.
    elektro değil de ilk önce normalini öğren diyenler de oldu. o yüzden kafalar karışık.
  4. isin anahtari blues arkadasim. sabahtan aksama kadar bb king, stevie ray vaughan dinleyeceksin birader. araya da 80' glam rock serpistirecekin. cünkü bu isin asil ruhunun yasandigi, hissedildigi zamanlar o zamanlar; önce o ruhu benimseyeceksin. nasil caliyolar ne yapiyolar, calarken izleyeceksin ellerini ayni zamanda. sadece bu ismini söylediklerimi degil tabiki bütün adamlari yalayip yutacaksin ögrenmek icin.

    blues ile ögrenmek hem cok keyifli hem de pentatonik diziler baslangic seviyesinde inanilmaz bir sicrama saglar. ögrenmesi keyiflidir; keyif aldikca dahasini istersin zaten böyle ögrenirsin. inanilmaz kulak gelistirir. blues backing tracklerle alistirma yapmasi daha kolaydir. kafaniza göre takilabilirsiniz (jam).

    gelelim gitar secimine, ekonomine göre baslangic olarak her yöne giden bir gitar tercih et. stilini ve kulagini tam oturttuktan sonra belli karakteristigi olan bir gitar ile yoluna devam edersin eger istersen. ilk gitara cok fazla para verme taraftari degilim gerek yok.

    ekonomi genelde kisitli oldugunu varsayarak ibanezin giris seviyeleri fena degil. her yöne gider. tonlari genelde orta sekerli, saplari görece daha rahattir. (charvel vardi bi aralar ne oldu bilmiyorum konudan cok uzak kaldim.) yukarida belirtmisler; yanina ekipmanina para verirken cimrilik yapma. güzel bir kac pedal (analog pedal her zaman en iyi yatirim) iyi bir amfi al.

    amfiye para kalmadi diyosan masaüstü bilgisayarini müzik istasyonuna dönüstürebilirsin. gereken tek sey üzerinde "asio driver" bulunan "low delay" özelligi olan bir ses karti temin etmek. sonrasi amfi simulasyon programlari... baya saglam is yapiyolar onlar da.

    yan ekipmanlar cok önemli. cünkü onlar senin calisma sevkini ve hirsini arttiriyorlar. düzgün tonu aldigin andaki o haz... iste o senin motivasyonun.