1. kişisel kütüphanenizde yüzlerce kitap vardır. peki bunları neyi baz alarak sıralıyorsunuz? renk, boyut, yazar, yayınevi, en sevdikleriniz, hediye gelenler, okuduklarınız-okumadıklarınız, birbirine yakışan yazarlardan dolayı ayıramadıklarınız... peki dik olarak mı yerleştiriyorsunuz yatay mı? bu kadar farklı özelliklere sahip kitaplara sahipken nasıl bir kitaplık almalıyız peki? adı üstünde kişisel kütüphane, herkes evinin boyutları temel olmak üzere her türden kitaplığa sahip olabilir. internette çok fazla çeşit var ve ben kayboldum. çoğu dekoratif olduğu için zaten fazla kapasiteye sahip değiller, onları elemek kolay. fakat hangar büyüklüğündeki evlerde bembeyaz raflardan oluşan kocaman kütüphanelere bakıp da iç geçirmemek elde değil. bu kadar karmaşanın içinde şunu söyleyebilirim ki, siz de kitapları seven ey insanlar fark etmişsinizdir, bir kitaplık kapalı olmalı. kitapların tozlanmaması için kapaklı bir kitaplık olmalı, ister saydam ister değil.
  2. ben ilk olarak türlerine, daha sonra yazarlarına göre sıralamaya çalışırken; sevgilimden gelen öneri beni bir hayli güldürmüştür.

    -renklerine göre sıralasak da, şu pembeleri yanyana koysak olmaz mııı?

    dünya tatlısıdır kendisi.^:swf^
  3. dikdörtgen bir odanın uzun duvarına yerden tavana kadar açık kitaplık yaptırdım. ( evim için yaptığım en güzel şey....) kare bölmeleri var. türlerine göre ayırdım. mesela bir bölmede gezi kitapları atlas dergisinin özel sayıları ve hediyeleri var, bir bölmede fantastik seriler var ki candır kendileri, bir bölümde tarihi romanlar, bir bölümde siyasi tarih, mesleki kitaplar, kişisel gelişim, romanlar vs.

    kitaplık ilk yapıldığında 4 bölme boş kalmıştı. şimdi ise bazı bölmeler çift sıra dizili ilk fırsatta odanın diğer duvarına da kitaplık yaptıracağım ve içini okuduğum kitaplarla doldurup çocuğuma en güzel mirası bırakacağım.
  4. evdeki kitaplığımda normalde hali hazırda okuduğum ve daha önce okuduğum ara ara göz attığım kitaplar üst raflarda dik halde, alt raflarda ise okumadığım kitaplar dik, okuyup bir daha göz atmayacağımı düşündüğüm kitaplar yatay halde sıralıdır.

    ancak evden ayrıldığımdan beri herkes kitaplarımı izinsiz alıp geri getirmediği için değerli tüm kitaplarımı kapaklı bir dolaba ders kitabı ve ansiklopedilerin arkasına yerleştirmek zorunda kaldım.
  5. geçen hafta kütüphaneme bir çeki düzen vermek istedim. sonuç olarak iki büyük poşet güncel kitabı bir okul kütüphanesine gönderdim. 3-5 tane kitabı letgo'dan satışa çıkardım (oradan gelen parayı yeni kitap alımına aktarmaktı amacım), kalan kitapları da konu ve türlerine göre sınıflandırdım. bilim kitapları, rus klasikleri, yemek kitapları, sağlık kitapları, yerli klasikler gibi bir kaç sınıfa ayırabilmişim. kitaplık şuan için göze hoş gelmeye başladı. çok yoğun kalabalıktan, üstüste yığıntılardan kurtulmuş oldu, bu arada başlığı açan arkadaşa teşekkür ederim. ilginç bir bakış açısı oldu.
    sonuç olarak olması gereken türlere göre sıralanmalı, okunanlar daha arkalarda yer alıp, okuma sırası gelenler önlerde yer almalı, başucu kitapları hariç okuyup bir daha geri dönülmeyecek kitaplar da dağıtılmalı. böyle bir düzen fena olmaz.
  6. benim raflar şöyle;

    1. raf: baskısı olmayanlar - ilk baskılar (kısaca pahalı özel kitaplar)
    2. raf: dünya klasikler - felsefe kitapları(bunlar 2 3 tane)
    3. raf: modern klasikler - sağlam edebi eserler
    4. raf: sağlam edebi eserler devamı - türk edebiyatı sağlam eserler
    5. raf: polisiyeler - aksiyon/maceralar(popüler kitaplar)

    2. kitaplık
    1. raf: öykü, deneme, şiir
    2. raf: şiir devamı
    3. raf: inceleme - müzik kitapları(otobiyografiler, biyografiler)
    4. raf: hobi (müzik kitapları - alkol üzerine kitaplar)
    5. raf: dergi-karikatür kitapları
  7. zaten kucuk olan kitapligima numaralandirarak rastgele yerlestirdim. yerlerini de bilgisayarda kayit altina aldim. 300 kusur kitabi bu sekilde tutuyorum. diger turlu katagorize etmek bi hayli zor.
    wolf
  8. gönül ister ki kütüphane gibi sayılar vereyim her kitabıma...
    gönül ister ki yüzlerce kitabım olsun...

    gerçekler:
    kitaplığım ufak, kitaplarım az, buna rağmen sığamıyorum...
    başta yazara göre dizmiştim... (mesela ayn rand kitaplarım yanyanalardı.) sonra sığamayınca rastgeleye hatta "okuduklarım/okumadıklarım" şeklinde dizmeye başladım...
  9. daha bi düzen tutturamadım ama kitaplarım genelde okuyup sevdiklerim,okuyup sevmediklerim,okumadıklarım ve muhtemelen okumayacaklarım olarak 4 bölüme bölünmüş olarak durur.