1. chopin size rehberlik edebilir,
    derinlerde bir yerdeyseniz ve çırılçıplak gerçekler chopin'den geçer.
    Chopin Lento Con Espressione In C Sharp Minor bundan sonra nocture lerini dinleyebilirsiniz.

    sonra wagner dinlemelisiniz. brütal bir havai fişek gösterisi wagner'den.

    shostakovich ve tchaikovsky ile bu merakınızı genişletebilirsiniz.
  2. önceden rock, metal, blues gibi müzikler dinlediyseniz kesinlikle wagner'da dinleyin. o arkadaki bas sesler sizi mutlu edecektir.
  3. Bati klasik muzigini teknik, kulturel ve tarihsel yönden anlamak isteyenlerin bakmasi gereken kitap ki aynı konuda Yale Üniversitesi' nde okutulan kitaptır.
    Craig Wright - Listening to Music

    Derslerin videosunu izlemek isteyenler de şuradan buyursunlar.
  4. işin magazin tarafını öğrenmeye çalışın, daha çok ilginizi çekecektir. önce aranızdaki perdeleri kaldırmak gerek klasik müzikle.

    misal; bolero'nun aslında perküsyon egzersizi olarak yazıldığı bilgisine ulaştığınızda, bir dahaki dinleyişiniz daha bir perküsyon odaklı olacak istemsizce.

    ya da schumann'ın eşinin piyano çalışını kıskandığı için parmaklarına gerilimli ipler bağlayarak çalıştığını, bu uğurda neredeyse parmaklarını kaybedeceğini öğrendiğinizde eserlerini dinlerken elinize nota alasınız gelir. merak edersiniz partiyi nasıl yazmış, öyle challenge bir şeyler var mı diye.

    ya da ne bileyim, şu hikayeden sonra mascagni'yi ve toscanini'yi merak edebilirsiniz ve toscanini'nin la traviata çalıştırırken çıldırdığı şu videoya ulaşırsınız bir şekilde.
  5. antrenman yaparken ( vücut geliştirme, tempolu koşu, boks) ritmi ayarlamak ve zihni sakinleştirmek için tavsiye edilir. 120 kilo deadlift çekerken(!) arkanızda bir orkestra olması başka bir şey. google'a "bilmem ne için en iyi klasik müzik" yazarak bile aradığınız hissiyata uygun, dönem ve bestecileri keşfedebilirsiniz.
    abrek