1. eğer özentilikten uzak bir biçimde yapılıyorsa iyi bir şeydir.

    ayrıca bir toplumu ileri götüren sadece marjinallerdir.

    en güzel örneği de sanırım mustafa kemal atatürk'tür. biyografisini okuyan dönemine ve yaşadığı coğrafyaya göre ne kadar marjinal olduğunu görebilir.
  2. var olmanın koşulu etki-tepki olduğundandır. tepki görmek de, etkileyebilmek/popüler olabilmek de "onaylanmak" için gerekli olan şeyler. suratlarında 3-5 kıl çıkar çıkmaz derviş mi olsunlar.
    yok
  3. "gençler arasındaki popüler olma çabası"nın internet dünyasıyla her yandan yığılan kültür akışında boğulma sonucu geldiği haldir. sürekli akış olduğu için hiçbir şey derinlemesine incelenmiyor, özümsenmiyor, kötü iyiden ayıklanmıyor, her şey şöyle bir bakılıp kenara atılıyor ve bu nedenle gençler her devrin modasından geçiyorlar. gençler ya yeni modayı yaratmaya, ya da yeni modaya ayak uydurmayarak ego kasmaya çalışıyorlar. gerçekten kendi zevklerini ortaya koymaya çalışan pek insan yok. özellikle de bizimkisi gibi yeniliklere açık olmayan ebeveynlerle dolu bir ülkede, anne babaların çocuklarını ya "siz cahilsiniz" şeklinde aşırı baskılaması ya da "biz cahiliz" diyerek aşırı serbest bırakması sonucu ortalık marjinalden geçilmiyor. popüler olma isteğinin buna dönüşmesinde de; ülkede değer görmeyen şeylerin bir kısmının çok önemli alanlar olmasının ve gençlerin şu an elindeki en değerli şeyin sosyal medya hesapları, yani kendi fotoğrafları & anlık saçmalıklarıyla dolu bir sanallaştırılmış avatarları haline gelmiş olmasının payı çok büyük.
  4. marjinal kenar demektir.
    Genel olarak marjinalden kastedilen anlam ise "artist, özenti, genç, cool, egoist" gibi kavramları barındıran,
    daha çok bu kişileri küçümseme şeklinde ortaya çıkan bir duygudur.

    Ama burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var.
    "küçümseme" sadece, küçümseyen kişiye göre var olan bir gerçekliktir. Bu etiketi koyan biri olmadan o kişi küçük ya da büyük olamaz.

    "marjinal olmaya çalışıyor" demek gramatik olarak,
    "kenar olmaya çalışıyor" demektir.

    bu cümlede yadırganacak bir şey yoktur. Örneğin bazen ben de insanları sevmiyorum, iş yerindeki muhabbetten sıkılıyorum, veya bulunduğum ortam hoşuma gitmiyor ve "kenara çekiliyorum", aslında "marjinal" oluyorum.

    Ha bu noktada, işin içine "aykırı, artist" gibi kavramlar girince işin içine duygu boyutu giriyor, o en başta bahsettiğim küçümseme yahut tam tersi kutsama.

    şu yorumumda da benzer bir konuya değinmiştim, bu tamamen yargıyı veren kişinin kendisinde oluşan bir durumdur. Küçümseyen yahut kutsayan kişinin kendi gerçekliğidir, o insanı yansıtmaz.
  5. aslında kabul edilebilecek bir şey. ama tabiki toplumun marjinallikten anladığı şey buna izin vermiyor. marjin'in kelime anlamı sınır. yani sınırı ne şekilde aşarsak aşalık aslında marjinal olabiliyoruz, sınırı aştığımız için. normalde bu anlamda kullanılmıyor.

    görmüyor değilim, etrafımda bir sürü var. twitter'dan okuduğu 140 karakterle ekonomi yorumlayan mı ararsın, siyasetten gram anlamayıp anlıyor gibi gözüken mi ararsın, ekşi'den okuyup o alanın piri oldum sanan mı ararsın. var hepsinden. bir de kulağına küpe, saçına da absürt bir şekil verdi mi tamamdır. o artık marjinal. onun yanında sahiden fikir anlamında değişik, farklı bakış açısına sahip insanlar varsa bile küpe yoksa marjinal olmaz onlar.

    şimdi bu da neden? çünkü;

    1. bizim ülkemizde "kızları etkilemeyen" şey yapılmasa da olur. hatta yapılmasın zaten ne gerek var dimi. bunun dişi varyasyonu da şu: "ilgiyi üzerime nasıl çekerim". gençliğin en temel birinci amacı bu. "kızları" etkileyecek olsa gerekiyorsa kuantum fiziği bile öğrenirler ama yok. kızlar da erkeklerin ilgisini çekecek olsa kuantum fiziği öğrenir ve aslında ilgi de çekerler ama onların da asıl istediği şey o değil ki. kaslı, yakışıklı, sarışın bir şey arıyor onlar. napsınlar oturup fizik tartışacak adamı.

    2. toplum genel olarak tembel, çalışkan olanı da içinde barındırmaz.

    bu iki savı birleştir, sebebi çat diye çıkıyor. erkek kişisi kızların "marjinal erkek" kalıbına giriyor, kızlar da en basit yoldan "marjinal kız" kalıbına giriyor. gerçi kızların zaten çok çabalamasına gerek yok. sonra bunlar efendim birbirlerini buluyorlar yine çok marjinal mekanlardan. arz ve talep birbirini karşılıyor ve bitti. ötesi için de uğraşmıyorlar. çok güzel mor saçlı kız + küpeli absürt saçlı kaslı erkek çifti oluşuyor.

    adam zaten aydın olacağım diye o yola koyulmuyor ki. kafasında bir şey var, onu gerçekleştirince bitiyor onun aydınlığı.

    popüler olan şeye karşı olmak bile popüler artık dünyada. alışmak lazım.