1. psikoloğumun, seanslarında masasında bulundurduğu hasta kayıt defterinin sayfasında ismimin altında yazmakta olduğunu görmemle birlikte yıllar önce 17 yaşımda ilk kez tanıştığım psikolojik rahatsızlıktır.

    ayin demişken: herhangi bir harf, telefonların on rakamlı tuş takımında, ilgili tuşa x kez basılarak elde edilir. x kez basma sayısı^:telefondan telefona değişiklik gösteren bu sayı, şahsın yıllar önce kullanmış olduğu telefona göredir^ o harfin kodu olur. harfler içseste bu sistemdeki sayı karşılığıyla düşünülür. harfi bu sayıya dönüştürmek için duraksanmadığı gibi kelimeler hatta cümlelerdeki harfler sürekli bu şekilde rakamlandırılır ve oluşan rakamlar arasında işlemler yapılır. kişi bu işlemi her zaman yapmaz ancak yapıyorsa "daima" bir veya birler "bulunur". amaç yapılan işlemler sonucu mümkün olduğunca çok bir sayısı elde etmektir.

    örnek vermek gerekirse:
    o harfi için tuşa üç kere, b harfi için tuşa iki kere, s harfi için tuşa 4 kere basarız; bu harfler kafada artık bu sayılarla isimlendirilir.

    " o b s e s i f h e r i f" kelimesinin kodu:
    3 2 4 2 4 3 3 2 2 3 3 3
    oluşan koddaki bu sayılar ile en fazla bir elde etme amacıyla işlemeler yaparız.
    3x2/4+2=1 4-3=1 3-2=1 2-3=1 3/3=1

    "obsesif herif" kelimesinin kodu olan "3242433 22333" rakamları ile işlemler yaptık ve beş adet bir elde ettik.
  2. yeni takıntılar edinmeme mahal verebilme olasılığı sebebiyle bir daha ziyaret etmeyi düşünmediğim başlıktır.
  3. kısaca ocd (obsessive compulsive disorder) olarak da bilinen psikolojik sorun... bizim halk arasında takıntı dediğimiz şeyin bilimsel adı yani...

    kişinin mikrop kapacağı düşüncesiyle el sıkışmaması, aşırı sıklıkla ellerini yıkaması, eski binalara girmemesi; yürürken adım saymak, eşyaların sabit yerlerinde veya belli bir sırada olmasına aşırı özen göstermek, yanından geçerken kendini eşyalara dokunmak zorunda hissetmek gibi semptomlardan bahsedebiliriz.

    obsesif kompulsif bozukluk bulunan kişinin zorunlu gördüğü (kompulsif) alışkanlığı çoğu kere çevresi tarafından tuhaf karşılanır elbette...
  4. (bkz: dsm-5) ile anksiyete bozukları kategorisinden çıkartılan psikiyatrik hastalık.

    yaygın bir terapi stratejisi sistemik desensitizasyondur. adım adım hastaya stres yaratan durumla hasta yüz yüze bırakılarak kompulsif davranıştan uzaklaşması sağlanır. bir diğer yöntem "düşünce durdurma" yöntemidir, kabaca hastaya obsesif düşüncesinin her aklına geldiğinde "dur" demesini öğretir terapist.

    bilişssel davranışsal terapi yöntemleri de kullanılabilir. okb hastalarında maladaptif bilinçsel algılar bulunur, örneğin elini 60 defa yıkamadığında bir akrabasının öleceği düşüncesi vs. bu yanlış şemalar terapi boyunca fark edilip terapi ile yerine daha rasyonel düşüncelerin koyulması amaçlanır.
  5. 3 sene önce kapıyı kilitleyip kilitlemediğimi kontrol etmek için birkaç kez yumruklamam ve tekmelememden bugün kapıyı öylece üstüne çekip giden biri haline geldim, çözüm mü? (bkz: lustral) tabii ki doktor kontrolünde, kafanıza göre içerseniz daha da sapıtabilirsiniz.
  6. bu bozukluğun ne olduğunu bilip de "ben bundan muzdaribim" demeyene ne yapıyorlar anlayamadığım bozukluk.

    cidden, bugüne kadar ne olduğunu bilip de "ben de bundan var yea" demeyeni pek görmedim.
  7. girişleri okuyunca kendi adıma "acaba" dedirten kısaca "bir şeylere aşırı derecede takıntılı olmak." manasındaki hastalık...

    hepimizde bundan bir parça vardır da bu hayatımızı mahvetmeye yöneliyorsa işte o zaman hastalık oluyor sanırım...
  8. tüm psikiyatrik hastalıklar gibi bu hastalık da "kişinin sosyal yaşamını etkileyecek düzeyde" rahatsızlık veriyorsa hastalık olarak adlandırılır. üç dakika boyunca el yıkamak yaşamında negatif yönde etki yaratmıyorsa sen okb hastalığına sahip değilsin demektir.
    bilim
  9. takıntı olarak nitelediğiniz şeyleri bir kağıda yazın
    ve her madde için destekleyen ve desteklemeyen kanıt olmak üzere iki alt başlığınız olsun
    destekleyen kanıtlar çoğunluktaysa gerçek, desteklemeyenler coğunluktaysa okb
    sonrası düşünce sisteminizi değiştirmek ki en zoru da o
  10. trt1 de bir zamanlar bu duruma sahip temizlik aşığı ve temizlikten nefret eden insanları gösteriyordu, onları anlamak açısından izlemenin de keyif vereceği bir program, bulun izleyin.