1. akıllı telefonlar ve uygulamaları
  2. ilgisizlik.
    o kişi hep senin için ve her zaman yanıbaşında var olacak düşüncesiyle olabildiğince rahat yaşaman.
    sanki hep bu tekdüze yaşantı içinde olabildiğince yaşayacağını sanman.
    hayatın akışını böyle renksiz, hareketsiz zannetmen ve hayatındaki kişiyi buna mecbur ya da mahkum kılman.
    bir ilişki insanlar sadece ayrıldıklarında bitmez.
    bir arada yaşarken çoktan bitmiş olan ilişkiler vardır. belki her ikisi de bunun farkındadır. belki her ikisi de farkında değildir. hayatın akışını böyle zannetmektedirler.
    aynı evi, aynı mekanı, aynı yemeği paylaşmak ilişki devam ediyor anlamına gelmez. gelmeyebilir. ;(
  3. pek çok sebebi olabilir ama bence en önemlisi insanların rol yapması ve nihayetinde rol yapmaktan sıkılması.

    ne bileyim bir kızı etkilemek için zengin taklidi yaparsın paran biter, foyan çıkar. kültürlü, zeki taklidi yaparsın bir yere kadar gider. hiç anlamadığın şeyleri yapar, hiç bulunmak istemediğin yerlerde bulunursun. hiç katlanamayacağın şeylere katalanırsın, tabii belli bir süre. ama işte sonuçta yorulursun, rol yapmayı bırakıp kendin gibi davranmaya başlarsın.

    işte bu noktada şikayetler başlar. değiştin der,seni tanıyamıyorum der, eskisi gibi değilsin der... sahte kişilikler, sahte dugular üzerine inşa ediyorsun ilişkiyi.

    çözüm: kendiniz gibi olun, yalan söylemeyin, rol yapmayın. sizi böyle sevecek biri çıkar. he çıkmadı diyelim, rol yapmaktansa tek takılmak evladır bence.
  4. belediyeden nikah gününü almak üzere anlaştığımız günde telefon açılmaz, gönderilen mesajlara cevap yazılmaz. acaba birşey mi oldu ne yaptım diye kendinizi yersiniz. sonra whatsapptan mesajların okunduğunu fark edersiniz ama cevap gelmez. 12 saat içinde 30 küsür yalvavırcasına mesajlar atılır, aranır ama dönüş olmaz. en çıldırtıcı olan ise hepsinin farkında olduğunu bilmenizdir. 12 saat sonunda artık bitti diye düşürsün bari böyle bitmeseydi niçin böyle olduk yazarsın. cevap saçmalamayı kes, bekle konuşucaz olur. bir kaç saat sonrasında konuşabilirsiniz, son derece itici ve kaba bir tavırla karşılaşırsınız üstüne olmadık bir olayla suçlanırsınız. gün boyu yaşadığınız cehennemin üstüne aptalca bir suçlama ile karşılaşmak, "yeter artık bitti!" dersiniz.

    sonra olanlar; ayrılmak istemedi, özür diledi, bu saaten sonra bana bunu yapma dedi, en son annesi oğlum tüm suç bende evlilik olmasa da olur bizi bi dinle diye mesaj atar bir hafta boyunca arar.

    sonuç, evimiz için aldığınız eşyaların aylarca borucunu ödedim, yüzük falan kallavi bana girdi.

    hikayenin ana fikri (bkz: türk anneleri ilişkilerde toksik etki gösterir) .
  5. üzerine sayfalarca makaleler düzmeye gerek olmayan nedenlerdir. tek bir sebep vardır o da ilişkilerin miadlarının olması, kısaca raf ömrü de diyebiliriz.
  6. çok net yazıyorum, iyi not alın; bu bitti mi her şey biter:

    (bkz: saygı)
  7. sevgilime 7-8 ay ulaşamamam, o yüzden eski sevgilim. herifi öldü kaldı zannedip aramadığım yer kalmamıştı ama beyfendi bunalımlara girmiş. tabii başka şeyler de var ama bu bile yeter kendi başına.