1. sanat ruhum içindir.
  2. sanat sözkonusu olduğunda konuya ilişkin embesilliğin en net ifadesidir.
    sanat ve toplum ayrılamaz, bir bütündür. toplum ya da toplumu oluşturan birey olmadıkça sanat da mümkün değildir. sanatın sanat için olması olanaklı değildir, mümkün değildir. ama bu, sanatın toplum ve onun ideolojilerinin bir aracıdır olduğu anlamına gelmez. ekseriyet bu türden bir yaklaşım sergilendiği için sanki "sanat toplum için" olursa o toplumun ideolojisine de hizmet eder anlamı çıkarılır.

    oysa ki böyle bir şey yoktur!
    sanat insanın bir üretimidir. insan olmadan sanat olmaz. aslolan da her tek insandır. sanat toplumda değil her tek insanda hayat bulur. zaten toplum denilen şey "gerçek" değildir. toplum diye bir şey yoktur. toplum bir tasarımdır bir varsayımdır. sanat da toplum için olamaz. her tek insan için vardır.

    o yüzden bu soru kimin embesilliği sonucu dile gelip sahte bir hakikat kazanmış bilmiyorum ama.
  3. arz talep teorisi çerçevesinde rasyonel olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğüm karşılaştırmadır. dünya üzerinde iyisinden kötüsüne kadar her şeyin insanoğlunun hizmetinde olduğunu düşünürsek sanatın toplum için olduğuna ulaşabiliriz. ama sanat sanat içindir ve sanat da toplum içindir dersek, buradan çok enteresan anlamlara ulaşabiliriz.
  4. ikisi de olur yeter ki kalbe dokunsun. fakat popület olanın entelektüel olamayacağı gibi bir algı varsa da bu yanlıştır. gerçek sanat ayırmaz birleştirir.
  5. "peki sanat illa ki bir şey için midir?" diye düşündüğüm mevzu.
  6. eğer toplum yeterince iyiyse sanat için sanat toplum için sanattır.
  7. toplumlar karınlarını doyurmadan sanatla ilgilenmeyeceği için sanat sanat için olmalı.öylece boş anlamsız gereksiz sadece sanat için olmalı.
  8. sanat sanat içindir , zanaat toplum için.
  9. sanatçı hangisi için olmasını istiyorsa onun için olmalı.