1. gelmelidir. haksız yere can almanın bedeli candır.
  2. haksız yere can almaya çalışırken öldürmek meşru müdafadır bunun dışında yapılan her türlü can alma (belki istisnai durumlar vardır şu an aklıma gelmedi ama idam bunlardan değil) insanlık dışıdır. yukarıdaki girdilerden birinde geçtiği gibi insan hayatı kutsaldır kimsenin onu almaya yetkisi (ahkaki açıdan) yoktur, en ağır suçlu olsa dahi.

    insan onuruna yakışmayan cezalar diye bir şey var ayrıca, sonuçta işkence de yasak, idam da yasak kalmalı.

    ayrıca ceza sisteminin amacı milletin içini rahatlatmak değildir, olmamalıdır.
  3. darbeler yapılan, insanların farklı aptalca sebeplerle ölüp durduğu, polis kontrolünde linç yapılan, yargılanmadan işkence görülen, hukuktan ve insan haklarından nasibini almamış her üçüncü dünya ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de olması elzem bir ceza şeklidir.
  4. idam cezası yada diğer adıyla ölüm cezası ülkemizin yasalarında bulunmalı mı sorusu çok yönlü olup, birçok süzgeçten geçirilip cevaplanması gerektiğini düşünmekteyim. ilk başta idam cezasının niteliğine bakacak olursak birçok suç üzerinde caydırıcılığı yüksek ve suçluya karşı verilebilecek en ağır cezadır.

    dünya üzerinde gelişmiş ülkeler statüsünde idam cezası yürürlükte olan devletlere bakacak olursak abd ve japonya karşımıza çıkmaktadır. şu soruyu hemen sorabiliriz. bu ülkelerde varken bizde neden olmasın? buna cevap olarak şunu söyleyebilirim; bu ülkelerde iç dinamikler sağlam olduğundan dolayı verilecek cezalarla ilgili ipin ucu kaçmamakta ve ceza verilirken uzun süreler suçluluğun kesinliği üzerinde çalışma yapıp sonunda karar verilmektedir. ülkemizde ise iç dinamikler kırılgan yapıda olduğundan dolayı ipin ucu kaçabileceği yada ceza kararlarının sağlıklı değerlendirme yapılmadan alınması gibi soru işaretlerinin bulunmasından dolayı onlarda olup bizde olmaması daha sağlıklı gibi gözükmektedir.

    idam cezasıyla ilgili şahsi düşüncem bir yada birçok insanı gözünü kırpmadan öldüren, küçücük çocuklara tecavüz eden, ülkesine karşı silah sıkan mahlukatların cezasının ölüm olması gerektiğini net şekilde söyleyebilirim. bundan dolayı ülkemde de bu cezanın yürürlükte olması gerektiğini düşünmekteyim. ancak yukarıda bahsettiğim ülkemizdeki soru işaretlerinden dolayı ülkemize yarardan çok zararı olabileceğinden olmaması yönünde düşüncelerimde var olmaktadır.

    sonuç olarak soruya cevabım şöyle; iç dünyamda yaptığım oylamada çıkan sonuç : yüzde 51 gelmesin , yüzde 49 gelsin yönündedir.
  5. idam cezasının olması gerekliliğini geçirdiğimiz şu son dönemlerde bazen "abi idam cezası gelmeli yeaa" minvalinde sinirlenerek ve bilumum küfürler eşliğinde söylesem de hal böyle değildir. en temel hakkımız olan yaşam hakkı ne olursa olsun alınmamalı, yukarda da bahsedilmiş zaten müebbet hapis cezası gibi bir yaptırım söz konusu. onu geçelim nbu ceza bizim ülkemize de başka bir ülkeye de velev ki gelecek olsa insan subjektifliğinden sakınamaz. özellikle bizim ülkemizde bu yaptırımın kimlere uygulanacağı konusu kim güçlüyse, güçlü olan tarafın fikirleri dışındakiler büyük çoğunlukta olacak şekilde bu cezayı alacağı aşikardır. bu yüzden idam cezası sadece bir tarafın diğer tarafı yoketme istemi için bir aracı haline dönüşür.
  6. idam cezasının olması gerekliliğini geçirdiğimiz şu son dönemlerde bazen "abi idam cezası gelmeli yeaa" minvalinde sinirlenerek ve bilumum küfürler eşliğinde söylesem de hal böyle değildir. en temel hakkımız olan yaşam hakkı ne olursa olsun alınmamalı, yukarda da bahsedilmiş zaten müebbet hapis cezası gibi bir yaptırım söz konusu. onu geçelim nbu ceza bizim ülkemize de başka bir ülkeye de velev ki gelecek olsa insan subjektifliğinden sakınamaz. özellikle bizim ülkemizde bu yaptırımın kimlere uygulanacağı konusu kim güçlüyse, güçlü olan tarafın fikirleri dışındakiler büyük çoğunlukta olacak şekilde bu cezayı alacağı aşikardır. bu yüzden idam cezası sadece bir tarafın diğer tarafı yoketme istemi için bir aracı haline dönüşür.

    edit: pedofililer için çük kesme cezası hoş olur ama
  7. tecavüz dışında hiçbir suçun cezası idam olmamalı ve yaşamaları sağlanmalıdır suçluların her gün pişman olmaları için
  8. idamin bir ceza olmadigini düşünüyorum.

    şöyle ki;
    ölümun en buyuk ceza oldugunu düşünmemizin sebebi ölmekten korkmamiz. onun dışında, eger olumden sonra hayat yoksa çekilen bir ceza da olmayacaktir, varsa da cennete ya da cehenneme mi gidecegini kimse bilemez.
    bu yüzden idam asla bir ceza değildir.

    peki ceza degilse ne,
    yok etme.
    sosyal 'genetigimiz' geregi, kendimizden olmayani dislama ve grubu ya da klani koruma egilimindeyiz. en özgürlükçü grupta bile, özgürlüge tehdit olarak görülenlerin dislanmasiyla bunun insan hayatindaki en temel egilimlerden olduğunu görebiliriz.

    anayasal düzeni yikmaya tesebbus edenlerin dışlanması ise en tabi şey. burada idam etmek ya da muebbet verme arasında bu açıdan bir fark yok. işte burada devreye başka etik konular devreye giriyor. farki yaratan da bu oluyor.
  9. kendimi mağdurun yerine koyup düşünüyorum. biri bana sevdiklerime aileme bir kötülük yapmış olsa, idam edilmesini istemem. o ölüp kurtulacak arkasında suçu olmayan sevenleri acı çekecek hiç adil değil. alsın müebbet hapis cezasını ama bizimkiler gibi yata yata değil, çalıştırsınlar en ağır işlerde. sevenleri isterlerse gidip görsün istemezlerse unutsunlar varlığını ölmüş gibi davransın ama suçlu acı çeksin idam etsinler diye yalvarsın isterim. sanırım ben kötü biriyim.

    sorunun gündeme gelmesinin sebebi darbe girişimi.

    önce terör örgütü olarak düşünüyorum, bizim terör deyince aklımıza ilk pkk gelir. adamların liderini senelerdir otelde besliyoruz. yiyip içiyor, yattığı yerden emir veriyor, şöyle bir keyif düşünün ki adam kitap yazabiliyor. ben sözlüğe iki satır yazmak için bile şunu yapayım bunu yapayım kafam rahatken yazayım diye bekliyorum adam o kadar rahat ki orada kitap yazabiliyor. bu adamın suçu siyasi falan da değil bildiğin katil bu adam asker sivil çocuk yaşlı demeden öldürmüş öldürün emri vermiş bir adam. idam cezası bir terör örgütü için düşünülecekse -ki ben buna da tamamen karşıyım- önce imralıda yatan kişi için düşünülmeli. ya da onun dağdan davulla zurnayla inen yoldaşları için.

    siyasi olarak bakarsak, kimse siyasi görüşü için ölmemeli. en sağcısı da en solcusu da doğru olduğuna inandığı şeyin peşinden gidiyor devleti ülkesi için kendi geleceği için doğru olduğuna inandığı şeyin peşinden gidiyor. eğer darbe gerçekleşseydi vatan haini olacak olanların darbe yapmaya çalışan vatan hainlerini idam etmek istemesi ne kadar mantıklı?
  10. idam kesinlikle geri gelmeli. hatta geri gidilip getirilmeli. hatta ve hatta gelirken üç beş giyotin getirilmeli.