• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.52)
star wars episode vii - the force awakens - j.j. abrams
serinin altıncı filmi olan star wars vi'da luke skywalker ve arkadaşlarının han solo'yu kurtarmak için tatooine'e yaptıkları yolculuğu ve mücadeleyi izlemiştik. bu bölümde oğul luke skywalker babası darth vader ile karşı karşıya gelmişti. seyirci olarak hikayenin bittiğine inanmıştık. ama star wars/yıldız savaşları efsanesi herkesi şaşırtacak biçimde geri dönüyor. bu yeni bölümde, harrison ford'un han solo'yu canlandırması hariç, seyirciyi neler beklediği ise başlı başına bir muamma! yönetmen koltuğu ise yakın dönem bilimkurgu-aksiyon sinemasının yükselen ismi j.j. abrams'a emanet.


  1. efsane serinin 7. halkası. serinin büyük hayranı ve fanboyuyum onu söylemem gerek öncelikle (yoksa çatlarım!!). film hakkında tanım yazmamışım fakat bundan önce yazmak istediğim bir şey var.

    bildiğiniz gibi geçtiğimiz gün blu ray'i çıktı filmin, ben de indirdim izledim tekrar (4. kez. evet tamam kabul ediyorum, sinemada 3 kere izlediğim filmi blu rey olarak çıkması için dört gözle bekledim.) bu izleyişimde korkunç bir montaj hatası keşfettim. :( (izlemeyenler için yine de için spoiler içine alayım.)

    !---- spoiler ----!

    filmin 1:53teki rey'in lightsaber'ı force pull ile çektiği sahneden bahsediyorum. saber'ı eline alıyor (yakın çekim) ve 1-2 saniye sonra uzak çekime geçiyor, işte burada rey yakın çekimde saber'ı tam elinde tuttuğu andaki vücudundaki sallantı uzun çekimde oluyor. :( montajcılar nasıl kaçırır bunu anlamıyorum...

    https://www.youtube.com/watch?v=Or6boL0-MwQ

    !---- spoiler ----!

    (bkz: you can't unsee what you have seen)
  2. ilk film için star wars evrenini başarılı şekilde yansıtıp bırakmışlar. tam bir seri filmiydi. unutanları ve takipçileri tekrar konuya odakladılar. güzel strateji ama bundan sonra konuya daha özgün bakmazlarsa işler beklendiği gibi gitmeyebilir. o zamana göre iyiydi ve insanlar doydu bu olaylara. artık ötesini göstermeliler.
  3. reklam filmi olmuştur. eski star wars şanını kullanarak koca balon bir film yaratıp reklam kampanyası yarattılar.hatırlıyorum da vizyona girmeden ve girdikten sonra haftalarca bu film konuşuldu ama film çöp denemese de baya overrateddı. meyvesini kapısında kuyruklar oluşturan bim ve çetesi yedi. ben bile gittim yastık kupa defter ne varsa aldım arkadaşlar. bu bir virüs olabilir mi?
  4. bence eskiyle yeniyi harmanlama olayı çok iyi olmuş.yeni izleyici kitlesini çekmek için maalesef bu şart.seriyi göz önüne alırsak bu filme tabiki bekleneni veremedi diyebiriz ama ben buna "çağın gerektirdikleri" diyorum.insanların para kazanması lazım.bence bu film bir fragman.daha kapsamlı yorum yapabilmek için ikinci filmi bekliyorum.
    bence bu bir filmdir. (bunu yazmayı çok istedim)
  5. olmamış.

    disney bugüne kadar çekilmiş altı filmin ekmeğini çok güzel yemiş yaptığı bu yedinci film ile. yani ilk filmlerdeki aktörleri kendi çektiği filme de koyarak, hiçbir şey yapmayarak direkt izleyicinin beyninin nostalji merkezine sağlam darbeler vurmuş. çektiği film çok basit, sıradan, star wars felsefesi ile uzaktan yakından alakası olmayan bayağı bir film olmuş. hiç ama hiç beğenmedim. bu kadar da olmaz. keşke hiç çekmeseymiş de star wars belleklerimizde o muazzam karakteri ve kişiliğiyle kalsaymış.

    filmde belli belirsiz göndermeler/alegoriler de mevcut. hemen bahsedeyim:

    1. isyankar siyahi stormtrooper'ımız ismi "finn." aklımıza hemen huckleberry finn ve siyahi arkadaşı geliyor. siyahi karaktere "finn" ismini koyarak mark twain'in eserine gönderme yapılmış.

    2. poe ismine gelirsek, edgar allen poe - the raven aklımıza geliyor hemen. galaksideki en iyi pilotun ismini poe koyarak, edgar allan poe ve eseri the raven'a göndermede bulunulmuş. poe, the raven'ı yazdı, karga bir kuştur ve uçabilir. filmde de poe karakteri pilot ve o da uçabiliyor.

    3. başrolde seksi ingiliz aksanıyla yine güzel bir hanım kız. ingiliz asaletini yüceltmeye ve reklamını yapmaya yönelik hareketler.

    4. ve yine kötü karakterde irlanda aksanı! ne alıp veremediğiniz var arkadaşım şu irlandalılar ile? içinde ingiliz parmağı olan her filmde hırsızlar, katiller ve bilumum kötü karakterler hep irish aksanıyla konuşuyor. yere yere bitiremediniz şu irlandalıları.

    eminim daha çok vardır ama şimdilik aklıma gelenler bunlar.
  6. güzelim expanded universe'ün içine eden film.

    bunun yerine thrawn üçlemesi senaryo olarak baz alınsa çok daha güzel bir film izleyebilirdik.