1. istanbul büyükşehir belediyesi'ne bağlı iett kurumunca işletilen ve biri gidiş biri dönüş yönlü olmak üzere kendine ayrılan çift şeritli yol üzerinde istanbul'un anadolu ve avrupa yakaları arasında süre tasarruflu kesintisiz seferler gerçekleştiren şehiriçi toplu taşıma hizmeti sistemidir.

    işlevi her ne kadar "insan taşımacılığı" ile ifade edilse de, aslında daha çok "kitle taşımacılığı" yaptığını iddia etmekte fayda var diye düşünüyorum. zira, tecrübelerden dolayı "metrobüs" denilince akla insanlardan ziyade insan sürüleri geliyor. (bkz: metrobus.rar)

    genel iş başlangıcı ve genel iş çıkışı saatleri, metrobüslerde kalabalığın en yoğun olduğu, hatta metrobüsün kendi çapında bir büyük patlama potansiyelini bünyesinde barındırdığı zamanlardır. (bkz: bigbang.zip)

    geçtiğimiz yıllarda, özellikle hareket hâlinde iken bazı yolcuların metrobüs şoförlerine karşı saldırıda bulunması ve bu sebepten kazalar yaşanması, metrobüsler için yeni bir düzenlemeyi de beraberinde getirdi. iett işletmeleri, sürüş esnasında metrobüs şoförlerinin güvenliklerini sağlamak, şoför bölmesi özelinde dışardan, metrobüs özelinde içerden gelecek müdahaleleri engellemek adına şoför bölmesinde kabinli sisteme geçiş kararı aldı. bu minvalde, hâlihazırda kabinli koruma sistemi bulunmayan bütün metrobüslerdeki şoför bölmelerinin sağ kısmına güçlendirilmiş camlı kapılar yerleştirilmeye başlandı.