1. hayır.

    öncelikle, her fikre saygı duyulmaz. ancak fikir özgürlüğüne saygı duyulur. bana çok saçma ya da komik gelen fikirler var, saygı mı duyayım? ama o kişinin o fikre sahip olup -insan hakları ve evrensel değerleri ihlal etmedikçe- ona göre yaşamasına saygı duyarım. hatta savunurum da.

    mesela bir insan -kendi inancı öyle emrediyor diye- her gece kendi bahçesine disko topu koyabilir. bence çok komik. ama gidip adama kaldır demem. hatta başka komşular bana gelip "lan bu gerizekalı da napıyor öyle, gelin bu gece bahçesindeki disko topunu çalalım" derse ben de gidin lan işinize der o adamı korurum. ama disko toplu adam adam bir gün bana gelir de "sen de koysana benim tanrım öyle emrediyo eheheh" diye bana baskı yaparsa topu alır ağzına vururum.

    benim kıstasım budur.
  2. tecavuze inanmiyorum

    ama

    kirk bes erkek cocuga tecavuz eden adama saygi duyuyorum

    neden

    cunku

    *benim sinirlarimi ihlal etmedi
    *cocuklardan hic birini tanimiyorum
    *bana ve dusuncelerime karsi bir tutum icerisine girmedi

    nerden baksan tutarsizlik

    ag

    edit: ag
  3. inanılana değil belki ama inanana saygı duymak gerekir. insana saygı duymak gerekir.
  4. newton'un hareket yasalarindan 3.su sanirim: “her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır.”. sayginin da bir karsiligi vardir.
  5. kendinden olmayan insanları öldürmek veya insanları bilgisiz bırakmaya sebep olursa, bırak saygıyı yok olmasını temenni ederim.

    dinlerin geneline bakacak olursak dünya barışı ve huzuru sağlamak için var olduğu söylenir. ancak hiçbir zaman dinle yönetilen ülkeler de bir bilgelik veya barış görülmemiştir. ortaçağ da avrupa, şimdiler de ortadoğu

    edit: imla
  6. toplum içinde yaşamanın gerekliliklerinden biridir inanmadığımız şeylere de saygı duymak. bunu yapmadığın halde başkalarından senin inandığın şeylere saygı duymasını bekleyemezsin
  7. empati duyabilse aslında herkes, bu tarz soruların sorulmasına gerek kalmayacak.
  8. saygı duymak zorunda değiliz.

    bize verilen ahlaklı davranış biçimlerinde herşeye saygı duymamız gerektiği söylendiği, bu yönde düzeltildiğimiz için de insan kendisine ve youserlara bu soruyu sorgulatıyor.

    tabi ordan biri saygı duymamayı küfür sallamakla eşleştirecek şekilde anlayacak ama dikkat edin saygı duymamız gerekmez dedim terbiyesizlik yapın demedim.
  9. elbette degilsiniz.
    oruc tutarken karşımda insanların yiyip icmesini de dert etmem. ama hiçbir inancla dalga geçmek doğru değil.

    bazı şeyler size mantıksız geliyor biliyorum. başka inançların bazı yönleri de bana mantıksız geliyor çünkü. şunu da biliyorum ki bugün başka bir ülkede doğsak çoğumuz farklı inançlara mensup olurduk.

    nihayetinde herkesin inancında kendine göre bir mantık, tutarlılık var. sen bunu mantıksız bulabilirsin ama inanan insanlarla dalga geçmek çok da hoş değil.
  10. hayır!
    sarp