1. bir macar kadın arkadaşım ve yüksek lisansını orada yapmış bir türk eşliğinde gezdim. bir sürü macarla diyaloğa girdim, kendi gözlemlerimde var içlerinde, beraber gezdiğim insanların anlattıkları da.

    macar kadınları ne kadar kibar, güler yüzlü, cana yakın ve muhabbet etmeyi seven tiplerse, macar erkekleri de o kadar kaba saba, suratsız, dan dun adamlar. kaldığım otelde, alışveriş yaptığımız, yemek yediğimiz, bir şeyler içtiğimiz yerlerde, bindiğimiz taksilerde, toplu taşıma araçlarında vs.. vs. bire bir diyaloğa girdiğim her yerde bunu fark edip, nedir bu macar erkeklerinin sorunu diye özellikle sordum. evet, böyledir dedi her iki arkadaşımda. bu dediğimden kavgacı oldukları sonucunu çıkarmayın lütfen onlar dan dun konuşunca benim de öyle konuştuğum zamanlar oldu, yok hayır kavgacı adamlar değiller, tarzları öyle. sadece diğer erkeklere değil kadınlara karşı da böyleler.

    gençlerin yüzleri gülüyor, şen şakraklar, mutlular, keyifliler ama yaş arttıkça insanların suratlarından bezmişlik, mutsuzluk, yorgunluk akıyor. bunu da özellikle arkadaşlarıma sordum ve aldığım cevap çalışanların durumunun fena olmadığı ama emeklilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığı oldu. kendilerini genel olarak kasvetli insanlar olarak tanımlıyorlar.

    insanlar medeniler, kurallara saygılılar ve çokça bulunan ve pek sevmedikleri çingeneleri kural tanımazlıkları nedenli eleştiriyorlar. istisnasız konuştuğum herkes çingenelere giydirdi. çingeneleri ve varlıklarını nasıl biz trafiği, enflasyonu, işsizliği birer problem olarak görüyorsak öyle bir problem olarak görüyorlar.

    türkleri ve tarihsel türk-macar yakınlığını, türkçe ve macarca' da ortak kelimeler olduğunu falan biliyorlar. son dönemlerde güçlenen milliyetçi partilerinin türk milliyetçilerle yakınlaşması ve bunu bir nevi propaganda malzemesi olarak kullanması da bunda rol oynuyormuş. türk olduğunuzu söylediğinizde yakınlık gösteriyorlar, cana yakın davranıyorlar. bu iki arkadaşım dışında konuştuğum bir macar kadın osmanlı' yla bir sorunları olmadığını ama habsburglardan tüm tarihleri boyunca çok çektiklerini, avusturya' nın kendilerine köle ve sömürge muamelesi yaptığını söyledi. ki çok güzel ve çok hoş sohbet bir kadındı. osmanlı' ya giydirseydi onunla beraber osmanlı' ya giydirmeye hazırdım. rus emperyalizminden de çekmişler ve onları da pek sevmiyorlar. belirli bir yaşın üzerindeki insanlar rusça biliyormuş. rusça zorunlu dersmiş. garip bir şekilde son zamanlarda rusya ile yakınlaşıyorlar ama onu çözemedim. bir sürü macara siz hun kökenlisiniz, hunlarda türk muhabbeti yaptım. biliyoruz, eki eki falan diyorlar.

    yemekler fena değil. kahvaltıda bile et yiyorlar.

    sokak hayvanı yok. köpekleri çok seviyorlar ve köpek sahipliği çok yaygın. bazı parkların bir bölümünü köpeklere ayırmışlar. tabi her medeni ülkede olduğu gibi o bölümün dışında tasmasız köpek, hatta köpek yasak ve bu kurala uyuyorlar.

mesaj gönder