• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
gericiliğin retoriği - albert o.hirschman
"özgürlüğü, kendi kaderine egemen hale gelmeyi ve çağın "insanca yaşama"dan anladığı şeyi bir azınlık imtiyazı olmaktan çıkarmaya yönelik her girişime en azından kuşkuyla bakan bir yaklaşımdır "gericilik". insanlığın büyük çoğunluğunu özgürleşmeye, "insanca yasama"ya layık ve yetenekli görmeyen bir anlayıştan beslenen bu yaklaşım, ancak çok ender, istisnai durumlarda bu anlayışı apaçık sergiler. bunun dışında, kendini suret-i haktan gösterecek argümanlarla örülmüş "gerici retorik" kullanılır."

(kitabın arka kapak yazısıdır)


  1. ilk baskısı nisan 1994 tarihli kitabın iletişim yayınlarından eylül 2013 yılında ikinci baskısı yapılmıştır. ilerici hamlelere yönelik üç tepkici tezi ortaya koyar;

    aksi tesir tezi (perversity thesis); bir reformun ters tepebileceğidir. örnek; “fakirlikle savaş için yapılan sosyal yardımlar daha çok fakir doğurur” anlayışı sebebiyle sosyal yardım kesintisine gitmek gibi. ya da “işsizlik maaşı almak insanları daha çok tembelleştirir.” anlayışıyla işsizlik maaşına karşı gelmek gibi.

    boşunalık tezinde (futility thesis); değişim reddedilmez ama sahiciliğine de inanılmaz. yani; “abicim o kadar konuşuyoruz yine de her iki kişiden biri bık bık bık.” ya da “yok hacı, bizden adam olmaz” ya da “her şey yalan, yalan oluuuur” gibi. (bkz: hayvan çiftliği - george orwell) kitabındaki eşek “yaşlı benjamin” bu tezin tam kendisidir. yaşlı eşeğe göre yeniliğin alemi yoktur, her şey eskir ve ölür nasıl olsa.

    tehlikeye atma tezi (jeopardy thesis); bir şeyin varlığını tehlikeye atma ihtimalinden dolayı değişime karşı çıkmaktır. istihdamı artırmak için yapılan devlet müdahaleleri enflasyonu azdırır; demokratik reformlar kitlelerin yönetime el koymasıyla özgürlükleri kısıtlar gibi.

    kitabın son bölümünde bu tezlerden yola çıkarak varılacak sonuçlar değerlendiriliyor.