1. ben biraz sabit fikirli birisiyim. alışkanlıklara belki de gereğinden fazla bağlı olabilirim. gazete elimi boyamadan, penguen veya uykusuz aldığımda sayfaları ayrılmamışsa, ayırmaktan zevk alan, kitap aldığında sayfalarını hızlıca çevirip kokusunu içine çeken bi adamım. e-gazete okuyamayan, penguen in app ini indirip ordan takip etmeye çalışıp tat almayan ben, e-kitap konusunda bakış açım değişti. e-ink teknolojisinden olduğunu sandığım göz yormaması, şarj süresinin neredeyse bir ay olması (calibro touch deluxe modeli için), sık seyahat eden ve seyahat esnasında çok sayıda kitap okuyan insanlar için e-kitap seçeneğinin karşılaştırmayı kazanacağını düşündüğüm versus.
  2. kitap yumurtayı ekmeği banarak yeme lüksü, diğeri açık büfe rahatlığı
  3. nesneyi hissetmek isteyenleri anlayamadığım karşılaştırmadır. hissetmekse, işte e-kitap okuyucu, buyrun bende hissediyorum. kitabı açmadan, koklayarak ya da elinde tutarak mutlu olan, amacına ulaşan varsa onlar alınmasınlar.

    e-kitap karşılaşmayı çoktan kazanmıştır ama her olayda olduğu gibi bunun da geçiş aşaması olacaktır. bugün mp3 formatı dvd,cd,kaset ve plak karşısında nasılsa, e-kitapta kitap karşısında öyle olacaktır.
  4. daha düne kadar böyle bir karşılasmada kesinlikle eksi tarz kitap okuma yöntemini tercih ederdim. ancak ne zaman ki bir gece yana yakıla "oblomov" kitabını okumak için delirmiş halde bulunca kendimi aklıma e kitap olayı geldi ve kısa bir araştirmadan sonra kitabı bir e kitap sitesinde bulup indirdim ve o saatte okumaya başladım. o günden beri okumak istediğim bir kitabı siparişle ya da bir kitapçıya gidip almak için uğraşmadan indiriyor ve hiç zaman kaybetmeden istediğim an okumaya başlayabiliyorum. e kitabın sanırım en güzel artısı bu ama bunun yanında kitap okurken ilginizi çeken satırları çizmeyi ve o satırları sonra tekrar dönüp okumayı seven biriyseniz e kitapta bu mümkün olmuyor. her ikisinin de artıları ve eksileri elbette var klasik kitap okuma yöntinde belirttigim gibi satırların altını çizebilme sayfa kenarına not alabilme hatta kaldığınız sayfanın ucunu kıvırarak belirteç yapma dokunma hissetme sonra saatlerce kitapçıda tek tek kitapları inceleme gibi güzellikleri var e kitapta ise bu söylediğim güzelliklerin hiçbirini yapmanız mümküm değil daha mekanik daha soğuk. bu olumsuzlukların yanında sağladığı bir kolaylık var ki yine belirttiğim gibi herhangi bir kitap aklınıza geldi ve o kitaba o saatte başlamak istiyorsunuz işte boyle bir durumda en fazla beş dakikalık bir ugraşla anında indirip okumaya başlama kolaylığı sunması en artı kısmı bana göre. neticede amaç kitap okumaksa ve kitap okuyucaları için iki güzel secenek sunulmuşsa isteyen istediği yöntemi tercih edip okusun yeter ki okusun.
  5. e-kitap bazen daha pratik olsa da kesinlikle kitabın verdiği hissiyatı vermeyecektir.
  6. kapağına yazarının eli değmiş, yazardan imzalı e-kitap olmuyor. maksat okumaksa e-kitap, ama senin adına imzalanmış ilk baskı kitabın hazzını alarak okumaksa kağıda basılmış olanı elbette. birinde kitabın yaydığı haz dalgası, diğerinde e-kitabın yaydığı elektronik dalga. biri deniz, diğeri havuz, hangisinde yüzmek istersen oraya girersin.
  7. aynı anda birden fazla kitabı takip edebilmeniz, ingilizce kaynakların bolluğu, yabancı diliniz de varsa sevdiğiniz kitabın çevirisini beklemek zorunda kalmamanız, kütüphaneninizi yanınızda taşımanız gibi ağır sebeplere ve gece ışığını açıp açık olan sayfayı kaybetmeden dönerek okuyabilmeniz, istediğiniz ortamda daha rahatça okuma imkanına sahip olmanız ve "kitap okuyan kişi" çevre baskısına daha az maruz kalmanız (örneğin otobüste kitap açtığınızda ukala, hava atıyor, kız düşürecek şeklinde etiketler üzerinize daha çabuk yapıştırılırken telefon, tablet v.b. açtığınızda insanlar o kadar ilgilenmiyor) gibi hafif sebeblere binaen e-kitap diyorum.

    basılı kitapların hiçbir zaman kaybolacağını sanmıyorum, ama kabul etmek lazım gelecek elektronik kitaplarda. belki e-kitap okuyucular bile kaybolacak ve gözlüğümüzü taktığımızda istediğimiz kitap gözümüzün önünden akacak..

    ama denildiği gibi, insanlar okusun da nasıl okuyorsa okusun...
  8. hem aktif olarak kindle kullanıyorum hem de bazı okumalarımı basılı kitaptan yapıyorum, mukayese edecek olursam basılı kitap bir adım önde.

    ama e-kitaba geçiş zamanla basılı kitabı sollayacaktır.
  9. sürekli kendime sorduğum "versus". dönemden döneme bu sorunun cevabı değişebildiği gibi, okuduğum kitabın türünden, dilinden, kalınlığından dolayı da değişiklik gösterebiliyor.

    yaklaşık beş yıl önce kindle 3 ile elektronik kitap okuyucu kullanmaya başladım. geçen yıl da paperwhite modeline geçtim. şu anda yuval noah harari'nin sapiens isimli kitabını okuyorum. kitabın ilk 200 sayfasını basılı kitaptan okudum. kalanını ise e-kitaptan okuyorum. kitap kalın ve not almam gereken de bir hayli kısım mevcut. kindle'da highlight edip, sonrasında da defterime bu notları yazmak bana ayrı bir keyif veriyor.

    bana göre her ikisinin artı ve eksi yönleri aşağıdaki gibi:

    e-kitap:
    + taşıma kolaylığı
    + kolayca not alabilme, highlight edebilme
    + paperwhite modeli için gece okuma ışığı
    + istenilen kitaba anında erişebilme özgürlüğü
    - türkiye'de hala yayınlanan e-kitap sayısındaki azlık
    - korsana açık olması

    kitap:
    + kitaplıkta bir ömür saklayabilmek, onları görüp mutlu olabilmek
    + duygusal bağ
    + her yayınevinin kendine has dizgi stili ve bunun verdiği haz (can, iletişim, domingo, yky, vb... iyi bir okuyucu dokunduğunda, okuduğunda dahi hangi yayınevi olduğu anlayabilir.)

    gelecekte bu kıyaslamanın galibi taraflardan hangisi olursa olsun, en neticesinde "kitap" 'ın (ama basılı, ama elektronik) kazanacağı keyifli mücadele...
  10. zamanla -belki 1000 yıl sürse de- e-kitap kullanımının %100 olacağına inanmakla beraber basılı kitapların koleksiyon ürünü haline gelebileceğini düşünüyorum.

    ben mi? kesinlikle basılı ve hatta ciltli kitap hastasıyım.