1. annemden geliyor... 'kitap boş zaman işidir ve senin boşa harcayacak bir dakikan bile yok'
    edit: buna karşılık her ay belirli miktarda kitap alıyorum evet.
  2. kullanma kılavuzunu okumaya bile üşenip "aman kullanırken öğrenirim zaten" diyen bir millet olmamız sebebiyledir.

    okumayı sevmiyoruz. milyonerler, siki taşağına denk olanlar bile okumuyor.
  3. daha ilkokul siralarindayken öğrencileri sinav maratonuna sokan sistemin sonucudur. öğretmenler bir yandan cocuklara okumanin onemini vurgularken diger yandan da onlari sinava hazır hale getirmenin telaşı icindedir.-kimi öğretmen(!) okumanın üzerinde durmaz, konuyla alakali ya da alakasizca dersini verip gecer.- bu süreçte çocuk ne okulun ne de oyunun tadını kusursuzca alamamıştır. bir şeyler yaşı ilerledikce eksilerek devam etmektedir.
    liseye bir şekilde geldiğinde ise edebiyat/dil anlatım sınavlarında türk ve dünya klasiklerinden sorumlu tutulacaktır. yaşıtlarıyla birlikte bir heves x klasigini okumaya başlamış çocuk; ne okurken haz alacak, okumadaki hazzın da ötesinde, ne de okuduğundan bir sey anlayacaktır. burada da çocuğa verilen komut sınav odaklı okuma yapmasına dairdir, böyle olmasa da onun ilkokul siralarinda evrilen beyni ona bu komutu dayatmaktadir. cocuk nihayetinde duvara "çakozlayacaktır." bir daha eline ne edebiyata da ne felsefeye dair bir kitap almak isteyecektir. bunlar onun anlam dünyasında yer almayacaktır.
  4. okumaktan çok izlemeye alışmış bir toplumuz. değerli edebiyat eserlerini okumak yerine dizilerini izlemeyi tercih ediyoruz.
    edebiyat insanlara küçük yaştan aşılanmalı maalesef bizde ezberci eğitim anlayışı edebiyatın gelişimine taş koyuyor. burada en büyük görev öğretmenlere düşüyor. görev yaptıkları okullarda birkaç öğrenciyi edebiyatla tanıştırırlarsa kazançtır.
    en önemli engellerden birisi de hızlı tüketim çağı ve popüler kültür (!) herşey para kazanma odaklı yapıldığı için kolay tüketilen niteliksiz kitap yığınları ortaya çıkıyor, özellikle ülkemiz genç nüfuslu bir yapıya sahip olduğu için daha çok etki altına giriyor.
    bu yüzden kitap okusalar bile kalitesiz fikir içermeyen boş şeyler okuyorlar. bu kitaplarda onlara bir şey kazandırmıyor.
  5. türkiyede yaşamanıza izin verilmez. götünüz tehlikede iken hayatta kalmaya çalışır, yiyecek bulursanız yersiniz. alelacele sevişir, düşmana donsuz yakalanmamaya çalışırsınız. erken boşalmalarınız bu yüzden. daha barınma sorununu çözememişsin ki kira 2000 lira. hangi edebiyattan bahsediyorsunuz siz. bu tip şeyler siki taşağına denk olanlar için.
  6. kesinlikle katılmıyorum. hepimiz şair ruhlu bir milletiz ,en öküzüm diyen bile can yücel şiirleri biliyor nedeni ,malum sosyal medyanın şiirsel yanları illa denk geliyor okuyor insan ,kelimeleri özenli anlamlı şiiri beğenmemek ne hacet tabiki o şiir begenilecek .
    edebiyat ruhumuzda var .
    belit