1. herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiş tokuş edildiği bir ticaret tipidir.

    başka bir deyişle, para kullanılmaya başlamadan önce, insanların ihtiyaç duydukları mal veya hizmetleri, ellerindeki veya üretebildikleri mal ve hizmetler karşılığında alıp satmasına dayanan işlemdir.

    1980'li yıllarda köylerde doğmuş,büyümüş köy çocukları bu sistemin son anlarına tanık etmişlerdir.bu şanslı azınlıktan biri olmaktan ötürü çok özel hissediyorum kendimi.zira köyün tek dondurma satış noktası olan kahvehaneden bir dondurma karşılığında 5 yumurta vermişliğim vardır.

    dondurma elde etmek için tek formülüm vardı. böyle bir ekonominin varlığından bihaber olan teyze ve ananemden sürekli yumurta istemek. öyle ki, kendileri uzun yıllar beni yumurtadan başka besin almayan biri olarak zannederlerdi.

    demode olan şeylerin tekrar trend haline gelmesine alışığız. ortaya yeni bir teori ve uygulamaya koyamayan ekonomi biliminin kendisini tekrarlaması kaçınılmaz gözüküyor. tarihe not düşmek istediğim husus ise, trampa ekonomisinin elektronik ticaret sistemine dahil edilecek olmasıdır. çok uzun olmayan bir gelecekte (isteyen bunu iş fikri olarak alabilir) çevrimiçi alışveriş sitelerinde trampa usulünü dahil edecekler.

    düşünsenize obua çalmaya heveslendiniz ancak bu enstürman için uygun bir bütçeniz yok. ancak uzun süredir yüzüne bile bakmadığınız bir fotoğraf makinanız var. böyle bir değiş-tokuşu şeffaf bir ortamda yapmak çok keyifli olmaz mıydı? hem belki üstüne freddie mercury'nin the hectics zamanındaki bir posterini bile elde edebilirsiniz.
  2. uzmanlaşmayı zorlaştıran sistem. çiftliğinde süt üreten bir vatandaş düşünelim. bu vatandaşın sayısız ihtiyacı var ancak elinde sadece süt var. ekmek almak için bir litre süt verdi diyelim. peki sebze almak istediğinde ne olacak? sebze satan vatandaşın da süte ihtiyacı olması lazım ki takas gerçekleşebilsin. bu durumda da ihtiyaçlarını karşılayabilmek için her vatandaşın birçok ürünü üretiyor olması gerekecek ve tek bir üründe uzmanlaşma şansı olmayacak.
  3. takas ile her daim karıştırılan sistem.
    takasta iki tarafın birbirinden farklı borç ilişkilerinden doğan para alacağı veya aynı türden mal alacağı söz konusudur. yani taraflar birbirinden hem alacaklı hem de birbirine borçludur. az olan borç oranında iki borç sona erer. oysa trampada bir taraf diğer tarafa bir şeyin teslim ve mülkiyetini geçirmeyi, diğer taraf da o tarafa aynı şekilde başka bir şeyi teslim ve mülkiyetini geçirmeyi taahhüt ettiği bir sözleşme söz konusudur. trampa tek taraflı kullanılırken trampa bir sözleşmedir, iki tarafın consensusu aranır. yani sen elindeki elma ile komşunun armudunu almak istersen ve ona armudu almak için elmanı verir ve karşılığında armudu alırsan bu değiş tokuşa trampa denir. ama senin elmaların için 70 lira alacağın var, ona da armutları için 100 lira borcun var. ona gidip 30 lira verirsen buna takas denir.