ismet özel

Kimdir?

1944 yılında söke 'li bir polis memurunun altıncı çocuğu olarak kayseri’de doğdu. ilk ve orta öğrenimini kastamonu, çankırı ve ankara’da yaptı. ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi’nde bir süre okuduktan sonra hacettepe üniversitesi’ne geçerek fransız dili ve edebiyatı bölümü’nü bitirdi (1977). ataol behramoğlu ile birlikte halkın dostları dergisini çıkardı. devlet konservatuarı’nda fransızca okutmanı olarak çalıştı. istiklal marşı derneği kurucusudur. evlidir. dört çocuğu vardır.



  1. büyük şiirlerin şairidir. nerede acı çeken,karanlık bir insan varsa zannımca onun şairi ismet özeldir. kendisi düşünsel hayata sol bir çizgiden bakmaya başlamış lakin daha sonra islami düşünsel çizgiye geçmiştir. incelikli okunursa her mısrasının çok ince örülmüş bir yapıya sahip olduğu rahatlıkla görülecektir. şiiri bu kadar iyi yazan ve bunun farkında olan bir insanın şiiri bırakma cesareti göstermesi ise ayrıca takdir edilesi bir hareket. çünkü şiire verdiği değer neredeyse hayatı anlamlandırma derecesindedir.belki de onun için şiire ihanet etmek hayata sırtını dönmek olduğu için şiiri bırakmıştır. erbain eseri ile de nirvanaya ulaşmıştır.en sevdiğim şiirlerinden bazıları ise :
    mataramda tuzlu
    bir yusuf masalı
    partizan
    amentü
    münacaat
    yıkılma sakın
    sebeb-i telif
    sevgilim hayat
  2. şehrin arkalarından çocuk ayaklarla geçen şairdir ismet özel. "tahta bir bavul gibi insanın kıyısında duruyorum" diyebilecek kadar iyi tahlil etmiştir insanın yalnızlığını. imge onun şiirinde "sarı bir bilincin ötesini" ellemeye çalışır ve bu çabayla rugan çizme giyilen çağlara götürür bizi "coşkunun en sağlam atıyla." "var mısın yok yere ağlamaya"?...
  3. '' insanlar artık aya, güneşe, lât ve menat putuna tapmıyorlar; ama devlet adamlarına, piyasaya, makinalara, teşkilatlara, teorilere tapıyorlar. '' (rüya ve siyaset, üç zor mesele)
  4. enteresan bir abimizdir. inandığı fikirleri en üst noktadan savunur. fikirleri, kararları sert şekilde eleştirilmeye çok açık. ancak şunu söyleyeyim ki bu abimiz toplumcu yazarken de iyi şairdi. islamcı yazarken de iyi şair. ayrıca kanla kirlenmiş evrak, evet isyan, partizan güzel şiirlerindendir.
  5. of not being a jew şiirini geç keşfederek çok şey kaybettiğim şair, okuyup okuyup anlamaya çalıştığım fakat her okuduğumda yeni şeyler keşfettiğim gelmiş geçmiş en iyi şairlerden biri
  6. "keşke aramızdaki mesafeler sadece kilometrelerle ölçülebilen cinsten ibaret olsaydı" cümlesinin sahibi.
  7. türk şiirini bir üst seviyeye taşımıştır kesinlikle. hemen her şair, ressam, müzisyen, bilim adamı gibi yapıtları seneler sonra çok daha iyi anlaşılacaktır.

    yalnız son kitabı of not being a jew'deki çoğu şiirine hiçbir anlam veremedim. vermem gerekiyor muydu onu bile anlamadım açıkçası.
    serin
  8. münacaat'ını ardarda defalarca okuyabilirsiniz ve her okuduğunuzda aynı mısralarda beyninizden vurulmuşa dönebilirsiniz.

    sancılarını çok güzel ifade eden şair.
  9. bir insan ismet özel'i sevmeyebilir, şahsı ile alakalı yapmış olduğu şeylere kafayı takabilir ama şiirlerinde herkes ucundan kıyısından kendisini bulur.
    ben hala münacaat'ı bir insanın yazmış olduğuna inanamamaktayım. ikna olmak isteyen bir insanın samimi çığlığını duyarım. hoş her okuduğunda farklı şeyler hissedersin ama.

    ''şimdi tekrar ne yapsam dedirtme bana yarabbi''
  10. şiiri 'bir başka' olan insan.
    kendi sesinden kendi şiirini dinlemek ise bambaşka.

    amentü defalarca okunası/dinlenesi bir eseridir.

    bir eksiği vardır.
    büyülü sözler besler şiirinde, gökten inmişçesine bir ahenk vardır mısralarında. lakin söyleyişinde ve fikriyatında öyle hususlar vardır ki; sırf dilinden süzülüyor diye 'kendi büyüsüne kendi kapılır' ve ona inanır.
    yalan