1. nevroz başlığı altındaki anksiyete bozukluklarının bir türüdür.

    bu hastalığa sahip kişilerin kafasında bir şeyi yapmasını söyleyen sürekli tekrar eden düşünceler vardır ki buna obsesyon denir ve kişi bu düşünceler ne kadar saçma olursa olsun kendini bunları uygulamak zorunda hisseder ki bu da kompülsiyondur.

    genelde dominant kişilikli anne babayla büyümüş ve baskılanmış, erken çocukluk döneminde (genelde anal dönem) travmatik olaylar yaşamış kişilerde bir stres yaşantısı ardından ortaya çıkar.

    arkasında gerçek olmayabilen belki de hayali suçluluk hissi barındırır. kişi bu suçtan cezalandırılacağını düşünerek bunu engellemek için kompülsiyonlara başvurur.

    çoğu davranışının altında yatan temel sebep belirsizlikten kaçma, güvende hissetme ihtiyacıdır. beklenmeyen bir durumla karşılaşmaktan kaçınmak için kişi her şeyi kontrol altında tutmaya çabalar. çünkü belirsizlik bir tehdittir.

    terkedilme korkusu had safhadadır.

    o ayağından çorabını hiç çıkarmıyorsa çocukluğunda anne ya da babası onu ayağında çorabı yokken terk etmişlik hissi vermiş olabilir. bir daha bunu yaşamamak için hiç çıkarmıyordur.

    ya da ellerini yıkayıp duruyorsa uğradığı tacizden arınmaya çalışıyor olabilir.

    işin kötü yanı bu takıntılara her geçen gün yenisi eklenir çığ gibi çoğalır.

    neyse ki tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

mesaj gönder