1. merhaba. ben bir piyon olduğum için böyle oldum. piyonların tanrısı vardır ve diğer piyonları. onlar oynadığı için oynarlar ve hep beraber tanrıya inanır piyonlar.

    benim ilk yanlışım piyonları sevmemek oldu. ben onları sevmedim, onlar merakla izlediler beni ilk zamanlarda ama sonra bıraktılar. kızmadım onlara, kızamam da zaten. benim elimde tanrı kaldı. onunla yaptım hamlemi. ben ona iki adım attım ama o bana gelmedi. şaşırdım. anlatılan hikayeler yanlış olabilir miydi sahi, merak ettim durdum beklerken.

    bir gün yanımdaki piyonu at yiyecek oldu. piyonu yiyeceği kaçınılmazdı. diğer piyonların yanımdaki piyona korkulu gözlerle baktıklarını gördüm. bakışlarında bir emir gizli gibiydi. konuşmasalar da ''sakın ağlama ve tanrıya güven'' dedikleri anlaşılıyordu. piyon arkadaşlarına güvenip gözlerini kapadı. sonra at piyonu yedi. tahtadan kalktı piyon, yok oldu. ben hariç tüm piyonlar ağladı. üzülürüm sanmıştım ama üzülmedim.

    artık yanımda at vardı. oyun iyice hareketlenmeye başlamıştı ve herkes kendi derdindeydi. at bana tehditkar gözle baksa bile yiyemezdi beni. hem hamle sırası onda değildi hem de hamlesi yetmezdi beni yemeye. yine de düşmanın yakında olması korkulu bir his.

    tanrının hamlesini beklerken çok vakit geçti. birçoğumuz yok oldu korkulu ve huzurlu bir şekilde. ben mi ? ben hamle yapmayı bıraktım. zaten piyondum, hamlem bir işe yaramazdı. zaten tanrının geleceği de yok gibiydi. bunu anlayınca o gün tanrıyı bıraktım. elimde bir tek ben vardım bir de tahta ve içindekiler. bunu bilmek hem ürkütücü hem de gerekli gibiydi.

    her hamlede sona daha çok yaklaştığımı hissediyordum. elimde kalanlar ve elimden gelenlere bakınca istenilecek tek şeyin son olduğuna karar verdim. tahtanın sonu. vezir olmak. elimden gelen iki adımlarla bunun hayalini kurdum ve tahtada var olmaya devam ettim. vezir olabileceğime, onun özgürlüğüne sahip olabileceğime inanmak istedim. ama sonra vezir öldü. vezir de öldü. tanrı için. sahip olduğu özgürlüğe rağmen. o da yok oldu.

    hayal etmek artık çok zordu. aklımda ihtimal vardı o da geçmişe dair. piyon doğmasaydım hiçbiri aklıma gelmeyecekti. tahtada benim de yerim olacaktı.