1. kuş serisi'nin lüks versiyonu olan araç.

    kuş serisinin 131 kasası ve etiketiyle üretildiği 1980'lerde doğan 5, şahin ve kartal 4 vitesliydi. o yıllarda beşinci ileri vites hakikaten lükstü; "5 vites" yazarak bu özelliğe sahip araçlar onore edilirdi. Doğan'ın da sağ arka çamurluğunda "5 vites" diye -460x460.jpg gururla belirtiliyordu. Baz model Şahin'se 1988'de üretime geçen fiat regata'dan alınma kasayla bile ilk etapta 4 vitesli üretilmişti.

    merkezi kilit, elektrikli ön cam, standart radyo-teyp, gövde rengindeki ayna ve ince tampon, alüminyum alaşımlı jantlar, ön sis farı, hidrolik direksiyon, far fıskiyesi ve enjektörlü motor gibi lüksler (evet lüks, yani Tofaş standartlarında hep lükstü bunlar) hep önce doğanlara gelmiş, şahinlere daha sonra konmuştu. özellikle taksicilerin şahin'leri doğan görünüşlü olacak şekilde modifiye etmeleri de sık görülen bir olgudur. İlanlarda "doğan görünümlü şahin" yazar ki, bunun çevirisi çelik jant, tamponlar ve arka çamurluğun yükseltilerek yarı domalık bir hal almasıydı (işin ilginci Doğanlar fabrika çıkışında böyle değildi, onlar da modifiye edilerek bu hale getlirdi).

    2001'e kadar üretilen, AB Uyum yasaları gereğince üretimleri bitirilmese emniyet teşkilatının bineği Renault 12 Toros gibi kolay kolay üretimi de bitmeyecek olan kuş serisinin station wagon kasası "Kartal", yırtıcı bir tür olmadığı gibi her türlü donanımdan yoksun modifiye murat 124 üyesi "serçe" idi. Bu türler anlaşılır; peki neden lüks donanımlı model "doğan"ken baz model "şahin"di?