1. mükemellik iki görünüşe sahiptir.

    1. mükemmellik kavramı
    2. mükemmel olma durumu

    1. görünüşte durum salt bir soyutlamadır. descartes, bunun zihinde kayıtlı bir kalıp olduğunu söyler. ve insanın bir mükemmelik algısına sahip olmasının ancak mükemmel bir varlıkla mümkün olacağını söyler ve bunu tanrıya atfeder. doğuştan gelsin yahut bir soyutlama olsun; bu 1. madde sadece kavramla ilgilidir. yani içeriği boş, herhangi mükemmel bir varlığı kapsamayan sadece düşünülebilen bir sıfat yahut sadece kavram.

    2. durumda ise bunun içinin doldurulma olayı başlar. evet biz mükemmellik denen bir şey düşünebiliyoruz ve kültüre göre, zamana göre, inançlarımıza göre vs. bunun içini dolduruyoruz. bir zamanlar çok geniş kalçalı kadınlar mükemmellik durumuna daha yakınken şimdilerde bu ölçüler değişebiliyor. kısacası bu mükemmellik bir kalıp ise biz bu kalıbı bir şekilde dolduruyoruz.

    konu tanrıya geldiğinde ise bu iki durum tamamen birbiriyle karıştırılmış olarak düşünülüyor. örneğin; tanrı mükemmel değildir çünkü mükemmel olan birşey insanları yakmaz. bu önermeye baktığımızda; tanrının mükemmel olmaması bir fiille bağdaştırılıyor. fakat bir fiille bağdaştırılabilecek şey sadece iyilik, ve, kötülüktür. tanrı iyi değildir çünkü insanları yakacak diyebilirsiniz. fakat konu mükemmelliğe geldiğinde bu ikisinin bir alakası yoktur. çünkü mükemmellik sadece mükemmel olma durumunun düşünülmesidir. bunu herhangi bir fiille örneklendirmek mümkün değildir.
  2. tanrının mükemmel olması her şeyin hatta inanmayacağın şeylerin bile mükemmel olmasını kabullenmek gerektirir bence. işin özünde saygı duymayı öğrenmek gerekir, ona inanmayanlara bile.
  3. ugo
  4. tanrı kavramı mükemmel olanı niteler.dolayısıyla mükemmel olanın mükemmel olmasıdır, tanrının mükemmel olması.

    bir ateist tanrının varlığını kabul etmeyerek aslında mükemmel diye bir şey yoktur görüşünü kabul eder. bu arkadaş için tanrı mükemmel değildir. fakat mükemmel tabirini hangi kıyasa göre kabul etmiştir? iyi olan mı mükemmeldir? iyi kavramı kime, neye göredir? peki ya iyi veya kötü tabirine uymayan, örneğin su mükemmel/mükemmel değil midir?

    sonuç olarak 29 harfli alfabemizden daha türetilmeyen nice kavram vardır.
    !---- spoiler ----!

    bu kadar az kavram ve bilgi bence ateist olmak için yeterli değildir.

    !---- spoiler ----!
  5. tanrının mükemmel olması yanlış bir önermedir.

    etrafınızda mükemmel bir şey görebiliyor musunuz? seçimlerini, seçeceklerini yani her şeyi bildiği halde play tuşuna basmak ve izlemek mükemmellere ait bir özellik mi?

    hayal dahi edilemeyen güce sahip tanrı, o acizin tecavüz edeceğini daha doğmadan önce bildiği halde müdahele etmemesi ve izlemesi mükemmellere ait bir özellik mi?

    madem bize ruhundan üfledi ve yarattı sizce nereden geliyor bu kötülük, kıskaçlık, güce tapma istekleri mükemmel bir yaratıcıdan mı?

    ve son olarak

    bilinmeye ihtiyaç duymak mükemmellere ait bir özellik mi?
  6. insan beyni bilginin kaynağını, ne olduğunu bilmediği noktada iken "tanrının var olup olmadığı" bilgisinin tartışıldığı ve var olduğuna inananlar ve inanmayanlar arasından çok güçlü bir sav atılıp ortak mütabakata varılmadığı yaşadığımız şu zaman dilimi içinde "tanrının mükemmel olması" savı oldukça yetersiz kalacaktır. çünkü aksinin iddia edilmesi mümkün iken, desteksiz katılmak da mümkündür. temeli ispatlanmamış her bilgi-ve hatta bilginin kendisi gibi- tartışılmaya mahkumdur.

    ancak onaylamak ya da onaylamamak arasında seçim yapacaksam, kesinlikle mükemmel olduğu düşüncesini taşıyorum.
  7. yaratıcı, yarattığı eserin mükemmeliyeti ölçüsünde mükemmeldir. bildiğimiz organizmalar arasında en gelişmişi olan insanoğlu maalesef henüz olması gereken mükemmelliğe ulaşabilmiş değil ve bu yüzden tanrının mükemmelliği de tartışmaya açık bir konu şu an için. tanrının mevcut insanlığa bakıp yaratıcısı olduğundan dolayı kendisinin ne kadar mükemmel olduğunu düşündüğünü sanmıyorum açıkçası. şahsi fikrim tanrının çıraklık dönemini çoktan geçtiği yönünde ancak mükemmellik seviyesine ulaşabilmesi için daha oldukça uzun bir zaman geçmesi gerekiyor.
  8. insanın acziyeti dolayısıyladır.
  9. benim inandığım tanrının mükemmeliyeti senin inandığının tanrının mükemmeliyetsizliğidir aynı zamanda başka birisinin inandığı tanrının mükemmeliyeti ise benim tanrımın mükemmeliyetsizliğidir. mükemmel nedir?
  10. deprem, kasırga, hortum, sel, özürlü doğma gibi, henüz insan aklının bu olumsuz faktörlerin önüne geçemediği yaşamı tasarlayan tanrının mükemmel olmasıdır.