1. nasil olur? nasil kapatilabilir? aklim almiyor.

    bana, bugunun turkiye'sinde yasanan her turlu sorunun temel sebebi bu egitim kurumlarinin kapatilmasiymis gibi geliyor.

    cildiriyorum.
    halit
  2. 1924 yılında mustafa kemal atatürk tarafından türkiye'ye davet edilen john dewey tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda hayata geçirilmiş projedir. bu raporun aşağıda yer alan kısmı amaçlanan eğitim ve yaratılmak istenen yurttaş hakkında bir fikir verecektir. aynı zamanda bu enstitülerin neden kapatıldığı konusunda da tabi.

    "türkiye'de milli eğitimin temel amacı ülkenin uygar uluslar arasında haklı bir yeri olan bağımsız ve laik bir cumhuriyet olarak gelişmesini sağlamaktır. bu amaca ulaşmak için bireylerin girişimci ve yaratıcı kimliğe sahip, özgür düşünen, akılcı davranan, kamu yararı için gerektiğinde toplumsal işbirliğine yönelen sağlam ahlaklı kişiler olarak yetiştirilmesi gerekir. sınırlı sayıda liderle ulusal amaca ulaşmak olası değildir. yurttaşların tümü, ülkenin politik, ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak şekilde eğitilmelidir."

    kaynak: fikret şermin, türkiye'de amerikalı bir filozof, 2011 ; john dewey, (çev.) vedat günyol, özgürlük ve kültür, remzi kitabevi 3. baskı
    pinot
  3. , köy enstituleri geri dönsün.
  4. mezunlarının en az bir enstrüman çalmayı bildiği, kitap okuma alışkanlığını o zamanlarda kazandığı, tarıma-hayvancılığa dair yetkin bir şekilde yetiştirildiği, marangozluk, terzi, arıcılık vs. gibi zanaatlar ile donatıldığı, hakkında yabancı kaynaklarda bazı aydınların "ülkemizi kalkındırmak için kurmamız gereken ve benim hayalim olan okullar" diye bahsettiği eğitim kurumları idi.

    köylünün bilinçlenmesinden rahatsız olan toprak ağaları ve bazı siyasetçilerin karalama politikaları sonucunda önce itibarsızlaştırılmış, sonrasında ise 1954 yılında kapatılmıştır.

    güzel bir seda, köy enstitüleri marşı
  5. öncelikle şunu izlemenizi istiyorum.

    köy enstitüleri sanayileşen toplumun arasında köylüyü de ötelemeyip, onu da bu bilgiyle yoğurup ilerletmek adına zamanında yapılmış harikulade bir iştir.

    şu anda ise tarımdan, çiftçiden, üretenden, üretimden, topraktan, hayvancılıktan, kısaca kırsal kesimden uzaklaşıp bir yerel politika haline getirmememiz sonucu, yediğimiz-içtiğimiz, giydiğimiz, kullandığımız azımsanamayacak çoğu şeyi ithal etmek durumunda kalıyoruz. işin ya da medeniyetin gökdelen dikmek değil, kendi kendine yetebilmek olduğunu, batılılaşmanın aynı zamanda üretmek ve geliştirmek olduğunu ne zaman anlarız bilemiyorum.
  6. zamaninda kapatilmasaydi acaba nasil bir memlekette yasiyor olurduk su anda? nasil bir paralel evren olusturacakti, gercekten cok merak ediyorum. su andan daha iyi olacagi kesin de kim bilir neyimiz daha gelismis olacakti. filmi olsa da izlesek.
  7. köy enstitüleri hakkında güzel ve doğru bilgiler edinmek isteyenler, enstitülerin ilk açıldığı dönemde öğrencisi olan fakir baykurt'un kaleme aldığı "unutulmaz köy enstitüleri" ni okuyabilirler.
  8. bu bataklıktan kurtulmamızı sağlayacak tek çıkış yolumuz.
    zepur
  9. Can dündar'ın seslendirdiği köy enstitülerine dair izlediğim en kapsamlı belgesel. Sadece teorik bilgi vermekle kalmıyor aynı zamanda pratik işleyişi hakkında da bilgi veriyor.

    Köy Enstitüleri Belgeseli

    Ne yazsam bu belgeselden daha fazla bilgi vermeyecek. O yüzden 1 saatinizi ayırmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
  10. paramparça edilip sömürge haline getirilmeye çalışılırken ayağa kalkıp bir çok devlete karşı verdiği savaşı kazanmış ancak bu ve bir önceki savaşlar da düşünüldüğünde (çanakkale savaşları,balkan savaşları v.b.) neredeyse yetişmiş insanı (doktor,asker,öğretmen,mühendis) kalmamış bir milletin, yaşama tutunması,ekonomik refaha ulaşması,adaletli yaşam kurabilmesi için iskeletinin oluşmasını sağlayan ve (bazıları tarafından ne kadar kötülense de,her şeye rağmen) halen zamanın şartları düşünüldüğünde tam bir deha eseri olan sistemdir.. bazı insanlardan köy enstitüleri konusunda anlatılanların abartı olduğuna dair sözler duyuyorum zaman zaman. her ne niyetle olursa olsun ( siyasi görüş farklılığı veya başka bir şey) ard niyet taşıyıp.kötüleme niyetiyle konuşanlara hiç bir şey yazmam da söylemem de.ama iyi niyetle (nedir ne değildir) öğrenme derdinde olanlara söylenmesi gereken en önemli şey şudur bence; köy enstitüleri sistemi için yüzlerce olumlu makale yazılsa,yüzlerce fil çekilse yine de o dönemin bu ülkeye kazandırdıklarını anlatmakta eksik kalır. günümüzde bu sistemin yürürlüğe konmasının ise verimsiz olacağı fikrindeyim.